TechAddikt Tesztek Seagate Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB – gond többé nincs...

[TESZT] Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB – gond többé nincs az adattárolással

Gombamód szaporodnak a külső tárhelyes megoldások. Napjainkban folyamatos jelenség, hogy bődületes mennyiségű adatot mozgatunk, tárolunk és használunk fel – nincs az a desktop PC, laptop, amelynek a beépített SSD-je vagy HDD-je elegendő lenne kapacitás terén. Főként, ha professzionális felhasználásról van szó. Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB teszt.

A Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB egy Thunderbolt 3 szabványt használó külső HDD, nem kevesebb, mint 10 terabájt kapacitással. Ami egész pontosan 10 ezer gigabájt. 10 ezer.

Anno 1.44 megabájt már szíven ütötte a usert – ennyi volt a 3.5 colos floppy lemez kapacitása. Amikor megjelentek a 286, 386, majd a 486-os IBM PC-k, bizony a floppy használata (is) elengedhetetlenné vált. Ugye emlékszik az a generáció arra, hogy egy masszívabbnak számító játék akár 10-15 floppy diszket is elfoglalt?

Boncolgathatnánk a témát, de jelen cikk tárgya a Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB külső HDD. Nézzük is a részleteket.

A killed modern és letisztult a Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB esetében: az eszköz úgy néz ki, mint egy router, amelyet mondjuk egy kábelszolgáltató helyez ki az ügyfélhez. Viszonylag széles talp, majd maga a tokozás. Ennyi, nem több, nem kevesebb.

Lényegre tör tehát a Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB, és ez így is van rendjén. Persze a dizájn tipikusan olyan, amit szinte bármely környezetben ildomos elképzelni, legyen az az otthoni dolgozószoba, vagy az iroda. Elegáns, minimalista egyben.

Ha például egy 2015-ös MacBook Pro-nk van, nagy az esélye, hogy a beépített SSD kapacitása mindössze 128 GB. Az ilyen, és ehhez hasonló esetekhez kitűnő kiegészítő eszköz a Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB, ráadásul az adatátvitel sebessége Thunderbolt csatlakoztatással elérheti a 240 MB/s sávszélt. Ugyanakkor az USB 3.0 csatlakizathatóság (mert ilyen is van a Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB-n) hasonlóan jó adatátviteli sebességet garantál, ami szintén nem elhanyagolandó dolog mondjuk egy korábbi, hagyományos Windows platformmal felszerelt PC esetében.

Mire is használhatjuk leginkább a Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB külső HDD-t? Szinte mindenre is, hogy bagatell legyen a fogalmazás. És tényleg: ha eltekintünk a gigantikus tárhelytől, és a sebességre koncentrálunk, ideális az eszköz máris példának okáért videóvágáshoz. Magyarán: a mastert nyugodtan hagyhatjuk a Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB-n, ha Final Cut-tal vágunk és utómunkázunk, ideális írási-olvasási sebességet kapunk. Élesben egy 2015 év végi iMac-kel teszteltük, és az eredmény meglepően jó lett. Ugyanis az iMac beépített HDD-je érezhetően lassabb reakcióidőkkel teljesített, mint a tesztelt Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB. Amúgy mi alapvetően FHD felbontású képanyaggal dolgoztunk, de a gyártó állítása szerint 4K streamelés is bőségesen belefér az eszköz kapacitásába.

Seagate LaCie d2 Thunderbolt 3 10 TB specifikációk

Kapacitás: 10 TB

HDD fordulatszám: 7200 RPM

HDD háttértár ceche: 64 MB

Csatolófelület: Thunderbolt 3 x2, USB 3.1 1x, USB 3.0/USB 2.0 USB Type-C-n keresztül

Biztonság: Kensington lock

Hűtés: zajcsökkentett ventilátor

Áramellátás: 100-240 V

Teljesítményfelvétel maximum: 60 W (mérés szerint: 58 W teljes terhelés mellett)

Méret: 60x217x130 mm

Súly: 1.5 kg