TechAddikt Fotó, videó, film Sony IFA 2016: bemutatták a Sony FDR-X3000R akciókamerát

IFA 2016: bemutatták a Sony FDR-X3000R akciókamerát

A Sony egy új 4K felbontású akciókamerát mutatott be az idei IFA keretein belül, amelyben testet ölt a vállalat minden eddigi képalkotási szakértelme.

sony-fdr-x3000r-akciokamera-ifa-2016-techaddikt

Olyan felvételeket készít, melyeket a felhasználó büszkén oszthat meg másokkal vagy éppen tárolhat, hogy később megmutassa saját  unokáinak. Az új, 4K-s FDR-X3000R[vi]-t számos olyan technológiával látták el, amiket még sosem használtak saját szemszögből rögzítő (POV) kameráknál. Ilyen például a Sony által szabadalmaztatott B.O.SS technológia, melyet a gyártó prémium Handycam szériás kameráinál már alkalmaztak, most először pedig Action Camre is adaptálták.

A rendszert folyamatos mozgásra tervezték: a B.O.SS technológia garantálja, hogy a felhasználónak nem kell attól tartania, esetleg rázkódik vagy beremeg a rögzített videofelvétel, nyugodtan koncentrálhat arra a tevékenységre, amit éppen végez. Az FDR-X3000R kerékpárra, autóra  rögzíthető vagy akár kézben is tartható a számos, választható kiegészítő segítségével, s jelentősen jobb képstabilizációs[vii] teljesítményt nyújt a jelenleg elérhető modelleknél[viii]. A képstabilizáció még az erősebb rezgéseket is korrigálja 4K felbontásban és nagy sebességű felvételi módban egyaránt.

A Sony legújabb Live-View Remote-ja a kamera tartozéka, ami körülbelül 30 százalékkal kisebb az előző modellnél, és olyan kiegészítőkre lehet felszerelni, mint a VCT-HM2 tartókonzol az ahhoz járó rögzítő-adapter segítségével. Csuklón is viselhető vagy egyéb, opcionális kiegészítőkhöz is rögzíthető csakúgy, mint a Shooting Grip markolat (VCT-STG1), vagy az új Finger Grip (AKA-FGP1). Ezek legnagyobb előnye, hogy használatukkal kontrollálhatóak a felvétel beállításai beleértve a ki- és bekapcsolást, valamint a felvételt és annak megállítását anélkül, hogy a használó a kamerát érintené. Az ingyenes PlayMemories Mobile alkalmazás segítségével okostelefonnal és tablettel[x] is irányítható a kamera. Az új Action Cam és a Live-View Remote is hasonló felhasználói felülettel és menürendszerrel rendelkezik, így könnyű a menüpontok közötti navigáció, és a beállítások személyre szabása.

A gyönyörű, kiegyensúlyozott 4K videofelvétel mellett az FDR-X3000R lehetővé teszi körülbelül 8.3MP-es időközönkénti állóképek készítését, amelyekből lélegzetelállító, 4K-felbontású time-lapse videók készíthetők. Az ingyenes Action Cam Movie Creator PC-s szoftverrel egyszerűen megszerkeszthetőek ezek a videók, és egy kattintással meg is oszthatók.

Az FDR-X3000R-t az a BIONZ X processzor működteti, ami a zászlóshajónak számító ɑ7 fényképezőgépeket is, ezúttal Action Camre optimalizáltan. A fény egy új fejlesztésű, Exmor R CMOS szenzoron keresztül jut a gépbe, az új ZEISS Tessar lencse pedig természetesebb képet eredményez az elérhető modelleknél jelentősen kevesebb torzulással. A képérzékelő és a processzor kombinációja pixel-binning nélküli pixelkiolvasást eredményez, így valósághűbbek a színek és csökken a jaggie effektus, vagyis a pixelezettség jelensége. Kiváló minőségű felvételeket rögzíthetünk 4K felbontásban 100 Mbps sebességgel, valamint Full HD felbontásban 50 Mbps sebességgel, XAVC S™ formátumban, a sztereó mikrofon pedig a kristálytiszta hangról gondoskodik, melyet a Wind Noise Reduction szélzaj-csökkentő technológia is segít.

A már elérhető Action Camek legnépszerűbb funkciói az új modellben is megtalálhatók. Ilyen például a látószög állíthatóságának lehetősége széles, közepes és keskeny opciókkal és a kifinomult zoomolás (3x-ig); utóbbi felvétel alatt változtatható. A kamera számos beállítási móddal rendelkezik, ilyen a Loop Recording, valamint nagy sebességű felvételi mód 100 p-s Full HD minőségben az elképesztő slow motion élményért, élő streaming lehetősége a Ustream platformján keresztül, illetve Burst Shooting sorozatfelvétel, valamint a fehéregyensúly és az automata expozíció manuális állításának lehetősége. Az FDR-X3000R váza cseppálló és teljesen vízálló víz alatti tok (MPK-UWH1) is tartozik hozzá, mely 60 méteres mélységig működik. Állványmenet is található a kamerában, így kiegészítők sokaságához lehet rögzíteni anélkül, hogy adapterre vagy másik házra kellene erősíteni. Az összes csatlakozó a hátsó részre került, így egyszerűbb a HDMI, a micro USB vagy éppen a mikrofonos jack-aljzat használata.

A Sony Highlight Movie Maker alkalmazása automatikusan kiválasztja a felvett anyagok akciódús jeleneteit, és már az emberek arcát is felismeri, hogy rövidfilmet készíthessen, amit háttérzenével egészíthet ki. A beépített GPS méri a sebességet, valamint nyomon követi az útvonalat, és ezekből egy másik videofájlt generál, melyben az útvonalról és sebességről gyűjtött információk láthatóak, így teljes pontossággal archiválhatjuk kalandjainkat.

Az Action Cam kiegészítők egyre növekvő választéka két újonnan bevezetett termékkel bővül tovább, melyek ideálisak az új FDR-X3000R-hez. Az AKA-FGP1 Finger Grippel, valamint a Live-View Remote-tal könnyedén felügyelhető és irányítható a kamera működése, illetve ugyancsak a Finger Gripnek köszönhetően körülbelül 120 fokos szögben dönthető, így izgalmas, változatos dőlésszögű felvételek készíthetők. Az AKA-MCP1 MC Protector szűrője extra védőréteget biztosít a lencsének, védi a portól, piszoktól illetve a karcolásoktól. Korszerű, tükröződésgátló bevonattal is el lett látva a lehető legjobb képminőség érdekében, valamint víz- és olajálló.

Az új FDR-X3000R, az AKA-FGP1 és az AKA-MCP1 2016 novemberétől lesz elérhető.