Site icon TechAddikt

[TESZT] Acer Aspire Switch 12 SW-272-M4CR – mi a jó az 5 az 1-ben?

Egyre inkább látszik, hogy a táblagép-notebook kategória kezd elmosódni, igazából egységesedik szinte minden a szegmensben – az Acer Aspire Switch 12 igazán jó példa erre. Hogy miért? 12.5 col kijelzőjével már inkább a notebook, sem mint a netbook kategóriába rangsorolható, masszív hardveres hátteret hordoz, mellé még jó hordozhatóság is párosul, csak hogy teljes legyen az összkép.

Mi kell ahhoz, hogy egy igazán jó mindent az egyben gépet kapjunk a jól bevált recept szerint? Ahogyan a bevezetőben is írtuk: optimális hordozhatóság, jó teljesítmény. Nos, mindkét kritériumot teljesíti az Acer Aspire Switch 12, mindehhez már a letisztult küllem, átlátható felületek is nagyban hozzátesznek. Mivel rendhagyónak definiálhatóan 5 az 1-ben megoldásról beszélünk, a sokoldalúság eleve adott, értelemszerűen a kijelző modul különválasztható a dokkolótól, mely egyben billentyűzetként funkcionál.

Bár a kialakítás sokat nyomhat a latba, a tokozás inkább kockafazon, tehát élces, hangsúlyosabb sarkok, lényegre törő, sallangtól mentes tálalás jellemzi az Acer Aspire Switch 12-t, ennek ellenére uniszex körítést kapunk; maszkulinnak egyedül a méretezés miatt mondható, ugyanis a 12.5 col képátló bizony már nem az a klasszikus zsebben elférő kategória. Nyilván 10 col alatt még akár ilyesmi is szóba jöhet, de az inkább a 7-esektől lefele bevett a phablet kategóriát jelenti.

Már a címben is jeleztük, hogy a Acer Aspire Switch 12 5 módozatot képes produkálni. Van egyszer egy notebook mód, amelyben a klasszikus értelemben vett módon használhatjuk az eszközt, az erős mágneses zsanérok jó tartást és magabiztos kezelhetőséget nyújtanak. Táblagép módban értelemszerűen csak a kijelző modulját használjuk, pillanatok alatt szétválasztható az egység a klaviatúrától, így valóban igaz már a 2. mód vizsgálata után is az, hogy az Acer Aspire Switch 12 ténylegesen sokoldalú.

Ennyi, a többi módot felméréseink szerint a felhasználók kicsiny százaléka alkalmazza csak, de azért jó tudni, hogy a termék kijelző, sátor, és asztali profillal is használható. A sajtóanyagok szerint ezek fő prioritása leginkább prezentációk, vagy repülős utazások alkalmával érződik, legyen így, bár úgyis a user dönt arról, mi a legkényelmesebb számára. Ugyanakkor az 5-in-1 mód valóban tartogat kellemes megközelítéseket, személyes kedvencünk a desktop volt, amikor is a dokkoló kettéválasztható, és a billentyűzetet külön használjuk, úgy, hogy a kijelző függetlenül marad kitámasztva (hasonlóan a kijelző módhoz, csak ott a billentyűzetet nélkülözzük).

Azzal együtt, hogy a Acer Aspire Switch 12 kijelzője 12.5 col képátlós, nem érezhető a nagyobb pixelezésnek köszönhető minőségromlás (darabosabb felbontás). A megjelenítésért felelős IPS panel maximális felbontása 1920×1080 full HD, az érintésérzékeny kapacitív felület ugyan fényes, de visszafogottan tükröződik csak, viszont kapunk Gorilla Glass 3 védelmet is hozzá, így redukálható a karcok beszerzése.
Intel HD Graphics 5300-as GPU-t szerelt a gyártó az eszközbe, ez teljesítmény tekintetében bőségesen elegendő, még úgy is, ha kihasználjuk végletekig az Acer Aspire Switch 12-ben rejlő erőtartalékokat is. Mindehhez 2×2 GB DDR3L memóriamodulok társulnak, 1.6 GHz-s buszsebességgel, valamint egy Intel Core M-5Y10C CPU felel a számításos folyamatok és a multitasking sebességéért.

128 GB kapacitású SSD meghajtó került az Acer Aspire Switch 12 belsejébe, ha levonjuk a telepített OS (esetünkben Windows 8.1-ről frissítettünk Windows 10-re) nagyjából 15 GB tárhely foglalását, és az egyéb rendszerfájlok által elvett területet, nagyjából 90-100 gigabájttal gazdálkodhatunk. Ez nyilvánvalóan nem túl sok, de egy hordozható eszközhöz elegendő lehet.

Az Acer Aspire Switch 12-hez társított előlapi kamera 2 MP felbontást tud, ez kevés, viszont ha nem kifejezetten szelfizésre szánjuk a terméket, észre sem vesszük e hiányosságot. Sokkal inkább ajánlott viszont a multimédiás felhasználás, ehhez a feljebb már említett full HD képmegjelenítés adott, hozzá pedig nélkülözhetetlen a dinamikus hangzás is – ezt jelen esetben egy dupla hangszórós sztereó hátlapi hangrendszer garantálja. Egyébként a dokkoló billentyűzeten is megtalálható a jó hangzást biztosító kettős, egyfajta extraként.

Tesztjeink során a beépített 36.7 Wh-s akkumulátor átlagosan 6 órát bírt egy töltéssel, közepes terhelést kapva, nagyjából fele-fele arányban futtatva egyszerűbb, web alapú, illetve CPU- és GPU igényes applikációkat.

Acer Aspire Switch 12 specifikációk

CPU: Intel Core M-5Y10C @ 2 GHz

RAM: 2×2 GB DDR3L @ 1.6 GHz

Kijelző: 12.5 col 1920×1080 FHD IPS kapacitív érintőképernyő, 176 ppi

GPU: Intel HD Graphics 5300

Háttértár: 128 GB SSD

Hálózat: Qualcomm Atheros AR5BWB222 iEEE 802.11b/g/n, 10/100 Ethernet, Bluetooth 4.0

Aljzatok: 3.5mm audio, 1 db microUSB 3.0, 1 db USB 2.0, 1 db micro HDMI

Akkumulátor: 36.7 Wh lítium-ion

Méretek: 310 x 220.6 x 16.5 mm

Súly: 1.1 kg (tablet), 1.4 kg (dokkolóval)

Exit mobile version