TechAddikt Tesztek PC játékteszt Train Life: A Railway Simulator – (nem csak) a vonatozás szerelmeseinek

[TESZT][PC] Train Life: A Railway Simulator – (nem csak) a vonatozás szerelmeseinek

Ha szimulációs játékokról van szó, a közlekedési módok rendkívül népszerű témák. Rengeteg vezetési és autóversenyzős játék, repülésszimulátor, mezőgazdasági és traktorszimulátor, és több vasúti szimulátor létezik, mint gondolnád. A vonatokért igazán rajongó emberek számára a mozdonyok és autók ideális kombinációjának összeállítása és a valós vasutak működtetése a legnagyszerűbb dolog.

A Train Life megosztja a hangsúlyt a teher- és személyszállító vonatok tényleges vezetése és egy (remélhetőleg) virágzó közlekedési vállalkozás működtetése között. Mindkét aspektus igényli a részletekre való odafigyelést és a türelmet. Néhány játékost egyszerűen csak a pihentető élmény érdekel, amikor egy vonatot mozgat a vidéken. Ez is egy életképes lehetőség.

Néhány más vonatszimulátorral ellentétben a Train Life a kontinentális európai útvonalakra, valamint néhány brit útvonalra összpontosít. Ez nem egy mélyen történelmi szimulátor, így nem találsz majd 19. századi mozdonyokat. Amerikában pedig nem vezethetsz vonatokat. Ezek a kiegészítések természetesnek tűnnek a DLC-hez, ahogyan a Train Simulatorhoz hasonló játékok esetében is.

Ha volt gyakorlati tapasztalatunk már olyan játékkal, mint a Microsoft Flight Simulator (vagy valóban pilóta vagy), akkor tudod, hogy még egy szerény repülőgép fedélzete is a kezelőszervek és rendszerek szédítő sokasága. A vonatok viszonylag egyszerűek. Gázpedál, fékek, lámpák, kapcsolók, dudák, rádió. Semmi különös, igaz? Kiderült, hogy a vonat vezetése sokkal több időzítést, ügyességet és tervezést igényel, mint gondolnád. Szerencsére a Train Life egy elég erős oktatóprogrammal rendelkezik, amely végigvezet az alapokon. Ha a szimulált vezetőfülkében eltöltött órák után még mindig összeomlik a vonatod, bármikor csökkentheted a nehézségi fokozatot.

A vonat vezetése egérrel/billentyűzettel vagy kontrollerrel is történhet. Mindkettő működik, és én úgy találtam, hogy mindkettőből egy kicsit használni az ideális közeg. Néha, ha csak a vezérlőt használod, nehéz megmondani, hogy – például – be vannak-e kapcsolva a fényszórók. Egy billentyű lenyomása egy kicsit pontosabb.

Természetesen, ahogy a vonataid egyre összetettebb és nehezebb mozdony- és gördülőállomány-gyűjteményekké válnak, a vezérlés, a sebesség, a fékezés és a váltás egyre árnyaltabbá és kihívást jelentőbbé válik.

A vonatok vezetése Európán keresztül csak a fele a Train Life küldetésének. A másik része egy menedzsment/gazdasági szimulátor, ahol megbízásokat vállalsz és pénzt keresel. Ez lehetővé teszi, hogy új útvonalakat adj hozzá, új felszereléseket fejlessz és vásárolj, valamint további mozdonyvezetőket és személyzetet vegyél fel. Ahogy maguknak a vonatoknak az irányítása, úgy a menedzsment-szimulációs aspektus is egyszerűen kezdődik, majd egyre összetettebbé válik. A szerződéseid többsége emberek vagy rakomány időben és biztonságosan történő szállítására vonatkozik. Már az is szórakoztató, de rendkívül nagy kihívást jelenthet, hogy a vonatod menetrend szerint érkezzen meg, miután egy hosszú, több megállóval tarkított útvonalat bejártál. A játékot sandbox módban is játszhatod, ha a fő érdeklődési köröd a karosszék-karmesteri játék.

A szimulátorok rajongóit elkényeztetik az olyan játékok, mint az MS Flight Simulator, amelyekben szó szerint az egész földgolyó lenyűgöző rekonstrukciója látható. Persze földi szinten még ez a játék is veszít némi vizuális hatásából. Train Life: A Railway Simulator: A Railway Simulator a kontinens és az Egyesült Királyság több száz útvonalát hozza létre, időjárási effektekkel és nappali/éjszakai ciklusokkal kiegészítve. A játék nagyon jó munkát végez a változatos tájak megjelenítésében. A vidék és a városok elgördülését nézni igazi, pihentető élvezet. Sebességnél valószínűleg nem fogsz túl sok apró részletet észrevenni. Ez jó, mert az útvonalakat benépesítő épületek, autók és emberek nagy része viszonylag kevéssé meggyőző. Összességében a játék sok textúrája elég egyszerű, ha közelebbről megvizsgáljuk. Néhány időjárási effekt – például az eső a vezetőfülke ablakain – kissé primitívnek tűnik.

Ami a hangot illeti, a bemutató teljes mértékben hangos, és általában véve a környezeti és vonathangok helytállóak. A játék zenéje ártalmatlan, és nem túl sok percnyi játék után háttérbe szorul. Az abszolút realizmusra vágyó játékosok valószínűleg ki fogják kapcsolni.

Train Life: A Railway Simulator egy-két javításnyira van attól, hogy hibamentes legyen (ha ez egyáltalán lehetséges ilyesmi). Bár semmi sem törte össze a játékomat, rengeteg vizuális hiba, néhány hiányzó textúra és rengeteg tájkép beugró volt. Úgy tűnik, hogy a legtöbb vonatszimulátor, amivel játszottam, beleértve a Train Life-ot is, a hangsúlyt a vonatvezetés vagy a vasútirányítás élményére helyezi a csúcstechnológiás grafika vagy a teljesítmény helyett.

A Train Life: A Railway Simulator, a szimulátor vasút rajongók egy másik módja annak, hogy a vasút fix. A Train Life a vasút működtetésének vezetési és gazdasági szempontjaira egyaránt hangsúlyt fektet, a Train Life: A Railway Simulator egy kicsit több mélységgel rendelkezik, mint azok a játékok, amelyek inkább a mozdonyokra és a gördülőállományra összpontosítanak. Emellett ez egy eurocentrikus szimulátor, így az amerikai játékosok, akik egy száguldó Amtrak vonatot szeretnének vezetni a Sziklás-hegységen át, nem járnak szerencsével. Train Life: A Railway Simulator lehet, hogy egy speciális közönségnek készült, de az általános szimulátorrajongók is adhatnak neki egy esélyt.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)