TechAddikt Tesztek PC felhasználói szoftver teszt Image Line Drumaxx Percussion Synthesizer – tökéletes dob-mintavételezés

[TESZT][MAC] Image Line Drumaxx Percussion Synthesizer – tökéletes dob-mintavételezés

Folytatjuk a Techaddikt.hu-n a remek Image-Line FL Studio kivesézését a pluginek, illetve instrumentek terén. Most az Image-Line Drumaxx Percussion Synthesizer-t mutatjuk be olvasóinknak.

Az FL Studio 21 tesztcikkben is már kitértünk arra, hogy remek beépülőkkel és virtuális hangszerekkel rendelkezik ez a DAW; így hát egy fontos kiegészítőről írhatunk most a Drumaxx személyében. Az instrument pillanatok alatt betöltődik és rendelkezésre áll, az alap default késleltetési ráta mellett tökéletesen tud működni akár 32 sávos terheltség mellett is iMAC hardveren, a legújabb MacOSX környezetben.

Bár a Drumaxx hangkészlete sampling alapú, mégis fergetegesen sok módosításra és átalakításra nyílik lehetőség. Ugyanakkor lehetőség adódik arra is, hogy az átalunk a stúdióban mintavételezett hangszíneket testre szabhassuk, szerkeszthessük, majd beágyazzuk az FL Studio song-ba.

Miután egy dobhangot felvettünk, az előadási és modulációs lehetőségek szűrésre, hangerőre vagy hasonló 1 dimenziós effektekre korlátozódnak. Ha egyetlen dobmintát indítunk egy loopban, akkor a jól ismert szintetikus hatást kapjuk, és ez egyszerűen mechanikusan hangzik. A többszörösen mintavételezett, többrétegű dobok leküzdhetik ezt a korlátozást, de ehhez több megabájtos vagy akár gigabájtos! dobkönyvtárakra van szükség. Még akkor is az eredetileg felvett hangok korlátozzák a felhasználást.

Modellező algoritmusok a jobb hangzásért: a Drumaxx technológája nem mintákon vagy akár általánosan használt szintézisen alapul. S mint tudjuk, azok a tematikák, ahol oszcillátorokat kevernek, és az eredmény mindig „elektronikus”.

A Drumaxx modellező algoritmusokat használ a basszusdobok, lábcinek, pergők, realisztikus és elektronikus hangok létrehozásához is. De mi a helyzet a hagyományos szintézis alapú cintányérokkal? A Drumaxx realisztikus cintányérokat és fém ütőhangszereket is remekül le tud modellezni.

A Drumaxx lényege egy olyan sémát kapott technológiailag, amelyben a rezgő membrán egymáshoz kapcsolódó pontok hálójaként van ábrázolva. Minden egyes pont fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, beleértve a tömeget, a tehetetlenséget, a merevséget, a csillapítást és az összes többi jó fizikát. A zenész számára ez azt jelenti

A Drumaxx több paraméter, például az anyag, a vastagság, a feszültség és az alak irányítását teszi lehetővé. Ami még fontosabb, hogy a paraméterek valós időben modulálhatók a sebesség vagy a külső vezérlők függvényében. A dobtest is a felhasználó irányítása alatt áll, beleértve a test anyagát, méretét, rezgéscsillapítását és alakját. Mindez többdimenziós teljesítmény-lehetőségeket biztosít, a változók mátrixa szinte végtelen lehetőségeket biztosít.