TechAddikt Tesztek Acer Acer Aspire Switch 12 SW-272-M4CR – mi a jó az 5...

[TESZT] Acer Aspire Switch 12 SW-272-M4CR – mi a jó az 5 az 1-ben?

Egyre inkább látszik, hogy a táblagép-notebook kategória kezd elmosódni, igazából egységesedik szinte minden a szegmensben – az Acer Aspire Switch 12 igazán jó példa erre. Hogy miért? 12.5 col kijelzőjével már inkább a notebook, sem mint a netbook kategóriába rangsorolható, masszív hardveres hátteret hordoz, mellé még jó hordozhatóság is párosul, csak hogy teljes legyen az összkép.

acer-aspire-12-teszt-techaddikt-4

Mi kell ahhoz, hogy egy igazán jó mindent az egyben gépet kapjunk a jól bevált recept szerint? Ahogyan a bevezetőben is írtuk: optimális hordozhatóság, jó teljesítmény. Nos, mindkét kritériumot teljesíti az Acer Aspire Switch 12, mindehhez már a letisztult küllem, átlátható felületek is nagyban hozzátesznek. Mivel rendhagyónak definiálhatóan 5 az 1-ben megoldásról beszélünk, a sokoldalúság eleve adott, értelemszerűen a kijelző modul különválasztható a dokkolótól, mely egyben billentyűzetként funkcionál.

Bár a kialakítás sokat nyomhat a latba, a tokozás inkább kockafazon, tehát élces, hangsúlyosabb sarkok, lényegre törő, sallangtól mentes tálalás jellemzi az Acer Aspire Switch 12-t, ennek ellenére uniszex körítést kapunk; maszkulinnak egyedül a méretezés miatt mondható, ugyanis a 12.5 col képátló bizony már nem az a klasszikus zsebben elférő kategória. Nyilván 10 col alatt még akár ilyesmi is szóba jöhet, de az inkább a 7-esektől lefele bevett a phablet kategóriát jelenti.

acer-aspire-12-teszt-techaddikt-1

Már a címben is jeleztük, hogy a Acer Aspire Switch 12 5 módozatot képes produkálni. Van egyszer egy notebook mód, amelyben a klasszikus értelemben vett módon használhatjuk az eszközt, az erős mágneses zsanérok jó tartást és magabiztos kezelhetőséget nyújtanak. Táblagép módban értelemszerűen csak a kijelző modulját használjuk, pillanatok alatt szétválasztható az egység a klaviatúrától, így valóban igaz már a 2. mód vizsgálata után is az, hogy az Acer Aspire Switch 12 ténylegesen sokoldalú.

acer-aspire-12-teszt-techaddikt-7

Ennyi, a többi módot felméréseink szerint a felhasználók kicsiny százaléka alkalmazza csak, de azért jó tudni, hogy a termék kijelző, sátor, és asztali profillal is használható. A sajtóanyagok szerint ezek fő prioritása leginkább prezentációk, vagy repülős utazások alkalmával érződik, legyen így, bár úgyis a user dönt arról, mi a legkényelmesebb számára. Ugyanakkor az 5-in-1 mód valóban tartogat kellemes megközelítéseket, személyes kedvencünk a desktop volt, amikor is a dokkoló kettéválasztható, és a billentyűzetet külön használjuk, úgy, hogy a kijelző függetlenül marad kitámasztva (hasonlóan a kijelző módhoz, csak ott a billentyűzetet nélkülözzük).

acer-aspire-12-teszt-techaddikt-5

Azzal együtt, hogy a Acer Aspire Switch 12 kijelzője 12.5 col képátlós, nem érezhető a nagyobb pixelezésnek köszönhető minőségromlás (darabosabb felbontás). A megjelenítésért felelős IPS panel maximális felbontása 1920×1080 full HD, az érintésérzékeny kapacitív felület ugyan fényes, de visszafogottan tükröződik csak, viszont kapunk Gorilla Glass 3 védelmet is hozzá, így redukálható a karcok beszerzése.
Intel HD Graphics 5300-as GPU-t szerelt a gyártó az eszközbe, ez teljesítmény tekintetében bőségesen elegendő, még úgy is, ha kihasználjuk végletekig az Acer Aspire Switch 12-ben rejlő erőtartalékokat is. Mindehhez 2×2 GB DDR3L memóriamodulok társulnak, 1.6 GHz-s buszsebességgel, valamint egy Intel Core M-5Y10C CPU felel a számításos folyamatok és a multitasking sebességéért.

acer-aspire-12-teszt-techaddikt-6

128 GB kapacitású SSD meghajtó került az Acer Aspire Switch 12 belsejébe, ha levonjuk a telepített OS (esetünkben Windows 8.1-ről frissítettünk Windows 10-re) nagyjából 15 GB tárhely foglalását, és az egyéb rendszerfájlok által elvett területet, nagyjából 90-100 gigabájttal gazdálkodhatunk. Ez nyilvánvalóan nem túl sok, de egy hordozható eszközhöz elegendő lehet.

acer-aspire-12-teszt-techaddikt-2

Az Acer Aspire Switch 12-hez társított előlapi kamera 2 MP felbontást tud, ez kevés, viszont ha nem kifejezetten szelfizésre szánjuk a terméket, észre sem vesszük e hiányosságot. Sokkal inkább ajánlott viszont a multimédiás felhasználás, ehhez a feljebb már említett full HD képmegjelenítés adott, hozzá pedig nélkülözhetetlen a dinamikus hangzás is – ezt jelen esetben egy dupla hangszórós sztereó hátlapi hangrendszer garantálja. Egyébként a dokkoló billentyűzeten is megtalálható a jó hangzást biztosító kettős, egyfajta extraként.

acer-aspire-12-teszt-techaddikt-3

Tesztjeink során a beépített 36.7 Wh-s akkumulátor átlagosan 6 órát bírt egy töltéssel, közepes terhelést kapva, nagyjából fele-fele arányban futtatva egyszerűbb, web alapú, illetve CPU- és GPU igényes applikációkat.

Acer Aspire Switch 12 specifikációk

CPU: Intel Core M-5Y10C @ 2 GHz

RAM: 2×2 GB DDR3L @ 1.6 GHz

Kijelző: 12.5 col 1920×1080 FHD IPS kapacitív érintőképernyő, 176 ppi

GPU: Intel HD Graphics 5300

Háttértár: 128 GB SSD

Hálózat: Qualcomm Atheros AR5BWB222 iEEE 802.11b/g/n, 10/100 Ethernet, Bluetooth 4.0

Aljzatok: 3.5mm audio, 1 db microUSB 3.0, 1 db USB 2.0, 1 db micro HDMI

Akkumulátor: 36.7 Wh lítium-ion

Méretek: 310 x 220.6 x 16.5 mm

Súly: 1.1 kg (tablet), 1.4 kg (dokkolóval)