TechAddikt Fotó, videó, film Nikon Nikon SB-5000 rádióvezérelt vaku: fontos a megfelelő megvilágítás

Nikon SB-5000 rádióvezérelt vaku: fontos a megfelelő megvilágítás

A Nikon kibővítette professzionális vakukínálatát a vadonatúj SB-5000 típussal. Ez az agilis Nikon vaku az első rádióvezérelt típus, és a világon az első olyan kompakt vaku, amely beépített hűtőrendszerrel rendelkezik.

nikon-nb-5000-vaku-techaddikt

A nehéz fotós helyzetek megoldására tervezett SB-5000 kiváló vaku lehet a professzionális fotósok számára, akiknek rugalmasságra van szüksége a fényképezőgépre szerelt vagy külső beállítások létrehozásakor. A vezeték nélküli rádiós vezérléssel már nem szükséges közvetlen rálátás a vezérelt és a vezérlő vaku között, továbbá az éles napfényben történő fotózás megbízhatósága is megnő. A Nikon új beépített hűtőrendszerével több mint 100 sorozatvillantás is leadható teljes vakuteljesítményen. A könnyű, kisméretű kialakítás és a letisztult kezelőszervek révén ez az új vaku példa nélküli megvilágítási teljesítményt kínál külső helyszínen és a stúdióban egyaránt.

Vezérlés az igényes helyzetekben

A gyors és megbízható SB-5000 birtokában a fotósok még több megvilágítási feladattal tudnak megbirkózni. Az SB-5000 vezérelhető rádióhullámokkal egy fejlett vezeték nélküli megvilágítási rendszer részeként vagy a hagyományos rálátásos optikai jelekkel, ami azt jelenti, hogy a régi vakuk továbbra is használhatók a többvakus rendszerekben. Az egységes vakuvezérlés révén az SB-5000 kezelhető a fényképezőgép menüjéből vagy egy Camera Control Pro 2 programot futtató számítógépről, ha az egység fel van helyezve a fényképezőgépvázra. Továbbá az új hűtőrendszerrel ez a kisméretű vaku túlmelegedés nélkül képes 120 villantásra 5 másodpercenként, illetve 84 villantásra 3 másodpercenként. A hővédelem soha nem volt ennyire eredményes.

További funkciók

  • A legfontosabb jellemzők: az SB-5000 kulcsszáma 34,5, széles FX-formátumú zoomtartománya 24–200 mm (14 mm a beépített nagy látószögű előtéttel), és három fényeloszlási mintával rendelkezik.
  • Kompakt kialakítás, letisztult kezelés: a kisméretű vakutest csak 420 g tömegű. A letisztult vezérlőpanelen egy nagyméretű és könnyen értelmezhető információs kijelző található. A vakufej lefelé 7°-os, felfelé 90°-os szögben hajtható, balra és jobbra pedig 180°-os szögben elforgatható.
  • Tartozékok: beépített nagy látószögű előtét és fényvisszaverő kártya, továbbá mellékelt diffúzor, valamint a Nikon opcionális színes szűrői a kreatív lehetőségek további fokozásához.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője a következőket mondta: „A Nikon mindig is az élen haladt a kreatív fotós megvilágítások terén, folyamatosan bizonyítva megbízhatóságát, sokoldalúságát és a teljes rendszerintegrációt. A rádióvezérlés beépítésével az új SB-5000 könnyen megoldja az olyan problémákat, mint a rálátás hiánya vagy az éles napfény. És az új hűtőrendszernek köszönhetően, amely megnöveli a folyamatosan leadható villantások számát, és megszünteti a kényszerű leállásokat, az SB-5000 kitűnően teljesít, kivételes vezérléssel.  Ez egy izgalmas sokoldalú vaku a profiknak, akik állandóan jó teljesítményt igényelnek.”