TechAddikt Hírek Adatvesztéssel járó veszélyekre figyelmeztet a Kaspersky Lab

Adatvesztéssel járó veszélyekre figyelmeztet a Kaspersky Lab

A Kaspersky Lab és a B2B International vezette “Globális vállalati IT-biztonsági kockázatok 2014-ben” című felméréséből kiderült, hogy a megkérdezett európai vállalatok 21 százaléka veszített már el fontos üzleti adatot belső IT-fenyegetés miatt az elmúlt 12 hónap során.

adatvesztes

Azóta, hogy 2011-ben a Kaspersky Lab elkezdte nyomon követni a vállalati eseteket, először fordult elő, hogy a dolgozók véletlen adatmegosztása több veszteséggel járt, mint a szoftverek biztonsági rései. Ez a két fajta adatvesztés fordult elő leggyakrabban az energetikai és közüzemi, illetve a telekommunikációs szektor szereplői között.

A globális kutatás alapján azonban elsősorban még mindig a szoftverek biztonsági rései jelentik a legnagyobb veszélyt a vállalatokon belül. A megkérdezett európai cégek 32 százaléka számolt be ilyen veszélyekről a vállalat felmérése során. A bejelentések gyakorisága szerint a második és harmadik helyre az elveszített vagy ellopott mobileszközök okozta károk, és a dolgozók véletlen adatkiszirvárogtatásai kerültek 29-, illetve 21 százalékkal. Ezek a számok azt feltételezhetik, hogy bár a cégek lassacskán kiküszöbölik a biztonsági réseket, az adatvesztés mértéke más területeken növekszik. Az említetteken kívül az alkalmazottak szándékos adatkiszivárogtatása vagy egy külső szolgáltató biztonsági hibájából fakadó kár is a vállalat belső veszélyforrásai közé tartozik.

A Kaspersky Lab belső veszélyeket vizsgáló kutatásának egyik legriasztóbb felismerése az volt, hogy az infrastruktúrában milyen gyakorisággal fordulnak elő ilyen esetek. Például a telekommunikációs szektor vállalatainak válaszadói 42 százalékkal messze a legnagyobb arányban számoltak be a dolgozói óvatlanságokból eredő adatszivárgásról vagy adatmegosztásról. Az energetikai és közüzemi szektor érte el a második legmagasabb arányt (33 százalék), míg az ipari és gyártó szektor, szintén igen magas eredménnyel, 31 százalékkal lett a harmadik. Biztonsági résekből adódó adatszivárgást magas arányban észleltek a következő szektorok szereplői is: az energetikai és közüzemi vállalatoknak 40-, a logisztikai szektor vállalatainak 36-, és a telekommunikációs és gyártó szektor vállalatainak 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szembesült ilyen jellegű biztonsági problémával.

A Kaspersky Lab számos biztonsági megoldást kínál arra, hogy felügyelje az alkalmazásainkat, megszüntesse a biztonsági réseket és biztosítsa a mobileszközök felügyeletét, emellett pedig betekintést nyújt az ipar irányítási rendszereit fenyegető kiberveszélyekre. Ahhoz, hogy kielégítse a szolgáltatók igényeit, a Kaspersky Lab a vállalat végpontvédelmi szoftverének egy testreszabott verzióját kínálja. Ezen felül a Kaspersky Industrial Protection Simulation segít a vállalatoknak felkészülni azon lehetséges kibertámadásokra, amelyek az ipari létesítményekre is hatással lehetnek.

A Kaspersky Lab-ről

Kaspersky Lab a világ legnagyobb magántulajdonban lévő végpontvédelmi megoldásokat gyártó vállalata. A céget a világ négy legnagyobb végfelhasználói biztonsági megoldást gyártó vállalata közé választották*. Az elmúlt 17 évben a Kaspersky Lab az IT biztonság innovátorává nőtte ki magát, hatékony digitális biztonsági megoldásokat kínálva a felhasználóknak, kis- és középvállalatoknak valamint nagyvállalatoknak egyaránt. Az Egyesült Királyságban bejegyzett cég jelenleg csaknem 200 országban működik világszerte és több, mint 400 millió felhasználónak biztosít védelmet. További információ: http://www.kaspersky.com

*A vállalat a negyedik helyen végzett az IDC 2013-as végpontvédelmi megoldásokból származó bevételek alapján végzett felmérésében. A kutatást a„Worldwide Endpoint Security 2014-2018 Forecast és 2013 Vendor Shares” című IDC-tanulmányban tették közzé (IDC #250210, 2014 augusztus). A jelentés a szoftvergyártókat a végpontvédelmi megoldások értékesítéséből származó 2013-as bevételei alapján rangsorolta.