TechAddikt Hírek Borhi Tamás, Acer: “Felemás hatás érzékelhető az iparágban, így az Acer-nél is...

Borhi Tamás, Acer: “Felemás hatás érzékelhető az iparágban, így az Acer-nél is a Covid-19 kapcsán”

Nyilvánvalóan jelenleg nincsen olyan irányvonal, esetünkben – és az alábbi cikk témájához kapcsolódóan – iparág, amelyre ne lett volna kihatással a globális koronavírus-járvány. Az Acer derekasan állta, állja a sarat a mai napig is, a magyarországi képviselet pedig kimagaslóan megtesz mindent azért, hogy zavartalan legyen a termékellátás, és maga a kommunikáció is. Borhi Tamással, az Acer hazai képviseletének ügyvezetőjével beszélgettünk.

Techaddikt: Az idei, 2020-as év első nagy Acer-sajtóaktivitása a next@acer, mára tradicionális módon. Ugyanakkor a Covid-19 teljesen átírta a korábban megszokottakat, így a nemzetközi aktivitás is merőben más volt az eddigiekhez képest, online közvetítés keretein belül követhettük figyelemmel az eseményeket. Tehát minden más most egy kicsit – az Acer eddigi 2020-as eredményein hogy látszik – ha látszik egyáltalán – a változás?

Borhi Tamás: A mi iparágunkra, azon belül is természetesen az Acerre is hatással volt – és még van a Covid-19 okozta gazdasági és társadalmi helyzet. Ahogy meg is fogalmaztad a kérdésben, nekünk is át kellett állni az online kapcsolattartásra, beleértve a médiát is. Ennek folyománya, hogy a tradiciónális next@Acer rendezvényünk is kizárólag online formában került megrendezésre.

Az értékesítési eredményeinkre felemás hatással volt a virus megjelenése, de ez az egész iparágra vonatkozóan  megállapítható. Egyfelöl megélénkült a kereslet, másfelöl a beszállítói láncok, gyártások akadoztak és a szállítással is nehézségek adódtak.

Techaddikt: Számos újdonság mellett (ezekre majd később kitérünk) szokott módon kapott a közönség elemzéseket is az Acer jelenlegi helyzetéről, beleértve a gazdasági mutatókat is. Mit lehet tudni most? 

Borhi Tamás: Cégünk globális szinten is erős, pozícióját (5. legnagyobb PC gyártó) megerősítve sikerül profitábilisan megjelennie a világ több mint 80 országában. Hazai helyzetünk is stabil, amit a Covid-19 helyzet csak megerősített. Nagy a küzdelem a versenytársakkal, de a kiváló csapatunkkal továbbra is eredményesen vesszük fel a versenyt a konkurenciával.

Techaddikt: Ahogyan az előző kérdésben utaltunk rá: számos termékújdonság bemutatásra került a next@acer online sajtókonferenciáján. Melyek a legkiemeltebb és legfigyelemre méltóbb termékek? 

Borhi Tamás: Ha egyet kell kiemelnem, az mindenféleképpen az új,  kifejezettem terepen dolgóknak fejlesztett termékcsoportunk, az Enduro.  Ez a család rendkivül ellenálló borítással és kialakítással ellátott termékekből áll, melyek extrém külső körülmények között is biztosítják a folyamatos munkavégzést, mindezt kiváló teljesítménnyel és felhasználóbarát köntösben. Muszáj még megemlítenem a legújabb ConceptD Ezel notebookokat, amelyek forradalmasítják kreatív tervezőknek szánt munkaeszközöket, különleges, átalakítható kijelző megoldásaikkal.

Techaddikt: Az Acer egyre jobban erősít esport-területen. Hogyan áll jelenleg ez a kategória? 

Borhi Tamás: Valóban így van, cégünk nemzetközi szinten egyre erősebb az esport területén. A nagymúltú Intel Extreme Masters mellé olyan projektek jöttek, mint például a Rainbow 6 Siege világliga szponzorációja, vagy éppen Romain Grosjean fémjelezte R8G Sim Racing Team, ahol is teljes informatikai hátteret Predator termékekkel biztosítjuk. A távolkeleten fut az Acer saját esport rendezvéyne a Predator League, amit reményeink szerint sikerül elhoznunk Európába is. Hazai szinten is jelen vagyunk természetesen; az ICL csapattal fél évtizedes múltra visszatekintő együttműködésünk van, melynek koronájaként tavaly elindult a Infinity Predator Gamer Bar, a város szívében.

Techaddikt: Visszakanyarodva: az Acer hazai képvisele/disztribóciója hogyan élte meg a COVID-19 által létrejött helyzetet? Mik a távolabbi kilátások? 

Borhi Tamás: Természetesen nekünk is alkalmazkodni kellett a virus okozta helyzethez, így a nagy lezárás idején átalakítottuk a munkarendet, hogy a kollégák is biztonságban legyenek, de az ügyfeleket is ki tudjuk szolgálni a megszokott módon. Az azóta eltelt időben is betartjuk az egészségügyi óvintézkedéseket, igyekszünk megőrizni más, illetve saját egészségünket is. Sikerült összehoznunk egy kisebb támogatást a TündérPakk alapítvánnyal, melynek keretében notebook-okat ajánlottunk fel rászoruló családoknak, intézményeknek, ezt szeretnénk majd folytatni a jövőben is. Jelenleg mi is – ahogy a világ is – készülünk a második hullámra. További kereslet növekedésre számítunk, aminek a gyártási és logisztikai kapacitások szabhatnak gátat. Jelenleg minden kollégámmal azon dolgozunk, hogy megfelelő készlet álljon rendelkezésre a fennálló nehzéségek ellenére is.