TechAddikt Tesztek Canon Canon 12×36 IS – távcső univerzális felhasználásra

[TESZT] Canon 12×36 IS – távcső univerzális felhasználásra

Ha a Canon márka szóba kerül mondjuk egy társaságban, lehet, kevesen tudják: a japán gyártó távcsöveket is gyárt. A Canon 12×36 IS szintén egy ilyen, bár nem új termék, de miután nagy szerelmesei vagyunk a távolba látásnak (jelenleg metaforikus értelem mellőzve), ezért különösen nagy örömmel vetettük magunkat bele a tesztelésbe.

canon-12x36-is-techaddikt-teszt-4

Kiemelt partnerünk, a Camera Kft. bocsátotta rendelkezésünkre a Canon 12×36 IS távcsövet a tesztelés idejére. S bár ahogyan kifejtettük már a cikk elején, a termék nem a legújabb, illetve azóta már leledzik a felhozatalban IS II illetve IS III is, ennek ellenére jó alternatíva lehet általános felhasználásra. Viszont nyilván ha hasonszőrű produktumot vásárolnánk, nagy valószínűséggel az IS III felé tendál majd az irány bármely szaküzletben.

Elég az hozzá, hogy a Canon 12×36 IS alapjában véve a képstabilizátor (IS=Image Stabilizer) tekintetében tér el az IS II és IS III modellektől, meg persze némi külső-belső módosítások zajlottak a típusfrissítésekkel párhuzamosan. A Canon 12×36 IS műanyag keménytokban, lényegre törő csomagolásban érkezett szerkesztőségünkhöz, mindenféle fölösleges sallang nélkül. A tokozás két irányba elhúzható cipzárral nyitható-zárható, a habszivaccsal bélelt belső burkolat optimálisan védi a távcsövet szállítás közben.

Maga a Canon 12×36 IS gumiszerű, optimálisan ellenálló burkolatot kapott, ennek túl azon, hogy véd a használat közben esetlegesen keletkező karcoktól, jó csúszásálló tulajdonsága is van. Tehát ha a távcsövet kézbe vesszük, jól simul a tenyérbe, korrekt a fogása, köszönhetően pluszban az ergonómiának is.

canon-12x36-is-techaddikt-teszt-3

Kialakítás szempontjából a Canon 12×36 IS a klasszikus vonalat követi, négy optikai taggal, ebből kettő a szemlencséhez, kettő pedig a tárgylencséhez köthető. A frontrész értelemszerűen szélesebb, mint a hátsó, persze kinek melyik a eleje-vége; cikkünkben a tárgylencse kerül előre, a szemlencsék pedig hátra.

canon-12x36-is-techaddikt-teszt-2

A Canon 12×36 IS kialakítása teljesen szimpla és letisztult, használat közben a jobb kéz mutatóujjához esik közel az IS, azaz a képstabilizáló gombja. Ezt, miután a lehetséges témára fokuszáltunk, lenyomva kell tartanunk, s máris jóval leredukálható a kellemetlen bemozdulás, rezgés, vibrálás. A szimpla IS-nél némi korrekcióra még szükség lenne, főként, ha 1 kilométernél távolabb lévő objektumot, tereptárgyat figyelünk meg, ezzel együtt érezteti masszívan hatását. Ha ugyanis kihagyjuk az IS gomb használatát, már-már élvezhetetlen képet kapunk, főként, ha nincsen semmilyen fix támasztási pontunk.

canon-12x36-is-techaddikt-teszt-7

Tárgylencsék jelen esetben 36 mm átmérővel bír, 5.6 fokos tényleges látómezővel, 67 fokos látszólagos wide látómezővel. Mindezt 1000 méter távlatban 98 méteres képmezőként láthatjuk. A kilépő pupilla méret kereken 3 mm, a legközelebbi fókusztávolság pedig 3.4 m környékén keresendő. A szemtávolság jelen esetben a Canon 12×36 IS modellnél 15 milliméteres, tehát igen széles tartományban szabható testre az eszköz.

canon-12x36-is-techaddikt-teszt-1

Mint ahogyan az a típusnévből is már kiderül, a Canon 12×36 IS tizenkétszeres nagyítást biztosít a felhasználójának, ráadásul a képkorrekciós úgynevezett field flattener technológia torzításmentes megjelenítést ad még a legszélső sarkokban is.

canon-12x36-is-techaddikt-teszt-6

A Canon 12×36 IS lencsetagjai UD bevonatot kaptak, melynek köszönhetően minimálisra csökkenthető a kellemetlen becsillogás. Nyilván erőteljes fényforrásba felesleges tekinteni a távcsővel, de a visszatükröződések és egyéb fényeffektek visszafoghatók, így jelentősen javul a felhasználói élményráta.

canon-12x36-is-techaddikt-teszt-8

Alapvetpően a Canon 12×36 IS hétköznapi tevékenységhez ajánlott, kirándulások, túrák remek kiegészítő kelléke lehet. Például hajóutak, madarak megfigyelése, autóversenyek, focimeccsek, és számos egyéb aktivitás kísérhető figyelemmel a Canon 12×36 IS által.

canon-12x36-is-techaddikt-teszt-9

A Canon 12×36 IS termék jelenleg már nem elérhető a Camera Kft. kínálatában, csakúgy, mint a Canon 12×36 IS II; viszont a Canon 12×36 IS III modellek beszerezhető a bolt webáruházában is.

Még több fotó: Techaddikt.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Az online- és egyéb kommunikációnkhoz ASUS ZenFone 2 okostelefont használunk.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSGigabyte, SonyEpson, Kaspersky Lab, Canon, Camera Kft.