TechAddikt Hírek Az MMD sikerrel zárja a monitorhulladék fenntartható csökkentésére irányuló kísérleti projektjét

Az MMD sikerrel zárja a monitorhulladék fenntartható csökkentésére irányuló kísérleti projektjét

Úgy tűnik, működik: Az MMD, vezető technológiai vállalat és a Philips monitors márka licencpartnere Nigériában a PREVENT Waste Alliance, a Német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) kezdeményezésének kísérleti projektje keretében bemutatja, hogyan lehet a hibás monitorokat környezetbarát és gazdaságos módon újrahasznosítani.

A projektben jelentős mértékben részt vevő további társszervezetek a következők: Closing the Loop, a zöld beszerzési szolgáltatások globális szolgáltatója, a TCO Development, a világ vezető IT fenntarthatósági tanúsítója, a TCO Certified mögött álló szervezet, valamint más partnerek. Velük együtt az MMD sikeres üzleti modellt dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan lehet a hulladéksemleges elektronikára vonatkozó tanúsított megoldást a monitorokra is kiterjeszteni, új mércét állítva fel a zöld beszerzés terén.

Az e-hulladékkal kapcsolatos kihívás 

Évente 50 millió tonna: az elektronikai hulladék (e-hulladék) napjaink társadalmának egyik legsürgetőbb kihívása. A Platform for Accelerating the Circular Economy (Platform a körforgásos gazdaság felgyorsítására – PACE) és az ENSZ E-Waste Coalition (E-hulladék koalíció)1 jelentése szerint ezt a hulladékhegyet többnyire hajóval szállítják afrikai vagy más feltörekvő országokba.

Annak ellenére, hogy szinte minden új Philips monitor higany- és ólommentes a számítógép-monitorok, a nagyon kicsi beépített áramköri paneljeikkel és az olyan beégetett vegyi anyagokkal, mint az ólom és a higany, általában az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság problémás gyermekének számítanak. Legalábbis Afrikában a megfelelő létesítmények és erőforrások hiánya miatt nagy részük nem hasznosítható újra megfelelően. Ennek oka, hogy a megfelelő újrahasznosításból és begyűjtésből egyelőre nem lehet jövedelemre szert tenni.

A hulladékkompenzáció sikeres modelljének kiterjesztése

A gigantikus kihívás enyhítésére és kezelésére bevált, sikeres megközelítés az e-hulladék kompenzáció koncepciója, amely a közbeszerzésben már elismert zöld megoldás a mobiltelefonok, laptopok és táblagépek esetében, és amely lezárja az elektronikai berendezések életciklusának körét. Az új elektronikus berendezések vételárához hozzáadott díjból történik a régi berendezések biztonságos újrahasznosítás céljából történő begyűjtésének finanszírozása. Az így visszanyert nyersanyagok aztán új termékek gyártása során kerülnek újra felhasználásra, így azok hulladéksemlegesek lesznek.


A fenntarthatóbb monitortechnológiák iránti elkötelezettségének részeként a Philips monitors másfél éven keresztül támogatta a Closing the Loop szervezetet és egy transznacionális partnerekből álló koalíciót – például az Öko-Institut e. V. kutatóintézetet, valamint a helyi nigériai partnereket, a Verde Impacto, a Hinckley Recycling és az SRADev Nigeria szervezeteket, annak érdekében, hogy olyan üzleti modellt építsenek ki, amely bemutatja, hogyan lehet a hulladékkompenzációs programot kiterjeszteni a monitorhulladékra és a TCO Certified Edge, E-waste Compensated tanúsítványra. A partnerek több mint 5500, már nem használható monitort gyűjtöttek össze a projekthez.

„Örülünk, hogy ezzel a kísérleti projekttel olyan üzleti modellt tudtunk kidolgozni, amely bizonyítja, hogy a hulladékkompenzáció sikeres koncepciója nemcsak a mobiltelefonok esetében működik, hanem a sokkal nagyobb kihívást jelentő monitorok újrahasznosítását is pénzügyileg jövedelmezővé teheti, miközben hozzájárul a helyi újrahasznosítási kapacitások fejlesztéséhez” – mondta Stefan van Sabben, a Philips Monitors MMD globális CSR és fenntarthatósági vezetője.

Az első sikerek a körforgásos gazdaság felé vezető úton

A projekt kezdetén alig volt tapasztalat a síkképernyők újrahasznosításával kapcsolatban Nigériában. A kidobott monitorok a hulladéklerakókban halmozódtak fel, jelentős kockázatot jelentve az emberekre és a környezetre. Az újrahasznosító partner ezért először a síkképernyők kézi szétszerelésére kapott kiképzést. Ez magában foglalta a higanytartalmú fekete fénycsövek biztonságos eltávolítását, az összes többi elektronikus alkatrész biztonságos szétszerelését, valamint a különböző típusú műanyagok – köztük a veszélyes brómozott égésgátlót tartalmazó műanyagok – azonosítását és szétválasztását. 

A projekt végén az újrahasznosító nagyon biztonságos és hatékony módon tudta szétszerelni a síkképernyőket, több mint felére csökkentve az ehhez szükséges költségeket és visszavezetve a nyersanyagokat a körforgásba. Bár az út még hosszú, ezek bátorító első lépések a valóban fenntartható jövő felé.

A Pilot projekt weboldala: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Ezt a projektet a PREVENT Waste Alliance finanszírozza, amely a Német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) kezdeményezése.

További információk: https://prevent-waste.net/en/