TechAddikt Hírek Kevin Yang, MMD: így válasszunk megfelelő monitort

Kevin Yang, MMD: így válasszunk megfelelő monitort

A munkavállalók és az IT-döntéshozók hosszú órákat töltenek monitorjuk előtt nap mint nap. Kevin Yang, az MMD technikai termékmenedzsere elmagyarázza, mit kell tudni a panelekről, mielőtt kiválasztjuk új monitorunkat.

 

Melyek az IPS- és VA panelek legfontosabb funkciói és előnyei?

Kevin Yang: Véleményünk szerint a különböző paneltípusokat valamilyen szinten sztereotipizálták az évek során. Mind az IPS-, mind pedig a VA panelek majdnem 20 éve vannak a piacon, és ezen panelek eredeti verziói rossz hírnévvel rendelkeznek bizonyos szempontokat illetően. Az LCD TN panelekhez képest az IPS panelekről az a hír járta, hogy lassú válaszidővel rendelkeznek, homályosak és szellemképesek, ez azonban ma már nincs így. A modern IPS panelek sokat javultak, többek között a válaszidőt illetően is, és sokféle alkalmazási célra megfelelnek. Ugyanez érvényes a VA panelekre is, amelyek mindig is arról voltak híresek, hogy jobb kontrasztaránnyal rendelkeznek az IPS- és TN paneleknél. A VA panelek negatívumként a lassú válaszidőt és a színhelyesség hiányát szokták mondani az IPS panelek teljesítményéhez viszonyítva. A monitorok azonban ma már nem rendelkeznek ilyen problémákkal; vannak már gyors válaszidejű VA paneljeink is, sőt a Quantum Dot technológiának köszönhetően még az IPS paneleknél is jobb színminőségre képesek.

Milyen panel illik a legjobban a grafikusokhoz, illetve a videó készítőkhöz?

Kevin Yang: A színhelyesség rendkívül fontos a grafikusok számára, éppen ezért számukra az IPS paneleket ajánljuk. Ugyanezt mondanánk a videó készítők esetében is, azzal a kivétellel, hogy nekik a kitűnő felbontás is fontos, mivel a magas felbontású monitorok könnyebbé teszik a videó szerkesztést. Például ahelyett, hogy két monitort – egyet a videó, egyet pedig az irányítópultok számára – állítanának fel egymás mellé, jobb, ha egy olyan minimum 34 hüvelykes (86 cm), 21:9-es képarányú monitort választanak, amellyel mindkettő kezelhető egy képernyőn.

Milyen panelt ajánlana azon cégek számára, amelyek munkavállalóik produktivitását szeretnék növelni?

Kevin Yang: Ez leginkább attól függ, milyen munkát végző személyek használják majd a monitort, de általában véve jobb egy villódzásmentes háttérvilágítással, illetve alacsony kék fény kibocsátás funkcióval rendelkező panel. Ezáltal elkerülhető a fejfájás kialakulása, amelyet a számítógép előtt töltött hosszú munkaórák okoznak, valamint csökkenthető a rövidhullámú kékfény-kibocsátás, amely ronthatja a szemet. Ha a felhasználó több képernyővel is rendelkezik, a keretnélküli panelek bizonyulnak a legjobb választásnak, mivel ezek lehetővé teszik a képernyők jobb integrációját.

Milyen monitor a legmegfelelőbb az otthoni felhasználók számára?

Kevin Yang: Általános otthoni használatra egy hagyományos Full HD monitor bőven elegendő, de a hobbi gamerek lehet, hogy egy olyan nagyobb képernyőjű monitorra vágynak, amin játszhatnak konzoljátékokat és nézhetnek videókat.

Milyen frissítési rátát keressen egy tipikus otthoni, illetve irodai felhasználó?

Kevin Yang: Ezen felhasználók számára jelenleg a 60 Hz-es frissítési ráta bizonyul a legjobb választásnak – kizárólag az elkötelezett hardcore gamereknek származik előnyük a 144 Hz-es panelekből. A következő év során elképesztően magas felbontású monitorokat fogunk piacra dobni, még egy 8K-s felbontásút is, amely a lehető legjobb színminőséggel és HDR-technológiával fog rendelkezni, mégis 60 Hz-es frissítési rátával fog rendelkezni, mivel nincs szükség ennél magasabbra. Jelenleg nem létezik olyan film vagy multimédiás tartalom, amely előnyre tenne szert a 60 Hz-nél nagyobb frissítési rátánál; tényleg csak a hardcore gamereknek van szüksége 60 Hz-nél nagyobbra.

Szólj hozzá!