TechAddikt Tesztek Casio CASIO fx-991 CE X – zsebben a tudomány

[TESZT] CASIO fx-991 CE X – zsebben a tudomány

Talán sokan úgy gondolják, a számológépek kora leáldozóban van, mivel okostelefonunkon játszi könnyedséggel végezhetünk akár scientfic műveleteket is. Ez nem egészen így van, és annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla, teszteltük a CASIO fx-991 CE X tudományos számológépet.

A matematika sosem volt erősségünk, ami végeredményben nem baj, hiszen merőben más irányvonalat követtünk, követünk felnőttként. Persze a matek sok mindenre felkészíti az embert, valamint annak alapszintű gyakorlása (esetünkben legalábbis) sosem árt agytekervényeink frissen tartásához.

Mivel az iskolai évek nem mostanában zajlottak, ezért ilyen szemszögből – tehát egy diák, vagy egy tanár szemszögéből pláne – nehéz lenne megítélni a CASIO fx-991 CE X gyakorlati tulajdonságait. Ezt nem is szeretnénk, mi alapvetően a cikkben az eszköz használhatóságát, illetve funkcióit mutatjuk be olvasóinknak.

A CASIO fx-991 CE X átlagos mérettel bír, nem kicsi, de nem is túlzóan nagy. Zsebben bőven elfér, valamint a mellékelt keménytok tökéletesen óvja a gépet a könnyedebb leejtésektől, ütődésektől. A kivitel nem mondható modernnek, mivel egy tudományos számológép 30 évvel ezelőtt is hasonlóan nézett ki – mondjuk rá, kortalanok ezek. Nem is kell túlspilázni, hiszen céleszközökről van szó, ha ezt a szegmenst vizsgáljuk.

A CASIO fx-991 CE X gombsorainak kiosztása letisztult, a lényegre koncentrál: a grafikus LCD kijelző alatt elsőként a funkciógombok kaptak helyet, majd alattuk a számítási- és tudományos műveletekhez kapcsolódó gombok találhatók. Az alsó harmadot pedig nem meglepő módon maguk a számgombok foglalják el, valamint az alapműveleteket is itt tudjuk végezni – legalábbis az osztás-szorzás-kivonás-összeadás gombok itt kaptak helyet.

A hatványozás, százalékszámítás, illetve gyökvonás gombjai viszont bekerültek a tudományos részlegbe, így ott érdemes kutakodni, ha ilyen jellegű számítási feladatokat végeznénk.

A CASIO fx-991 CE X tudományos számológép összesen 668 funkciót képes mozgosítani, ami meggyőző lehet, ha középkategóriás terméket keresünk ebben a szektorban. A teljesen újratervezett, nagyfelbontású pontmátrix LCD megfelelően kontrasztos, jól kivehető grafikus megjelenítéssel rendelkezik, s mindehhez hab a tortán a teljesen magyar menürendszer. Ráadásul a matematikai fogalmak, meghatározások teljes mértékben lokalizáltak, így nem kell tartanunk attól, hogy bármiféle eltéréssel, idegen szabvánnyal vagy mértékegységgel találkozunk.

Természetes algebrai bevitelt biztosító és támogató kijelzőpanellel rendelkezik a CASIO fx-991 CE X, így a munka – legyen szó pedagógusról, vagy tanulóról – a lehető legszimplábban végezhető.

A végeredmény rendhagyó jelleggel okosotelefonon is megtekinthető. Ehhez a CASIO fx-991 CE X minden lekérésnél gyárt egy QR kódot, amelyet a telefon kamerájának segítségével tudunk beolvasni, és pillanatok alatt tükrözni a telefonra.

Sok mindenre képes tehát a CASIO fx-991 CE X. törtszámítást, koordinális transzformációt, komplex számokkal történő műveleteket, vektorkezelést, logikai műveleteket, egyenletszámítást végezhetünk segítségével a teljesség igénye nélkül. Ebből is jól látható, hogy a CASIO fx-991 CE X a lehető legtágabb felhasználói réteget szeretné megszólítani az eszközzel.

A CASIO fx-991 CE Xamolyan hibrid az energiaellását illetően, ugyanis a használt elemekhez napelemcellák is társulnak, így az elem-élettartam többszörösére nőhet a hagyományos, csak elemet használó számológépekéhez képest.