TechAddikt Autóipar A Toyota lefektette Woven City, a jövő okosvárosának alapkövét

A Toyota lefektette Woven City, a jövő okosvárosának alapkövét

A Toyota megkezdte hatalmas várakozások övezte projektje, a jövő városa prototípusának szánt Woven City felépítését a Fuji hegy lábánál, egy korábbi Toyota üzem, a Shizuoka prefektúrában, Susonoban található korábbi Higashi-Fuji elnevezésű telephelyén. A Wowen City tulajdonképpen egy élő laboratóriumként és szellemi műhelyként szolgál majd az ott dolgozó tudósok számára a jövő technológiáinak fejlesztése számára, legyen szó a mesterséges intelligenca, a robotika, az okosotthonok, okosvárosok, okosautók, autonóm mobilitás vagy éppen az abszolút zöld energiahordozók területét érintő kutatásokról.

A Toyota és a Toyota Csoport tagvállalata, a szoftveralapú mobilitási fejlesztéseikre szakosodott Woven Planet Holdings tegnap 11 órakor ünnepélyesen elhelyezte Woven City alapkövét a Toyota Motor East Japan (TMEJ) egykori Higashi-Fuji üzeme melletti telken. Az ünnepségen részt vett Shizuoka prefektúra kormányzója, Heita Kawakatsu, Susono város polgármestere, Kenji Takamura, valamint a helyi közösséget képviselő más vendégek mellett a Toyota elnöke, Akio Toyoda, a Woven Planet vezérigazgatója, James Kuffner, a TMEJ elnöke, Kazuhiro Miyauchi, illetve a projektben közreműködő más személyek is. A megjelent vezetők kifejezték abbéli reményüket, hogy az építkezés biztonságban elkezdődik majd. 

„A Woven City projekt hivatalosan a mai napon indul” – fogalmazott Toyoda elnök. „Soha nem könnyű nekilátni annak a munkának, amit elhatároztunk. Szeretném kifejezni őszinte hálámat mindazoknak, akik tiszta szívvel támogatják a projektet, és részt vesznek benne. Woven City alaptémái az ’emberközpontúság,’ az ’élő laboratórium’ és a ‘folytonos fejlődés.’ Partnereink támogatásával felvállaljuk a kihívást, hogy olyan jövőt építsünk, ahol az eltérő háttérrel rendelkező emberek boldogan élhetnek.”

A TMEJ elnöke, Miyauchi hozzáfűzte: „Nagyon hálás vagyok azért, hogy a Higashi-Fuji üzem 53 éven keresztül működhetett itt a helyi közösség támogatásával. Mindazt a tudást és szakértelmet, amire az üzemben dolgozók révén szert tettünk, magunkkal kell vinnünk életünk következő szakaszába. Azzal a meggyőződéssel dolgozom majd együtt az építőkkel, hogy Woven City nem egy üres telken áll, hanem egy olyan helyen, ami a Higashi-Fuji üzem történelmét és szellemiségét őrzi.”

Annak érdekében, hogy felkészüljünk arra a korra, amiben a mindennapi életünket támogató összes ökoszisztéma fejlett adatáramlással kapcsolódik egymáshoz, a Toyota a Las Vegasban megrendezett, tavaly januári CES során jelentette be Woven City építését. Woven City célja, hogy folyamatosan olyan fejlesztések helyszínéül szolgáljon, amelyek a technológiai ciklus és a szolgáltatások fejlesztésének felgyorsítása révén jobbá teszik az emberek életét. Woven City azt mutatja majd be, hogyan fejleszthető egy város emberközpontú megközelítéssel. A Toyota autógyártóból mobilitási vállalattá történő átalakulása során ez a projekt számos új technológiákat kelt életre egy valós környezetben, mint például az önvezetést, a személyes mobilitást, a robotikát és a mesterséges intelligenciát (AI). A projekt várhatóan sok lehetőséget kínál majd a világ minden táján dolgozó vállalkozások és kutatók számára.

Woven Cityben háromféle, egymással talajszinten összefonódó utca lesz: egy az önvezető járműveknek, egy a gyalogosoknak, egy pedig a személyes mobilitási eszközökkel közlekedők számára. Emellett lesz egy földalatti utca is áruszállításra. A közösség nagyjából 360 lakóval kezd majd működni, és elsősorban idősekből, kisgyerekes családokból és feltalálókból áll. A lakosság teljes száma végül több mint 2000 fő lesz, beleértve a Toyota dolgozóit is. Woven City infrastruktúrájának célja egy olyan környezet létrehozása, ahol folyamatosan születnek társadalmi problémák orvoslására alkalmas találmányok.

Előző cikkStílusos és egyben költésghatékony az FSP CMT151 közepes méretű toronyház
Következő cikkMSI ultravékony üzleti és produktivitást segítő laptopok LPDDR4x memóriával