TechAddikt Tesztek Olympus Olympus PEN E-PL8 – stílusos kompakt fényképezés

[TESZT] Olympus PEN E-PL8 – stílusos kompakt fényképezés

Bár sokan megkérdőjelezik manapság a kompakt fényképezők létjogosultságát a mindentudó okostelefonokkal szemben, állítjuk: van helyük a piacon. Ha nem is annyira előtérbe helyezve, hangsúlyosan, mint például 10 évvel ezelőtt. Az Olympus PEN E-PL8 jó alternatíva, főként a gyengébbik nem számára.

Divatikonnak jellemzi a gyártó az Olympus PEN E-PL8 modellt. Nem véletlenül, hiszen kimondottan trendi, bőrberakás és ténylegesen jó hordozhatóság jellemzi. Ráadásul ez a tökéletes fényképezőgép szelfik készítéséhez is – szintén az Olympus szerint.

Lehet persze vitatkozni azon, hogy szelfizéshez érdemes-e 200 ezer forintért beruházni egy kompakt fényképezőre, amikor egy csúcskategóriás mobil is bőven képes arra, amire az Olympus PEN E-PL8 – de jelen tesztünknek nem ez a fő irányprofilja. Nézzük inkább a műszaki-technikai részleteket!

Jó fogású, arányos méretezésű és optimális súlyú kompakt az Olympus PEN E-PL8. A menürendszer átlátható, jól értelmezhető, pontosan annyi opciót tesz elérhetővé, amennyit ebben a kategóriában elvár a felhasználó.

Az Olympus PEN E-PL8 3 col képátlós érintésérzékeny LCD kijelzőpanellel rendelkezik. A panel dönthető több irányban, bár ez kissé nehézkes: féltünk attól, nehogy elpattanjon a felfüggesztés, kissé flexibilisnek tűnt a kialakítás. Elég az hozzá, hogy ha ügyesen forgatjuk-tekergetjük a kijelzőt, beállíthatjuk síkba a vázzal, így mehet a nagybetűs szelfizés. Alapvetően mi nem ezt erőltettük, hanem próbáltuk olyan plánok, kompozíciók esetén a legjobb beállítást eszközölni, amelyek megkövetelik ezt – például fej fölötti, tömeg fölé emelés, egyéb beállítások.

Az Olympus PEN E-PL8 fémváza nem kimondottan strapabíró, az egyébként újnak tűnő tesztkészüléken számos apró leverődés, karc látszódott már az átvétel után. Nem is baj ez, hiszen nem fogja nyilván a felhasználó sárban, porban, hóban és fagyban bevetni, tény: odafigyelést igényel a tárolás, hordozás.

Micro Four Thirds objektív foglalattal ruházták fel az Olympus PEN E-PL8-at, ehhez egy 4/3-as Live MOS szenzor s egy TruePic VII CPU tartozik. A CCD fényérzékenysége a közepestől kicsivel jobb, a nagyobb kontrasztarányú kompozítciók esetében (főként, ha árnyékos élő, külső helyszínt fotózunk erőteljesebb háttér napfénnyel) elvérzik az Olympus PEN E-PL8, hiába próbálunk valamit kotyvasztani a 60-1/4000 mp-s zársebességtartománnyal, vagy akár az ISO értékkel manuálisan. Az ISO tartomány egyébként ISO 200-25600, sajnálatos módon ISO 100-ban nem tudunk fotózni.

A ténylegfes felbontás 16.1 MP, az effektív 17.2 MP. Természetesen van mód 16:9-es képarányban is fotózni, mi a hagyományos 4:3-at választottuk (17.3×13 mm).

Analóg, vagy digitális alapokra építkező keresője nincsen az Olympus PEN E-PL8, csak az élőképes LCD. Itt minimális latencyt érzékeltünk, ami alapvetően videókészítésnél lehet hátrány, de elhanyagolható.

81 pontos, csoportos 9 mezős fókuszmezőt kapott az Olympus PEN E-PL8, ami végeredményben pontos értékeket mutatott tesztjeink során. Ez leginkább külső, sokszereplős komponálások esetében bizonyult hasznosnak, de manuálisan jól lehetett szelektálni a kiválogatott fókuszpont, fókuszpontok közt. Az AF kontrasztérzékelője sem vallott kudarcot, kivéve a direkt ellenfényes helyszíneket (lásd feljebb), ami azzal sem volt elkerülhető, ha esetleg manuálisan egy sötétebb, árnyékon belüli pontra fókuszáltunk.

Esti felvételkészítésnél láttuk hasznát a beépített képstabilizátornak, amely segített kiküszöbölni a relatíve nagy zársebesség okozta elmosódásokat. Persze mindezt digitálisan, maximum felbontásban látszott a korrekció által megjelenített képzaj, azon felül, ami a kis MOS szenzor kapacitásának köszönhettünk.

Külső vaku is csatlakoztatható az Olympus PEN E-PL8-hoz, szabvány méretű vakupapuccsal rendelkezik a fényképezőgép. Ezt az opciót nem próbáltuk, alapból nem is volt szükségünk rá, hiszen kizárólag nappali környezetben fotóztunk – az esti, leginkább panoráma totálokhoz pedig nyilván nem volt szükségünk ilyesmire.

Ne várjuk DSLR minőséget, hiszen az egy másik kategória. Bár a fentebb már említett 200 ezer forintos árcédula kissé vaskos, még akkor is, ha figyelembe vesszük a divatfaktort, hiszen ilyen árfekvésben nem egy alternatíva közt válogathatunk más gyártók komolyabb, akár DSLR kategóriáiban.

Olympus PEN E-PL8 specifikációk

Váz anyaga: fém

Foglalat: Micro Four Thirds

Szenzor: 4/3″ Live MOS

CPU: TruePic VII

Tényleges felbontás: 16.1 MP

Teljes felbontás: 17.2 MP

Képstabilizétor: van, szenzor eltolással, IS prioritás: van

AF: kontrasztérzékelő, 81 pontos

Még több fotó: Techaddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon technikával készítettük.
Szerkesztőségünk mobilinternet-hozzáférését a Telenor Magyarország biztosítja. Az Autóaddikt.hu Telenor Hello Data csomagot használ.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUSDuplitec, Canon, Camera Kft., Telenor Magyarország
Utómunka hardver: Acer, ASUS