TechAddikt Hírek Karbonsemlegesség 2050-re? Lehetséges!

Karbonsemlegesség 2050-re? Lehetséges!

Az elkövetkezendő 20 évben közel egymilliárd dollárt tervez befektetni környezetvédelmi programokba és fejlesztésekbe a 3M technológiai innovációs vállalat abból a célból, hogy harminc éven belül legalább 25 százalékkal csökkentse vízfelhasználását gyártóüzemeiben. A vállalat szakértelmével és innovatív technológiáival még tisztább vizet juttathat vissza a természetbe, megújuló energiák felhasználásával pedig 2050-re karbonsemlegessé válhat.

„Megtesszük a szükséges lépéseket a szén-dioxid-kibocsátás és a vízfelhasználás görbéjének ellaposítása, valamint a vízminőség javítása érdekében. Befektetéseink hatékonyabbá és eredményesebbé tesznek bennünket, így segítve növekedésünket is” – nyilatkozta Várallyai István, a 3M magyarországi vezetője. „2000 óta folyamatosan igyekszünk csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, globális központunk pedig teljes egészében megújuló villamos energiával működik. A hulladék csökkentését pedig úgy érhetjük el a leghamarabb, hogy magát a forrást célozzuk, éppen ezért azon dolgozunk, hogy megszüntessük az egyszer használatos műanyagokat.”

A 3M várhatóan 2023 végére új, csúcstechnológiás víztisztító rendszert telepít, amely előreláthatólag 2024-re már teljesen működőképesen fog üzemelni a vállalat legnagyobb vízhasználó területein. A 3M szaktudása és korszerű technológiája lehetővé teszi, hogy a cég még jobb minőségű tisztított vizet tudjon kinyerni és visszajuttatni a természetbe. Célja, hogy 2022-re 10%-kal, 2025-re 20%-kal, 2030-ra pedig 25%-kal csökkentse vízhasználatát gyártóüzemeiben. Ennek köszönhetően körülbelül 9.5 milliárd literrel kevesebb vizet fog felhasználni évente.

A kötelezettségvállalás a megújuló villamos energia alkalmazása mellett a vállalat tudományos szakértelmére és innovatív találmányaira épül.  A 3M ezen eszközök és a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával törekszik arra, hogy a gyártási műveletek során keletkező kibocsátásokat  2030-ig 50%-al, 2040-re 80%-al csökkentse, 2050-re pedig elérje a teljes karbonsemlegességet.

“A 3M világos és koncentrált célkitűzéseket állított fel az éghajlat és a víz vonatkozásában” – hangsúlyozta Várallyay István. “Az innováció tudományos alapú megközelítése nemcsak a vállalat saját ökológiai lábnyomát javítja, hanem egyedülálló módon pozícionálja is őket, hogy ezáltal profitálhassanak a „net zero” (azaz nettó nulla szén-dioxid kibocsátású) világ felé haladó globális átalakulásból.”

Folyamatos erőfeszítéseik a fenntarthatóság és a környezetvédelem terén évtizedekre nyúlnak vissza, és magukban foglalják többek közt a Légszennyezés Megelőzési Díjak programját is, mely létrehozásától számítva már több mint kétmillió tonnányi szennyezést akadályozott meg. 2015-ben a vállalat bemutatta ambiciózus 2025-ös fenntarthatósági céljait, amelyek arra összpontosítanak, hogy a 3M tudomány hogyan segíti elő a változásokat a fenntarthatóbb jövő érdekében.

A 2015-ös bejelentést követően apróbb lépésekkel már meg is kezdték az utat végső céljaik elérésének érdekében:

Félvezetők és elektronika: A 3M termékek hatékonyabb félvezetőgyártást tesznek lehetővé, és javítják az elektronikus eszközök teljesítményét és élettartamát, miközben a papírmentes világ felé haladunk.

Újrahasznosított és növényi alapú anyagok: A vállalat elősegíti az újrahasznosított anyagok ellátási láncának és keresletének bővülését azáltal, hogy újrahasznosított termékeket gyárt, és olyan növényi alapú innovációkat vezet be a mindennapi termékek közé, mint a Scotch ™ szalag, a Post-it ™ Notes és Scotch-Brite ™ szivacsok.

Gépjárművek villamosítása: A 3M olyan, összeszereléshez és könnyű súlyozáshoz szükséges anyagokat állít elő, mint az üvegbuborékok, melyek kilókkal tehetik könnyebbé az alkatrészeket, ezzel sokkal üzemanyag-takarékosabbá téve a járműveket.

Energiatakarékos épületek: Ablakfólia megoldásaik segítenek megtartani a hőt és a hűvös levegőt egyaránt, ezzel sokkal hatékonyabbá téve az épületeket, valamint csökkentve az emberek lakó- és munkahelyi fűtéséhez és hűtéséhez szükséges energiát.

Megújuló energia: A 3M filmek, szalagok és ragasztástechnológiák segítenek a napelemeknek a több fény megragadásában, növelve a hatékonyságot. Továbbá segítenek megvédeni a szélturbinák lapátjait is az időjárás és a zord környezettel szemben.

A beltéri levegő minőségének javítása: A Filtrete™ szobai légtisztítók, valamint a fűtési és hűtési megoldások segítenek megfogni a levegőben lévő részecskéket, beleértve a port, a szöszt, a háziállatok szőrét és a baktériumokat, ezzel csökkentve a beltéri levegő szennyeződését, és biztonságosabbá téve az otthonokat és a munkahelyeket.

Előző cikkÚj AOC V4 monitorszéria: elegáns kialakítás, IPS panelek, nagy felbontás
Következő cikk[TESZT] Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR – egy remek fix teleobjektív