TechAddikt Hírek Ford Smart Mobility LLC: új mobilitási szolgáltatások tervezése

Ford Smart Mobility LLC: új mobilitási szolgáltatások tervezése

A Ford bejelentette, hogy Ford Smart Mobility LLC néven megalapította új leányvállalatát, amelynek feladata az új mobilitási szolgáltatások megtervezése, felépítése és finanszírozása lesz. A vállalat elnöke Jim Hackett; a Steelcase korábbi elnök-vezérigazgatója a Ford igazgatótanácsából került új pozíciójába.

ford-smart-mobility-2016-autoaddikt

A Ford Smart Mobility LLC fontos része a Ford új, kiterjesztett üzleti modelljének, amelynek célja, hogy a márka autóipari és mobilitási vállalattá fejlődjön. A Ford üzletvitelének középpontjában továbbra is legfontosabb tevékenységei állnak, vagyis a személyautók, SUV-ok, haszongépjárművek és elektromos autók tervezése, gyártása, értékesítése, finanszírozása és szervizelése. Ugyanakkor a Ford egyre erőteljesebben törekszik arra, hogy kihasználja a Ford Intelligens Mobilitás tervben rejlő lehetőségeket, s ennek révén iparági vezetővé váljon a konnektivitás, a mobilitás, az önjáró autók, a felhasználói élmény és az adatelemzés terén.

„A Ford Intelligens Mobilitás terv és a mobilitási szolgáltatások egyre erőteljesebb fejlesztése gyorsan növekvő lehetőségeket tárnak fel” – nyilatkozta Mark Fields, a Ford Motor Company elnök-vezérigazgatója. „Azt tervezzük, hogy hamarosan szerves részévé válunk a közlekedési szolgáltatások mindinkább növekvő piacának, ami már most is 5,4 billió dollárnyi éves forgalmat bonyolít. Ehhez Jim Hackett a megfelelő formátumú vezető, hiszen hatalmas tapasztalattal rendelkezik az üzletfejlesztés és üzleti tervezés területén, így eredményesen vezethet be minket a mobilitási szolgáltatások üzletágába.”

Ford Smart Mobility LLC: új mobilitási szolgáltatások kialakítása

Az újonnan megalakult Ford Smart Mobility LLC tevékenysége a Ford Intelligens Mobilitás terv jegyében eddig megszületett innovációkra épül, valamint azokra a fejlesztésekre, amelyeken a Ford Motor Company jelenleg is dolgozik. Az új leányvállalat szorosan együttműködik majd a Ford termékfejlesztési, kutatási, fejlett tervezési, marketing és adatelemzési részlegeivel, hogy piacképes mobilitási szolgáltatásokat fejlesszen ki, és hogy befektetéseket eszközöljön a mobilitással kapcsolatos ígéretes vállalkozásokban.

A startup vállalakozásként piacra lépő Ford Smart Mobility LLC önállóan is fejleszt majd mobilitási szolgáltatásokat, emellett pedig együttműködik más startup- és technológiai vállalatokkal.

„Ha arra törekszünk, hogy biztosítsuk az emberek számára a mobilitás szabadságát, akkor egyrészt folyamatosan vissza kell pillantanunk a mai igényekre, másrészt pedig azt is meg kell fogalmaznunk, mit jelent a mobilitás a következő generációk számára” – vélekedett Bill Ford, a Ford Motor Company világszintű ügyvezető elnöke. „Új leányvállalatunk révén olyan mobilitási szolgáltatásokat fejleszthetünk ki, amelyek megoldást kínálhatnak egyre zsúfoltabb világunk közlekedésének gyorsan változó kihívásaira.”

A Ford Smart Mobility LLC elnökeként Jim Hackett közvetlen felettese Mark Fields. Hackett feladata az lesz, hogy a vállalaton belülről és kívülről érkező üzleti és technológiai vezetők csapatát irányítsa.

Hackett: új vezető, ügyfélközpontú szemlélettel

Hackett olyan vezető, akinek ügyfélközpontú szemléletéhez határozott jövőkép társul; pályafutása során a Steelcase üzleti modelljének kibővítésével bizonyította remek képességeit és globális újító szellemét. 30 éven át vezette a vállalatot, és a Steelcase ezalatt hagyományos irodabútor-gyártóból olyan márkává nőtte ki magát, amely képes megváltoztatni az emberek munkamódszereit. Hackett előre látta, hogy az irodák képe hogyan fog átalakulni az egymástól elszigetelt munakállomásokból nyitott, közös légterű munkahelyekké, ahol az emberek rugalmasan határozhatják meg, hol akarják végezni munkájukat.

„Hatalmas izgalommal várom, hogy vezetésemmel a Ford mobilitási üzletága átlépje a jövő küszöbét” – mondta el Hackett. „Napjainkban a világ közlekedése forradalmi változáshoz érkezett, és a Ford arra készül, hogy a Ford Intelligens Mobilitás terv segítségével e változás élére álljon.”

Hackett 2013 óta tagja a Ford Motor Company igazgatótanácsának; eddigi feladatkörei az audit, a fenntarthatóság és innováció, valamint a vállalatvezetés voltak. Igazgatótanácsi posztjáról március 10-én köszönt le, hogy elfoglalhassa helyét a Ford Smart Mobility LLC élén.

Ford Intelligens Mobilitás terv: a világ közlekedésének megváltoztatása

Világunk egyre zsúfoltabb és urbanizáltabb, a levegő minősége már globális szinten is problémát jelent, a vásárlók elvárásai pedig egyre gyorsabb ütemben változnak. A tavaly év elején útjára indított Ford Intelligens Mobilitás terv célja, hogy a technológia és az innováció eszközeivel adjon választ e kérdésekre, jobbá téve ezzel az emberek életét. A tervnek köszönhetően a Ford máris jelentős eredményeket mutathat fel:

  • Konnektivitás: Az iparág legnépszerűbb szórakoztató és kapcsolódási rendszere, a Ford SYNC révén a vállalat vezető szerepet játszik a járművek konnektivitása terén. A vadonatúj, még ösztönösebben használható SYNC 3 rendszer idén már megrendelhető a Ford és a Lincoln modelljeihez. Emellett az új SYNC Connect is a vásárlók rendelkezésére áll, akik így a távolból is kezelhetik autójukat, okostelefonjuk kezelőfelületéről beindítva a motort, zárva az ajtókat, ellenőrizve az üzemanyag szintjét, vagy meghatározva, pontosan hol parkol az autó. A SYNC kiegészítéseként kínált AppLink segítségével az autósok vezetés közben hangutasításokkal kezelhetik okostelefonjuk alkalmazásait, így tekintetüket mindig az úton, kezüket pedig folyamatosan a kormánykeréken tarthatják.
  • Mobilitás: Az elmúlt 14 hónap során a Ford több mint 30 globális mobilitási kísérletet indított útjára, hogy alaposabb betekintést nyerjen a változó közlekedési szokásokba. Több pilot-program jelenleg is tart; ilyen például a GoPark, amely egy prediktív parkolási rendszeren keresztül azokra a londoni utcákra irányítja az autósokat, ahol a legnagyobb valószínűséggel találnak parkolóhelyet. Egy másik kísérleti program az ugyancsak Londonban zajló GoDrive autómegosztó pilot, ami olyan forgalmas helyeken biztosítja a parkolást, mint a London City Airport környéke; valamint a Dinamikus Ingajárat, amely igény szerint fuvarozza a dolgozókat és a látogatókat egyik helyről a másikra a dearborni kampuszon.
  • Önjáró autók: A Ford idén minden más autógyártóénál nagyobbra bővíti önjáró autóinak flottáját, s ezek a járművek egyaránt feltűnnek majd Kalifornia, Arizona és Michigan közútjain. A Ford abban is élen jár, hogy önjáró autóit havas utakon teszteli, ami fontos lépés a vállalat célkitűzése felé, hogy világszerte emberek milliói számára biztosíthassa a teljes mértékben automatizált autózást. Mindemellett a Ford az elkövetkező öt év során megháromszorozza befektetéseit a vezetősegítő és félautomata járműtechnológiák (többek közt az adaptív sebességtartó automatika, az aktív parkolóasszisztens, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a sávtartó asszisztens, a gyalogosfelismerés és a vontatmányellenőrzés) fejlesztése terén.
  • Felhasználó élmény: A Ford idén bevezeti a FordPass programot, ezt az ingyenes digitális, fizikai és személyes platformot, amely négy területen is fontos előnyöket kínál felhasználói számára: a Piactér az olyan mobilitási szolgáltatásokhoz biztosít hozzáférést, mint a parkolás vagy az autómegosztás; a FordGuides a hatékonyabb közlekedésben segít; a hűséges tagok jutalmat kapnak; a FordHub központokban pedig bárki kipróbálhatja a Ford legfrissebb innovációit. Az első ilyen központ még idén megnyitja kapuit New York City-ben.
  • Adatgyűjtés és adatelemzés: A Ford Intelligens Mobilitás terv alapja az ügyfelek igényeinek és elvárásainak előrejelzése, ezért a Ford egyre inkább kiterjeszti adatelemzési kutatásait. Jó példa erre a Ford és az IBM együttműködésével létrehozott kísérleti platform, amelynek segítségével a tudósok már egy egészen rövid, mindössze 10-15 másodpercnyi adatsorból is meghatározhatják a mintákat, összefüggéseket és irányvonalakat, s ennek alapján olyan kódokat alkothatnak, amelyek hatékonyabb közlekedési és útvonaltervezési döntéseket tesznek lehetővé; voltaképpen ezen alapul a vállalat Dinamikus Ingajárat nevű kísérlete is.