TechAddikt Szoftver Felhasználói Grabit elnevezésű kémprogramot azonosított a Kaspersky Lab

Grabit elnevezésű kémprogramot azonosított a Kaspersky Lab

A Kaspersky Lab nemrégiben azonosította a Grabit nevű, kifejezetten vállalatokra fókuszáló internetes kémprogramot, amely több mint tízezer KKV-któl ellopott fájlért felelős. Ezeknek túlnyomó részt Thaiföldön, Indiában és az Egyesült Államokban található a székhelyük. Fő célpontot képeztek a vegyipari, nanotechnológiai, oktatási, mezőgazdasági, média és építőipari cégek.

online_biztonsag_techaddikt

Ezen kívül az Egyesült Arab Emirségek, Németország, Izrael, Kanada, Franciaország, Ausztria, Sri Lanka, Chile és Belgium érintettek még az ügyben.

“Sok, a kémkedés céljából indított kampánnyal találkozunk, amelyek vállalatokra, kormányzati szervezetekre és más ismert intézményekre fókuszálnak, ezzel szemben a kis- és középvállalkozások ritkán állnak a figyelem középpontjában. A Grabit bebizonyítja, hogy nem csak a nagy hal elve érvényesülhet: a kibervilágban minden egyes szervezet, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e pénzzel, információkkal vagy politikai befolyással, lehetséges célponttá válhat egy vagy akár több rosszindulatú szereplő számára is. A Grabit jelenleg is aktív, éppen ezért rendkívül fontos, hogy ellenőrizzék a hálózatukat a megfelelő védelem érdekében. Május 15-én egy egyszerű Grabit keyloggert azonosítottak, amely több ezer felhasználói fiók adatait tárolta, több mint száz fertőzött rendszerből. Ezt a veszélyt nem szabad lebecsülni” – mondja Ido Noar, a Global Research & Analysis Team vezető biztonsági kutatója.

A fertőzés akkor kezdődik, amikor egy cég felhasználója kap egy e-mailt melléklettel együtt, amelyet Microsoft Office Word fájlként (.doc) álcáznak. Amint a felhasználó rákattint, hogy letöltse, az kémprogrammal fertőzi meg a számítógépet egy távoli, feltört szerverről. A támadók az áldozatokat a HawkEye keylogger – ez a HawkEye Products kémkedésre használt, kereskedelemben kapható terméke – és egy konfigurációs modul segítségével felügyelik, amely egy sor távoli felügyeleti eszközt tartalmaz.

A művelet nagyságát mutatják a Kaspersky Lab által közölt adatok, melyek szerint csupán az egyik parancs és vezérlő szerver keyloggere 2887 jelszót, 1053 e-mailt és 3023 felhasználónevet lopott el 4928 különböző számítógépről, többek között az Outlookból, a Facebookból, a Skype-ból, a Google mailből, a Pinterestből, a Yahoo-ból, a LinkedIn-ből és a Twitterből, valamint bankszámla számokat is megszerzett.

Internetes bűnözők vegyes csoportja

A Grabit szereplő nem tesz nagy erőfeszítéseket tevékenysége elfedésére: egyes rosszindulatú minták ugyanazokat a gazdakiszolgálókat használják, ugyanazokkal a bejelentkezési adatokkal, gyengítve ezzel saját védelmüket. Ugyanakkor a támadók hatékony technikákat használnak, hogy az elemzők szeme elől kódjaikat elrejtsék. Ez vezette a Kaspersky Labet ahhoz a következtetéshez, hogy a lehallgatási tevékenység mögött egy vegyes csoport áll, amelynek egyes tagjai jobban ügyelnek arra, hogy észrevétlenek maradjanak, mint a többiek. Szakértői elemzések szerint bárki is programozta a malware-t, annak csak egyes részeit írta teljes egészében ő.

A Grabit elleni védelemhez a Kaspersky Lab az alábbi szabályok betartását javasolja:

  • A Windows System Configurations nem tartalmazhatja a “grabit1.exe” fájlt az indítási táblázatban. Futtassa az “msconfig” programot és bizonyosodjon meg róla, hogy mentes a grabit1.exe rekordoktól.
  • Ne nyissa meg a mellékleteket és hivatkozásokat, ha ismeretlen feladótól érkezik. Ha nem tudja megnyitni, ne továbbítsa másoknak – hívja segítségért a rendszergazdát.
    • Használjon egy korszerű vírusirtó rendszert, és mindig kövesse az AV feladatok listáját gyanús eseteknél.

A Kaspersky Lab termékei felismerik az összes ismert Grabit mintát és védelmet biztosítanak a fenyegetések ellen.