TechAddikt Szoftver Felhasználói Fontos kiberbiztonsági kérdéseket tekintettek át a Kaspersky Lab budapesti konferenciáján

Fontos kiberbiztonsági kérdéseket tekintettek át a Kaspersky Lab budapesti konferenciáján

November 19-e és 22-e között rendezte meg a Kaspersky Lab Budapesten a Cyber Security Weekend for Europe konferenciát, hogy megvitassa az aktuális biztonsági trendeket, áttekintse a 2016-ra vonatkozó előrejelzéseket, és tanácsot adjon arra vonatkozólag, hogy a vállalkozások miképpen védhetik meg magukat a kibertámadásoktól.

david-jacoby-kaspersky-techaddikt

A Kaspersky Lab Globális Kutatási és Elemző Csapatának (GReAT) szakértői és egy, az Europoltól meghívott vendég tartott előadást a sajtó munkatársainak és a meghívottaknak.

“A bűnüldöző szervek, a vállalkozások és az akadémiai szféra közötti együttműködés elengedhetetlen a számítógépes bűnözés elleni hatékony küzdelemhez. Közösen dolgozunk azon, hogy azonosítsuk és felszámoljuk a kártékony infrastruktúrákat, valamint, hogy segítsünk megszüntetni az áldozatokat ért fertőzéseket” – mondta Gary McEwen, az Europol EC3 stratégiai elemzője.

Előadásában Gary McEwen beszélt a kiberbűnözési trendekről, a kiberbűnözésbe való belépés egyszerűsödéséről, a számítógépes bűnözés agresszivitásának növekedéséről a ransomware-ek (különösen a “rendőrségi” ransomware-ek és a cryptoware-ek) terjedése révén, valamint a távoli hozzáférést biztosító eszközök használatának bővüléséről.

“Manapság a számítógépes biztonság nem csupán az informatikusok problémája, hanem mindenkit érint, az otthoni felhasználókat és családjukat, a kisvállalkozásokat és a nagy szervezeteket egyaránt. Az információk megosztása és egy biztonságtudatos gondolkodásmód felépítése nagyon fontos, mostani rendezvényünk is ezt a célt szolgálja. Azt is gyakran kihangsúlyozzuk, hogy meg kell védeni az üzleti folyamatokat, legyen az egy kis cég könyvelőjének a munkája, vagy egy teljes város vízellátó rendszerének működtetése. A ransomware-től a célzott támadásig, a kiberbiztonsági kockázatokat megfelelő megoldásokkal, szabályokkal és munkavállalói oktatással kell kezelni” – mondta Stefan Tanase, a Kaspersky Lab GReAT vezető biztonsági kutatója.

A 2015 harmadik negyedévében tapasztalt kiberfenyegetések szakértői elemzése kimutatta, hogy Európában átlagosan a felhasználók 35 százaléka szembesült a helyi hálózatokkal és cserélhető meghajtókkal kapcsolatos biztonsági incidensekkel, és 20 százalékuk észlelt webes fenyegetést. A szervezetek által észlelt fenyegetésekkel kapcsolatban a szakértők megemlítették a globális vállalatok IT biztonságáról szóló 2015-ös felmérést, amelyet a Kaspersky Lab a B2B Internationallel közösen készített. E szerint az európai vállalkozások 48 százaléka állította, hogy találkozott vírusokkal, férgekkel, kémprogramokkal és más rosszindulatú programokkal az elmúlt 12 hónapban, 18 százalékuk mondta azt, hogy észlelt hálózati behatolást, 12 százalékuk tapasztalt kiberkémkedést és 8 százalékuk esett áldozatul célzott támadásnak.

Ami a belső fenyegetéseket illeti, ugyanez a felmérés kimutatta, hogy a szervezetek 29 százaléka találkozott az általa használt szoftverekben lévő biztonsági résekkel, valamint tapasztalta az információk kiszivárogtatását a személyzet által véletlenül (21 százalék) vagy szándékosan (11 százalék). A vállalati információkat tartalmazó mobil eszközök további folyamatos adatkiszivárgási kockázatot jelentenek. A szakértők megvitatták az ezzel kapcsolatos veszélyeket, valamint azt, hogy milyen megoldásokkal lehet kezelni a problémákat. Az adatközpontokban tárolt adatok növekvő mennyisége miatt a virtualizált szerverek és adattároló rendszerek biztonságáról is szó esett. A holisztikus – az IT technológiákat, folyamatokat és oktatást egyesítő – kiberbiztonsági megközelítések előnyei kiemelt hangsúlyt kaptak.

A Gartner szerint, egy tipikus cég IT-biztonsági költségvetésében 90 százalék fordítódik a megelőzésre és csupán 10 százalék a felismerésre/válaszadásra. De még ilyen százalékos arányoknál is egyre inkább igénylik a szervezetek az intelligens szolgáltatásokat, amelyek lehetővé teszik a legkülönfélébb méretű és a legkülönfélébb iparágakban tevékenykedő vállalatok biztonságos működését. 18 éves fennállása során a Kaspersky Lab rengeteg ismeretet szerzett a kiberfenyegetésekről, és e szakértelem révén valódi védelmet nyújt ügyfelei számára.