Site icon TechAddikt

[TESZT] Acer Predator X27 – csúcskategóriás HDR gaming élmény

Mindenki örüljön, tapsoljon, lelkesedjen: nyakunkon a HDR-korszak, immáron a gaming is felzárkózni látszik a csúcstelevíziók kicsiny hada mögé. Kellett ez, mint egy falat kenyér, sokak szerint bármi áron, hiszen minden pénzt megér a magas dinamikatartomány. Főként, ha 4K-ban, 144Hz-en, G-SYNC támogatással érkezik a tálalás, mint legfrissebb tesztalanyunk esetében. Acer Predator X27 teszt.

Szuperlatívuszokat tudunk zengeni a tesztelt Acer Predator X27 kaőcsán, ugyanis nem nagyon találtunk rajta fogást, negatív értelemben persze. Még az árazás is barátságosnak definiálható a szegmensben, s ahogy érkeznek majd több irányból a „vetélytársak”, úgy fog vékonyabban fogni a ceruza az árcédulán. Legalábbis reméljük a legjobbakat.

Az Acer Predator X27 típusjeléből is kitűnik, hogy 27 col képátlós monitort tisztelhetünk személyében, olyan eszközt, amelynek a dizájnja igen meggyőző. Bár tele a padlás az olyan hangzatos körülírásokkal, mint „gyémántmetszés”, vagy épp „megmunkált, geometrikus harmóniát fokozó részletek”, de azt meg kell hagyni, hogy az Acer-nél nagyon odatették a jelenlegi dizájnt a gamer vonalon. Nem kivétel ezalól az Acer Predator X27 sem, ugyanis a jelenlegi portfólió remek tagja, küllemben, dizájnban le sem tagadhatná a rokoni szálakat a többi, jelen aktuális portfólióban futó gaming termékkel.

Minden tehát a robosztusság jegyében került megvalósításra az Acer Predator X27 esetében: formázott, fentebb már felemlegetett gyémántvágású mintázattal felruházott állvány (ami egyébként különösképp masszív és stabil), lényegre törő, letisztult formavilág jellemzik. Sötét tónussal szigorúan, azért némi vöröses áthallással – némi dizájnelem tekintetében: pontosan úgy, ahogyan az a nagykövben meg van írva.

Tehát ha gamingelünk, és fontos a külcsín – már pedig hogy ne lenne az? -, akkor az Acer Predator X27 máris jó választás lehet. Mondjuk azért legyen hozzá egy ütős, szintén Acer desktop alternatíva (lesz hamarisan Orion-irány is teszt formájában), vagy akár egy szintén Predator szériás gaming laptop.

Az Acer Predator X27 egy 4K 3840×2160 képpont felbontást tudó, WLED háttérvilágítású IPS panelt kapott. A WLED jelen esetben Quantum Dot technológiára épül, ennek megfelelően minden egyes pixelhez tartozó LED fényforrás vezérlése egymástól függetlenül, elkülönítve történik. Így van mód arra, hogy a VESA DisplayHDR1000 szabványt könnyedén teljesítse a monitor, és máris összefoglaltuk a HDR lényegiségét. Ennek megfelelően hihetetlen színhűség, fényerő és kontraszt préselhető ki az Acer Predator X27-ből, a megszólalásig élethű formában.

Egyébként a kontrasztarány az Acer Predator X27 esetében 1000:1, a maximális fényerő pedig 1000 cd/m2: mindkét érték kimondottan illusztris, ha a számok-adatok embere vagyunk. Bár egyértelműen gyakorlatban tűnik ki egy ilyen monitor összes jó tulajdonsága; annak érdekében, hogy mindezt megtapasztalhassuk, a Forza Horizon 4-et hívtuk segítségül.

Mit is mondhatnánk, írhatnánk? A képminőség egyszerűen lenyűgöző, már-már hihetetlen. De tényleg. Naplementekor, ha szemből érkeznek a napsugarak, kényelmetlen szögben, megfelelő fénytöréssel, akkor nagyjából ugyanúgy nem látunk semmit az útból és környezetünkből, mint a valóságban. Igaz, akkor itt a napellenző, amit könnyed mozdulattal lehajtunk (itt ilyen nyilván nincs).

Vagy a blur effektek, amikor szintén ellenfénybe tekintünk például egy fordulás alkalmával, hasonló bokeh-érzetünk van, mint mikor kamerával, fizikai filter nélkül szembeforgatunk a napsütéssel. Bődületes, és az a dinamizmus is kivételes, ami a napszakok változását követi. Vagy az évszakok változása, ami ugyebár a Forza Horizon 4 nagy újításának számít: ősszel sárgás, szürkésbe forduló borongós színvilág (a félig-meddig beborult, esőre hajló időjárás ábrázolása is zseniális), télen a seszínű, inkább szürkésfehér, jellegtelenebb, ködös tájábrázolás jellemző, és így tovább. Konklúziónk: a Forza Horizon 4 jelenleg a legszebb és egyben legjobb arcade autós játék, de ahhoz, hogy ténylegesen lehengerlő legyen, szerezzünk be kisebb erőmű gépünk mellé egy HDR monitort. Például egy Acer Predator X27-et.

Visszakanyarodva az Acer Predator X27 műszaki paramétereihez: a monitor 144 Hz képfrissítést tud overclockkal, úgy, hogy semmi nem megy az effektív 10 bites színmélység rovására. A 10 bit egyébként trükkösen 10 bit, 8 bit alapból, megtámogatva egy kevés FRC-vel.

Annak rendje s módja szerint az Acer Predator X27 3 féle színtér-megjelenítést tud kezelni, mint az sRGB, az AdobeRGB, illetve a DCI-P3 színskálákat. Ez szintén jó tulajdonság, hiszen a monitort játék mellett sok egyébre is (például kép- és videószerkesztés) tudjuk használni, így az egyszeri anyagi befektetés hamar megtérülhet.

4 ms válaszidővel rendelkezik az Acer Predator X27, ami szintén remek érték, nem beszélve arról, hogy az NVIDIA G-SYNC támogatás is jelen van. Tehát ha mindent aktiválunk, bekapcsolunk és túlhajtunk, egy hihetetlen erődemonstráció veszi kezdetét a megjelenítést illetően. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy az Acer Predator X27, és más egyéb HDR kijelzők megfelelő kihajtásához enyhén szólva combos hardver szükségeltetik. Az új NVIDIA RTX széria előnyben, abból is 2070-től felfelé, a bátrabbak megpróbálkozhatnak azért a GTX sorozat 1080-as kártyáival is (Titanium alatt is születtek kellemes eredmények).

Acer Predator X27 specifikációk

Kijelző: 27 col képátlós, 16:9 4K UHD 3840×2160 IPS panel, WLED háttérvilágítással, Quantum Dot technológiával, VESA DisplayHDR 1000 szabvánnyal

Kijelző felülete: matt

Betekintési szögek: 178/178 fok

Képfrissítés maximum: 144 Hz

Válaszidő: 4 ms

G-SYNC: támogatott

Kontrasztarány: 1000:1

Maximum fényerő: 1000 cd/m2

Színmélység: 10 bit (8 bit+FRC)

Színtér lefedettség: sRGB/AdobeRGB/DCI-P3

Aljzatok: DisplayPort 1x, HDMI 2.0 2x

Hangszórók: 2x



Exit mobile version