TechAddikt Mobileszköz Samsung Mindennel fel lett vértezve az új Samsung Galaxy Note7

Mindennel fel lett vértezve az új Samsung Galaxy Note7

2016-ra a mobiltelefonok fejlettségüknek köszönhetően képesek átvenni számos digitális eszköz szerepét – gondoljunk csak a frissen debütált Samsung Galaxy Note7-re!

samsung-galaxy-note7-irisz-szkenner-techaddikt

Fényképezünk, kapcsolatot tartunk, sőt, fizetünk velük, dolgozunk és videókat nézünk rajtuk, és így egyre több személyes vagy üzleti szempontból érzékeny adatot tárolunk a készülékeken. Ezzel párhuzamosan a mobiltelefonok egyre inkább a cyberbűnözés célpontjai, így ilyen irányú védelmük kulcsfontosságú fejlesztési iránnyá vált. A jelenleg legbiztonságosabb rendszerek a biometrikus azonosításon alapulnak, azon belül is a legmodernebbek az írisz-szkennerrel ellátott készülékek.

Ma már egyre több csúcstechnológiás mobiltelefon védi használója adatait biometrikus azonosítóval, amelynek legelterjedtebb fajtája az ujjlenyomat-olvasó. A Samsung ezt a biztonságot emelte új szintre a legújabb Galaxy Note7 mobiltelefonnal, amely a világon elsőként egy új, rendkívül gyors írisz-szkenner technológiát alkalmaz: a felhasználóknak elég ránézniük a telefonjukra, hogy feloldják azt.

Mi a biometrikus azonosítás?

Minden embernek vannak egyedi biológiai jegyei. Ilyen az ujjlenyomat, a hang vagy éppen az írisz mintázata is. A mai modern informatikai berendezések ezt az egyediséget használják fel a személyi azonosítás során.

Az írisz vagy szivárványhártya a szem színes része, amelynek közepén a pupilla található.  Az írisz mintázata egyedi és rendkívül bonyolult, már a korai gyermekkorban eléri végleges változatát, és az ember egész életében változatlan marad, éppen ezért lehetetlen lemásolni, ellopni. Ez teszi az írisz-szkennert a jelenlegi legbiztonságosabb biometrikus azonosítási rendszerré.

Hogyan működik a Samsung Galaxy Note7 írisz-szkennere?

Miután a felhasználó rögzíti az íriszét a Samsung Galaxy Note7-en, az egy titkosított kódként tárolódik a Samsung Knox biztonsági platformján. Mivel egyszerre csak egy felhasználó regisztrálható, így a biometrikus adatok akkor is biztonságban lesznek, ha a telefon esetleg elveszik vagy ellopják azt.

A készülék előlapján egy speciális képszűrővel felszerelt írisz kamera és egy infravörös LED kapott helyet. Ez utóbbi feladata, hogy segítse a szenzort, hogy rosszabb fényviszonyok között is pontosan le tudja tapogatni a szivárványhártyát. Az infravörös fénnyel készült képek minőségére a hagyományos felvételekkel ellentétben nem hatnak a külső fényviszony, sem a szem színe, így jóval alacsonyabb a fényvisszaverődés mértéke és pontosabban kivehető az írisz mintázata. Az infravörös fény nem káros a szemre, de ha a Galaxy Note7 azt érzékeli, hogy az emberi szem túl sokáig vagy túl közelről van megvilágítva, azonnal kikapcsol.

Amikor tehát a telefon tulajdonosa szeretne hozzáférni a tartalmakhoz, az infravörös LED az írisz kamerával együttesen működésbe lép, pillanatok alatt pontosan rögzíti az írisz mintázatát, összehasonlítja a titkosított kóddal és kizárólag egyezés esetén engedélyezi a hozzáférést.

A Samsung Galaxy Note7-ben a biometrikus azonosítás már nem csupán a készülék feloldására, de a mappák, fájlok, alkalmazások elrejtésére és titkosítására is használható. Emellett a Samsung integrálta a technológiát a Samsung Pass*** programba is, így a felhasználók az internetes böngészés során is élvezhetik az írisz-szkenner gyorsaságát, hiszen ezentúl nem kell egyesével megadniuk a felhasználónevüket és jelszavukat, az íriszükkel azonosíthatják magukat. A Samsung továbbá számos bankkal is együttműködik, hogy kidolgozzák, miként lehetne ezt a technológiát a mobil fizetési megoldásokba integrálni, így a Note7 már most a felhasználók kezébe adja a jövő biztonsági rendszerét.