TechAddikt Tesztek Nikon Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR – egy remek...

[TESZT] Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR – egy remek fix teleobjektív

Korábbi tesztjeinkben bemutattunk egy remek full frame vázat a Nikon D780 személyében, valamint egy kiváló zoomobjektívet, a –. Most egy fotós alapvető kelléktára tekintetében kötelező darabot, a Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR-t mutatjuk be, teszt formájában.

Alapvetően gyakorlatilag nincs olyan távolság-intervallum, amelyet ne lehetne áthidalni a Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR fix 300mm-es teleobjektívvel. Ez a modell egyébként az első Fresnel-objektívelemmel gyártott, F-bajonettes NIKKOR optika, amely tulajdonképp egy kompakt kialakítású, minőségi darab. Tesztjeink során bizonyított: kiváló alternatíva távoli témák fotózásához, de portrégyártáshoz is elsőszámú – műtermi, valamint kültéri munkák tekintetében is.

Tehát a Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR például remekül alkalmas sportfotózáshoz. Ideális kiegészítő például akkor, amikor kiküldetésben vagyunk fotósként a Hungaroringen, és alacsony rekeszidejű/zársebességű fotókat kell készítenünk egy verseny meghitt pillanatairól. Szóló, mozgó járműről egyebek mellett.

Az f/4 rekeszérték ideális ahhoz, hogy gyengébb fényviszonyok mellett is éles, elmosódás- és zajmentes képeket kapjunk végeredményül. Mindehhez a tökéletesített VR (fejlett rázkódás-redukálás) technológia is sokat hozzátesz, így lesz teljes az összkép.

Méret- és súlycsökkentés felsőfokon: a Fresnel objektívelem sokoldalúsága már itt visszaköszön, ezért lesz kompakt besorolású a Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR objektív. Ténylegesen kis helyen elfér, könnyen kezelhető és használatba vehető. Az objektív fluorbevonata rendkívül jó víztaszító hatású, de a port és az egyéb szennyeződéseket is optimálisan távol tartja. Így az objektív életciklusa jelentősen kitolható.

Elektromágneses rekeszmechanizmust kapott a Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR, ebből kifolyólag az exponálás, maga az expozíció még kitűnőbb minőségű lesz. Ez elsősorban a videókészítésnél jöhet jól a VR mellett, mely külön sportmódot is hordoz a nagyobb igénybevételből adódó rázkódások optimalizálására.

Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR specifikációk

  • Gyújtótávolság: 300 m
  • Maximális rekesz: f/4-f/32
  • Az objektív felépítése: 16 elem 10 csoportban (1 PF és 1 ED üvegelemmel)
  • Látószög: 8°10′ [5°20′ Nikon digitális fényképezőgépek esetén (Nikon DX-formátum)]
  • Minimális fókusztávolság: 1,4 m
  • Maximális leképezési arány: 0,24x
  • Íriszlamellák száma: 9 (kerekítve)
  • Szűrőtoldalék méret: 77 mm
  • Átmérő x hosszúság (a bajonettzártól számított kiterjedés): körülbelül 89 x 147,5 mm
  • Tömeg: körülbelül 755 g