TechAddikt Hírek Együttműködést alakít ki a BME Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszéke és a Grupa...

Együttműködést alakít ki a BME Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszéke és a Grupa Azoty Compounding

A BME Polimertechnika Tanszéke valamint a lengyel műszaki műanyag alapanyaggyártó partnerségi kapcsolatot alakít ki. A megállapodás célja, hogy a magyarországi műanyagipari szakemberek képzéséhez szükséges minőségi alapanyagok rendelkezésre álljanak, és a BME Polimertechnika Tanszékének tanulói kiváló képzettségű szakemberekként a műanyagipar területén biztosíthassák a munkaerő utánpótlást.

A megállapodás értelmében a BME Gépészmérnöki Kar, Polimertechnika Tanszékén folyó oktatáshoz, különböző projektekhez és diplomamunkákhoz a Grupa Azoty alapanyagot biztosít a jövőben. Emellett a partneri kapcsolat jegyében az egyetem hallgatói tanulmányutakon, szemináriumokon és gyakornoki programokon vehetnek majd részt a Grupa Azoty támogatásával. A pandémiás időszak enyhülésével a hallgatók a cégcsoport Tarnow-i (Dél-Lengyelország) modern üzemében ismerhetik meg a műszaki műanyag alapanyag gyártás hátterét, folyamatait, és lehetőség nyílik informális beszélgetésre, kapcsolatok kialakítására is a gyár szakembereivel, kutatóival.

A felek szándéka hogy az együttműködéssel az oktatás és a diplomamunka készítés lehetőségei tovább bővüljenek az Egyetemen, és a műanyag alapanyag igényű projektekben szervezett módon részt vegyen a Grupa Azoty Compounding. 

A Grupa Azoty Compounding-ról

A Grupa Azoty Compounding Európa harmadik legnagyobb kapacitású műszaki műanyag gyártója. A társaság központja a Dél-lengyelországi Tarnowban fekszik, ahol két modern gyáregységet és kutató-fejlesztő laboratóriumot működtet. Utóbbi a folyamatos fejlesztések és minőség-ellenőrzés mellett különböző anyagvizsgálatokat és műszaki szolgáltatásokat is biztosít partnerei számára. A vállalat fő terméke a poliamid 6 (PA6) és a polioximetilén (POM) módosított fajtái – valamint a poliamid 6.6 (PA6.6), a polipropilén (PPC, PPH), a PBT, a PPA és különböző kapcsolódó termékek. 

A Polimertechnika Tanszékről:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszéke (www.pt.bme.hu) a polimerek és kompozitjaik, valamint műanyag alakítási technológiák kutatásában és fejlesztésében vezető szerepet tölt be. A tanszék jól felszerelt, 1500 négyzetméteres laboratóriummal rendelkezik anyagvizsgálatok, extrudálás, fröccsöntés, kompaundálás, kompozitok, metrológia, mikroszkópia, morfológia, prototípus gyártás, reológia és szimuláció területén. A tanszék számos kutatási projektben vesz részt, köztük sok ipari projektben. Hazai és nemzetközi kapcsolatokkal és eredményes együttműködéssel rendelkezik több egyetemmel és céggel, aminek eredményeként számos új technológiai megoldás és szabadalom születik, valamint jelentős számú publikáció jelenik meg magas rangú folyóiratokban. A tanszék részt vesz az oktatásban BSc, MSc és PhD szinten, emellett továbbképzést nyújt ipari partnerinek. A tanszék aktívan részt vesz a PhD képzésben, több mint 40 hazai és nemzetközi (orosz, török, kínai, olasz és indiai) doktorandusz hallgatóval, jellemzően az iparral kapcsolatos kutatási területeken.

Előző cikkQNAP QSW-M2108R-2C 2,5 GbE és 10 GbE L2 weben keresztül menedzselhető switch soroza
Következő cikkTest Drive Unlimited Solar Crown trailer érkezett, a játék 2021 júliusában jelenik meg