TechAddikt Hírek A netes bankolásról sokat, a biztosításokról keveset tudnak a magyar diákok

A netes bankolásról sokat, a biztosításokról keveset tudnak a magyar diákok

A netes bankolásban járatosak a magyar fiatalok, a biztosítások adta lehetőségekről viszont keveset tudnak – derül ki a jelenleg is futó Nagy Diák Pénzügyes Teszt játékban eddig résztvevő mindegy 20 ezer diák válaszaiból. Arra a kérdésre például, hogy mi a CASCO, minden ötödik résztvevő tudta csak a választ. A DUE Médiahálózat által indított vetélkedő épp arra vállalkozott, hogy játékos formában segítsen a diákoknak eligazodni a pénz világában, és felhívja a figyelmet a netes bűnözésre.

A DUE Médiahálózat és támogatói azért indították el a Nagy Diák Pénzügyes Tesztet, hogy a résztvevő fiatalok magabiztosabban mozogjanak a pénz világában, tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszélyekkel, tudatosan tervezzék meg pénzügyeiket és megfelelő tájékozódás után jó döntéseket hozzanak. A tesztet már hozzávetőlegesen 20 ezren töltötték ki, és az eddigi válaszokból jó néhány következtetés levonható. A válaszadók közül kimondottan sokan ismerik az internetes bankolást. A Hogyan a legbiztonságosabb az online fizetési vásárlás? kérdésre a résztvevők 83,68 százaléka tudta a helyes választ, azaz, hogy saját, jelszóval védett mobilnet használatával. A Melyik betűcsoport jelöli az online bankoláshoz elengedhetetlen biztonságos internetkapcsolatot? kérdésre a válaszadók 88,72 százaléka jelölte az helyesen, hogy https.

Amíg a bankügyek intézésében sokan otthonosan mozognak, a biztosítók és a biztosítások világáról már jóval kevesebben tudnak. Azzal, hogy a CASCO vagyonbiztosítás, a játékosok mindössze 20,08 százaléka volt tisztában. A Hol történik a legtöbb baleset, amelyekre a biztosítók térítést fizetnek? kérdésre szintén alig tudták a választ, mindösszesen 18,09 százalék felelte jól azt, hogy az otthonokban. Majdnem ugyanennyien, 18,18 százalékban tudták, hogy hazánkban a 3-18 éves korosztály számára biztosít az állam alanyi jogon járó, alapszintű balesetbiztosítási védelmet.

A három fordulóból álló Nagy Diák Pénzügyes Teszt első szakasza online zajlik, az itt legjobb eredményt elérő diákok a további fordulókba kapnak bejutási lehetőséget. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-20 éves kor közötti középiskolások vesznek részt. Újdonság, hogy a szervezők a diákok szüleit és nagyszüleit is ösztönzik a teszt kitöltésére. Olyannyira, hogy közülük is kisorsolnak egy nyertest, aki belföldi wellness üdülést kap ajándékba.

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is kitölthető még május 5-ig a www.nagypenzugyesteszt.hu oldalon. Az online tesztet követő két forduló viszont már személyes jelenlétet kíván. A középdöntőbe kerülő játékosokból mindössze a legjobb tíz fő jut el a döntőbe, ahol az élő kvíz során kiderül, hogy ki a legjobb. A középdöntőt és a döntőt 2024. május 24-én rendezik az UP Rendezvénytérben, a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon.

A legügyesebb Pénzügyesé a lehetőség, hogy a görögországi tengerparti nyaralás, az értékes laptop vagy az elektromos roller közül elsőként válasszon. A második és harmadik helyezett a fennmaradó díjak egyikével térhet haza, sőt a támogatók jóvoltából számos egyéb meglepetés várja a játékban résztvevőket. 

A Nagy Diák Pénzügyes Tesztet a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénziránytű Alapítvány, az Államadósság Kezelő Központ Zrt., a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Államkincstár, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt, a Magyar Export-Import Bank Zrt. és az MNB-EduLab Kompetencia Központ Zrt. támogatja, szervezője pedig a DUE Médiahálózat. 

Részletek: www.due.hu