Site icon TechAddikt

[TESZT] Samsung Galaxy Z Flip 5G – visszatér a kihajtható telefon

Egész biztos, hogy emlékszünk azokra az érákra, amikor a kihajtható telefonok élték reneszánszukat. Alapvetően a Motorola modelljei voltak azok, amelyek relevanciát jelentettek az akkori szegmensben, egyfajta vezéregyéniségként voltak jelen. Aztán a Samsung is (meg jó néhány más gyártó) előrukkolt a maga kihajtható előlapos modelljével. A Samsung Galaxy Z Flip 5G visszahozza a korai tendenciákat és trendeket. Teszteltük.

Tehát a zsanéros, kihajtható készülékek kora leáldozott – egészen mostanáig. Sejthető volt, hogy nem kell sokáig várni egy olyan alternatívára, amely remekül egyesíti a múltat és jelent; effektíve visszahozza a jó 20 évvel ezelőtti divatirányzatot. Természetesen és nyilvánvalóan mai köntösbe bújtatva.

A Samsungnak sikerült is megvalósítania mindezt a Samsung Galaxy Z Flip 5G személyében: hightech vonulat, 2020-as igények, jó használhatóság és praktikum. És igen, mindezt tudja is a készülék, már ha hajlandóak vagyunk beruházni rá.

Maga a készülékkialakítás letisztult, egyszerű, kockaforma. Összehajtva szinte teljesen négyzet-alakzatot kapunk, lekerekített sarkokkal, hátlapi dupla kamerával. Nagyjából ennyi a dizájn, meg persze a színárnyalat, ami fontos – kettő „major” színtónus közül választhatunk vásárlásnál egyébként: a divatos Tükör Lila az egyik, amely nyilván a gyengébbik nemet célozza, a másik szín pedig a maszkulinabb Tükör Fekete elnevezést kapta.

Egyértelműen a Samsung Galaxy Z Flip 5G origója maga a kijelző. Itt nincs zsanér, legalábbis olyan nincsen, ami a kijelző-rész egységeit megbontaná. A Samsung Galaxy Z Flip 5G esetében maga a kijelző hajlik, és a középső zsanérrész is teljes értékben hordozza a kijelző amúgy kihagyott részét.

Ugyanakkor ezt a hajlításos megoldást nem sikerült maradéktalanul eltüntetnie a Samsungnak, legalábbis ami a vizuális megközelítést illeti. Középen – főként fény felé tartva – erőteljesen kiütközik a hajlítás, s talán kontraszt, valamint fényerő tekintetében is akad minőségkülönbség ezen a nagyjából 0.5 centiméter szélességű felületen. Kérdéses az is, hogy a sok ki- és becsukás kapcsán mennyire hamar fárad el az LCD fólia, és mennyi idő múlva repedezik be, szakad el maga az anyag.

A Samsung Galaxy Z Flip 5G nyolcmagos 2.9 GHz sávszélen futó CPU-ja mindenre (is) elegendő, ami a telefonhasználatot illeti: játék, multitask feladatvégzés, netböngészés, social media, online hívások fogadása-indítása és még sok egyéb aktivitás kivitelezhető könnyedén. S persze nem meglepő módon telefonálni is lehet az eszközzel, igaz, ez az alapfunkció mára már a múlté lassan egy okostelefon tekintetében.

1080×2636 pixel felbontást nyújt a Samsung Galaxy Z Flip 5G. Fura érték ez, de a nyújtott, téglalap alakzatú kijelzőnek (fektetett) köszönhetően már majd’ 21:9 képarányban érdemes gondolkodnunk, ha videostreamelünk, vagy játszunk. A kijelző egyébként a legfrissebb AMOLED dinamikus technológiájára épül, ennek megfelelően remek fényerő- és kontrasztarány értékek állnak rendelkezésre, gyakorlatban is. Mindezt 16M színmélységgel, ami szintén asztali monitorok specifikációját idézik arányában.

Létezik a Samsung Galaxy Z Flip 5G-nek egy másodlagos kijelzője, ez a külső előlapon kapott helyet. Ez egy 112×300 felbontású Super AMOLED panel, amely a főkijelzőhöz hasonlóan szintén 16M színmélységgel rendelkezik. Ez a másodlagos képernyő bőségesen elegendő a mellékes, kapcsolódó funkciók ellátására.

Niylván fotózásra és videózásra fogják a legtöbben használni a Samsung Galaxy Z Flip 5G-t, ennek megfelelően elő- és hátlapi kamerával is rendelkezik. A hátlapi kamera-felbontás 12 megapixelt tud fotózás tekintetében, F1.8-F2.2 rekeszértékekkel, OIS AF opcióval. Az előlapi kameraegység 10 megapixeles, és fix F2.4 rekeszértékkel van felruházva, és a hátlapival ellentétben, itt nincsen LED vaku-mód. Videógyártás kapcsán az értékek: UHD 4K 3840×2160 a maximum, mindehhez 60 FPS képkockasebesség társítható. Egyébiránt lassított streamet is tudunk készíteni, 720p HD-ban 960 FPS, míg 1080p FHD-ban 240 FPS framerate-tel.

A Samsung Galaxy Z Flip 5G háttértárolójának maximum kapacitása 256 GB, amely a cikk alapjaiul szolgáló tesztkészülék esetében is ennyi volt. Ez bőségesen elegendő a telepített applikációk tárolására, azok használatára – remek háttértámogatást kapunk a dedikált fedélzeti 8 GB DDR RAM által. Így a 8 magos processzornak köszönhető optimális multitasking megoldások kitűnően fognak futni a megfelelő memóriamennyiség jelenlétének köszönhetően.

Természetesen a Samsung Galaxy Z Flip 5G minden olyan okosfunkciót hordoz, amely mára alapkövetelmény. Gyorsulásmérő, légnyomásmérő, ujjlenyomat-olvasó szenzor, giroszkóp, geomágneses szenzor, fényérzékelő és sok egyéb megtalálható az eszközben, csakúgy, mint a számtalan adatátviteli frekvencia-szabvány támogatása (2G, 3G, 4G és 5G).

Mindemellett csatlakozókból összesen egyetlen USB Type-C található, ez látja el minden periféria támogatását és magát az akkumulátor töltését is. PC-vel pedig a Smart Switch opció segíti a maradéktalam összeszinkronizálást.

A Samsung Galaxy Z Flip 5G modell lítium-ion 3300 mAh-s akkumulátora tesztjeink során átlagosan 13 óra rendelkezésre állási időt biztosított. A teszteléshez alapvetően internetes appok futtatását, online és offline alapú videók lejátszását, fotózást és videózást, valamint természetesen a telefonálást (hagyományos) vettük alapul.

Samsung Galaxy Z Flip 5G specifikációk

Processzor

Kijelző

Kamera

Memória

Hálózat

Vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat

Operációs rendszer

Általános információ

Szenzorok

Fizikai tulajdonságok

Akkumulátor

Audio és Video

Szolgáltatások és alkalmazások

Exit mobile version