TechAddikt Hírek Sikeresnek ígérkezik a Panasonic-UNESCO együttműködés

Sikeresnek ígérkezik a Panasonic-UNESCO együttműködés

Az UNESCO és a Panasonic együttműködése a természetes és épített környezet szépségeinek megőrzését tűzte ki céljául.

panasonic_unesco_egyuttmukodes

A program későbbi sikere a mai gyerekeken múlik, az ő bevonásuk kulcskérdés. Hétfőn 150 magyar iskolás kereste fel az egyik magyar világörökségi helyszínt, hogy maguk váljanak környezetünk megóvásának nagyköveteivé.

Magyarország kis területe ellenére összesen nyolc világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Az UNESCO-tól a megtisztelő minősítést a budapesti Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, Hollókő ófalu és környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta, Pécs ókeresztény temetője, Fertő, azaz a Neusiedlersee kultúrtáj valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj kapta meg.

A világörökségi helyszínen a világban és Magyarországon akkor gyönyörködhet még sok-sok generáció, ha óvjuk és megbecsüljük. Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos, hogy a következő generációk is a sajátjuknak érezzék a természetes és az épített környezet kincseit.

Erre a felismerésre építette együttműködését az UNESCO és a Panasonic, amelyet 2013 nyarán újított meg Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója és Takumi Kajisha, a Panasonic igazgatóságának tagja.

A megállapodás aláírása óta a Panasonic volt a Világörökségi Környezet Oktatási Program házigazdája a világ 20 világörökségi helyszínén összesen 16 országban. Az együttműködés égisze alatt megvalósuló program keretében világszerte iskolás gyerekek ezreinek teremtenek alkalmat arra az UNESCO Világörökség Központtal, hogy felkeressék és megismerjék hazájuk világörökségi helyszíneit. A különleges kirándulások célja, hogy a fiatalok a legfogékonyabb korukban értsék meg környezetük megóvásának szükségességét. A mai napig mintegy 4000 gyerek vett részt ezeken.

A programhoz csatlakozva a Panasonic Közép-Kelet Európai Csoportja december 15-én hétfőn 150 iskolás fiút és lányt látott vendégül egy nem hagyományos osztálykiránduláson. A 8 és 12 év közötti fiatalok és az őket kísérő 20 pedagógus a Zsófia hajó fedélzetéről csodálhatta meg a budapesti Duna-partnak az UNESCO védelme alatt álló, a Margit híd és a Szabadság hídig terjedő szakaszát, és kaptak érdekes információkat az UNESCO munkájáról. A kirándulás során a gyerekek beszámoltak arról, hogy mit tanultak a környezetvédelmi program keretében és javaslatokat tettek azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne felhívni az emberek figyelmét a környezetük megóvásának fontosságára. A program végén pedig hibrid játékautó műhelyen vehettek részt, ahol elkészíthették a saját kisautójukat.

A legügyesebb a szegedi Tabáni Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csapata lett, akik egy kétnapos táborozási lehetőséget nyertek.