TechAddikt Notebook MSI MSI ultravékony üzleti és produktivitást segítő laptopok LPDDR4x memóriával

MSI ultravékony üzleti és produktivitást segítő laptopok LPDDR4x memóriával

Az MSI üzleti és produktivitást segítő laptopjai elbűvölő, ultravékony kialakítással, valamint a teljesítmény és az akkumulátor élettartama közötti tökéletes egyensúly biztosításával lettek megalkotva. Ebben rendkívül nagy szerepet játszottak az LPDDR4x memóriák. 

Mi is pontosan az LPDDR4x memória

Az LPDDR memóriákat a mobilkészülékekhez tervezték, amelyek képesek az erőteljes számítási feladatok, a nagy felbontású videók, a több pixellel rendelkező nagyobb kijelzők, valamint a fokozott felhasználói élmény támogatására, miközben maximalizálják az akkumulátor élettartamát. Az LPDDR4x a legújabb mobil alkalmazásmódokhoz készült DDR memória, amely számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a SoC tervezők számára, hogy csökkentsék a rendszereik teljes energiafogyasztását. A SO-DIMM memóriákat (normál foglalatos memória) gyakran használják a korlátozott helyű rendszerekben, beleértve a laptopokat, a kis méretű számítógépeket, a csúcskategóriás irodai nyomtatókat és a hálózati hardvereket, mint például a routereket és a NAS rendszereket. Az LPDDR3, LPDDR4 és LPDDR4x megoldások általában kevesebb memóriachipet használnak az egyes buszokon, gyorsabban elérik a processzort, valamint kevesebb energiát fogyasztanak, mint az átlagos SO-DIMM DDR4 rendszerek.

Az LPDDR4x memória optimalizálja a fogyasztást

Az LPDDR4x és az LPDDR4 megoldásokat sokféle készülékben használják, a közel azonos nevük pedig kifejezetten zavaró lehet. Valójában az LPDDR4x nem az LPDDR4 új generációs változata, hanem LPDDR4 optimalizált energiatakarékos verziójának tekinthető. Az LPDDR4x szolgáltatásai megegyeznek többnyire LPDDR4-ével, így ahhoz hasonlóan rendkívüli memória sávszélességet kínál, hogy megfeleljen a többmagos CPU és GPU alrendszerek igényeinek a modern okostelefon SoC-iban.

LPDDR4x memória laptophoz

Az Intel 10. generációs Core i processzorainak megjelenése óta már a laptopok is képesek kihasználni az LPDDR4x megoldások előnyeit.   A Core i7-1065G7 például egyaránt támogatja a dual-channel LPDDR4x-3733 vagy DDR4-3200 memóriákat. A leggyorsabb LPDDR4x 4267 MHz-es változatokat azonban csak a legújabb 11. generációs Intel processzorral felszerelt készülékek támogatják, amely sokkal gyorsabb, mint a korábbi megoldások bármelyike. 

Az LPDDR4x és az SO-DIMM memóriák közötti különbségek

Azáltal, hogy kisebb helyet foglal nagyobb kapacitás mellett, az LPDDR4X memória jelentős előrelépésnek számít az ultravékony készülékek fejlesztésében. A sebesség szintén megemelkedett 3200MT/s-ról 4267MT/s-ra (OC nélkül), továbbá jóval kevesebb helyet foglal egy ilyen megoldás, hiszen egyetlen chip akár 12 GB DRAM-ot is tartalmazhat.

Az alaplapra történő integráció következtében azonban a kapacitásuk nem bővíthető. Az MSI ennek érdekében azt javasolja, hogy a felhasználók legalább 16 GB LPDDR4x memóriával rendelkező laptopokat válasszanak.  8 GB vagy kisebb memóriakapacitás esetén további rendszeroptimalizációra lehet szükség. Az MSI üzleti és produktivitást segítő laptopjai akár 32 GB memóriával is elérhetők, így képesek megfelelni a mindennapi igényeknek.

A kis méret és az alacsonyabb fogyasztás mellett a teljesítmény szintén fontos szerepet játszik az LPDDR4x SDRAM-ok esetén. A memória architektúrája támogatja a dual-channel üzemmódot a laptopok számára. Single-channel üzemmódban az adatátviteli jel nagyobb távolságot tesz meg a memóriatömbtől az I/O felé, így több energiát vesz igénybe az adatok továbbítása. A dual-channel ezzel ellentétben rövidebb távolságot tesz lehetővé, ami csökkenti késleltetést és az energiafogyasztást, így végeredményben nagyobb sávszélességet biztosít. 

A teljesítmény és a fogyasztás tökéletes egyensúlya

Összességében elmondható, hogy az új LPDDR4x memória jelenti a legjobb megoldást az ultravékony laptopok esetén, hiszen a gyorsabb sebesség mellett alacsonyabb fogyasztást kínál, valamint jelentősen kisebb helyet foglal el. Az MSI ezért döntött a Summit E14, a Prestige 14 Evo és a Prestige 14 laptopok esetén az LPDDR4x megoldások mellett, amelyek tökéletes egyensúlyt kínálnak a nagy teljesítmény és az ultravékony kivitelezés között az üzleti felhasználók számára.

Előző cikkA Toyota lefektette Woven City, a jövő okosvárosának alapkövét
Következő cikkA Samsung kiterjesztett biztonsági frissítésekkel jelentkezik a Galaxy eszközök biztonsága érdekében