TechAddikt Hírek Fujitsu: az új normális elfogadása – mit kell tudni az SAP S/4HANA-ról?

Fujitsu: az új normális elfogadása – mit kell tudni az SAP S/4HANA-ról?

Példátlan mértékű változások korát éljük. A világjárvány alaposan felforgatta mindennapi életünket. A kis-, a közép- és a nagyvállalatoknak egyaránt el kell fogadniuk az „új normálist” – bár annak pontos jelentését még senki nem ismeri.

A bizonytalanság ellenére egy dolog egészen biztos: a digitális átalakulás nem egyszerűen fontos, hanem egyszerűen nélkülözhetetlen a továbblépéshez. Válság idején létfontosságú az ellenállóképesség. A digitalizáció nyújtotta rugalmasság, agilitás és innováció gondoskodik róla, hogy a vállalatok folytathassák működésüket.

Az integrált nagyvállalati rendszerek (ERP) bevezetése a cégek digitális átalakulásának csupán az egyik része. Eddig nem volt túl nagy a motiváció arra, hogy átálljanak ezen a területen az SAP S/4HANA használatára. Sok cég szerint a meglévő ERP-rendszer tökéletesen jól működik. Lehet, hogy elavult, de amíg ellátja a feladatát, nincs vele probléma.

Nem mindig könnyű megindokolni, miért érdemes átállni az SAP S/4HANA-ra. Az új rendszer legfőbb értéke más technológiák támogatásában rejlik – elszigetelten nem könnyű kimutatni a beruházás megtérülését.

A vállalatok persze tisztában vannak azzal, hogy váltaniuk kell, különösen a jelenlegi helyzetben.

Az átállás hivatalos határideje 2027. Ezt követően az SAP nem fogja tovább támogatni a korábbi ERP verziókat. A vállalatoknál tehát nem az a kérdés, hogy migrálni fognak-e, hanem az, hogy mikor.

Az előnyök megismerése

Az S/4HANA előnyei jól ismertek. Nagyobb hatékonyság, agilitás, rugalmasság – valószínűleg mindenki hallott már ezekről.

Kevésbé köztudott, hogy az S/4HANA teljesen újraírja a játékszabályokat.

Nem egyszerű hibajavításról vagy frissítésről van szó. Teljesen új alapokra helyezi az ERP működését. Az alábbiakban megpróbáljuk ezt kontextusba helyezni.

A korábbi ERP-rendszerek használata során voltak olyan időszakok, amikor a vállalatok új technológiákat (pl. IoT, MI, blokklánc) teszteltek. Ezek az innovációs szigetek ideális terepet nyújtottak a kísérletezéshez, de soha nem terjesztették ki őket a bevezetés során. És tökéletesen el voltak szigetelve az alapvető IT-infrastruktúrától.

Röviden szólva, a koncepció tesztelésére szolgáltak. Nem rendelkeztek olyan holisztikus szemlélettel, amely lehetővé tette volna, hogy beillesszék őket egy kereskedelmi szempontból is életképes, üzleti modellbe.

A régi ERP-rendszerek maguk is modulárisak voltak. A vállalatok testre szabhatták és kiválthatták bizonyos képességeiket saját üzleti igényeik szerint – ami egyes szervezetek számára ideális megoldás volt. De ezzel együtt nem használták ki maradéktalanul az egyetlen, egységes csomagban rejlő lehetőségeket.

Az S/4HANA mindezt megváltoztatja.

Ugyan elveszi a modularitást, de olyan észszerűsített, kulcsrakész csomagot kínál, amely tényleg segít valóra váltani a digitális jövő ígéretét.

Mindannyian tudjuk, hogy az MI, az IoT és a blokklánc fontos transzformatív technológiák. Ám ahhoz, hogy valóban a maximumot hozzuk ki belőlük, nagy teljesítményű backend rendszerre van szükség, Olyan rendszerre, amely képes nagy mennyiségű információt feldolgozni, és elemezni a feldolgozott adatokat.

Ezért nehéz felmérni az S/4HANA értékét. Műszaki szempontból a technológia az, amely észleli a gyártósoron keletkező hajszálvékony repedéseket vagy előrejelzi a berendezések meghibásodását. De az ilyen innovatív technológiai megoldások egyikét sem lehet bevezetni megbízható ERP-rendszer nélkül.

Az S/4HANA előnyei

Ez a blog egy 12 cikkből álló sorozhat első része. A továbbiakban közelebbről is megvizsgáljuk az S/4HANA-val kapcsolatos témákat. A lehetőségek köre jóval tágabb, mint gondolnánk – az agilis fejlesztéstől az ügyfélélmény javításáig.

Iparáganként is át fogjuk tekinteni, milyen segítséget kínál az S/4HANA a digitális átalakuláshoz.

A blog megpróbálja majd eloszlatni az átállással kapcsolatos félelmeket. Vannak persze kihívások, de a folyamat nem olyan fájdalmas, mint néhányan hiszik. Különösen, ha jól kidolgozott fejlesztési ütemterv áll rendelkezésre, és a projektet a legmagasabb szinten is támogatják.

2027 még távolinak tűnhet, de az üzleti éveket tekintve gyakorlatilag már a küszöbön áll. És mivel a világjárvány sem mutatja az enyhülés jelét, tanácsos mielőbb belevágni az átalakításba.

Remélem, hogy a bloggal sikerül majd világos képet adnunk az S/4HANA-ról – és bebizonyítani, hogy a vállalatoknak már ma érdemes fontolóra venniük a bevezetését.