TechAddikt Tesztek Samsung Samsung Galaxy S6 – technológia, csúcsra járatva

[TESZT] Samsung Galaxy S6 – technológia, csúcsra járatva

Nem kétséges: a Samsung nagyot próbált alkotni, és sikerült is, maradéktalanul. No nem a paraméterekre gondolunk elsősorban, pedig tekintélyes kijelzőjével és nem kifejezetten tenyérbe simuló méretezésével így is formabontó a Samsung Galaxy S6 – alapvetően a ma, nem csak a szegmensre jellemző fellelhető technológia apraja-nagyja bele lett zsúfolva a dél-koreai gyártó csúcskészülékébe.

samsung_galaxy_s6_techaddikt_001

Meg is vizsgáltuk a nemrég debütált, ám hihetetlen népszerűségnek örvendő okostelefont, vajon tényleg indokolt-e a hype, amely körülövezi a terméket.

A tesztkészülék nem gyári dobozában, hanem egy nejlonban érkezett alapvető kiegészítőjével, a vezeték nélküli töltést lehetővé tevő fejegységgel, valamint opcionális tokokkal, illetve egy, a promócióban is szereplő Telenor Hipernet mobilinternetet biztosító SIM kártyával. Utóbbi kellemes meglepetést okozott, ugyanis eddig egyetlen disztribúció sem biztosított hasonlót teszthez, így tulajdonképp két legyet üthettünk egy csapásra. Bár terveink szerint a nyár folyamán konkrét kivesézés alá vetjük bel- és külföldön a Telenor remek szolgáltatását, természetesen a szóban forgó és nagyon kelendő Samsung Galaxy S6 telefonnal egyetemben.

Kanyarodjunk vissza tesztünk fő irányvonalához, azaz a Samsung Galaxy S6-hoz! A termék kialakításából adódóan rögvest érezhető a kézbevétel után, hogy prémium minőségű anyagok sokasága lett alkalmazva a gyártásnál, a káva kerete például matt ezüst fémötvözetet sejtet, kifejezetten vékony, és masszívan fogja közre a hátlap elvileg karctűrő kiképzését, valamint az 5.1 col képátlós kijelzőt. Itt máris meg kell jegyeznünk, hogy a hátsó fedlap is üvegből készült (ismerős megoldás, nem igaz?), s az előlapi kijelzőjéhez hasonlóan, itt is Gorilla Glass 4 technológiát alkalmaztak a gyártás során. Nyilván az 1 hetes teszt során nem tettünk próbát szélsőséges körülmények közt arra vonatkozóan, hogy hol a tűréshatára az üvegfelületeknek, mivel nagyobb igénybevételnek eleve nem volt kitéve a készülék – a nyári utazásaink során viszont egészen biztos, hogy erre is kitérünk majd. Remélhetőleg pozitív visszajelzésekkel, már csak azért is, mert egész biztos, hogy a forgalmazó által rendelkezésünkre bocsátott tokok valamelyikét használni fogjuk párhuzamosan.

samsung_galaxy_s6_techaddikt_003

Az előlapi kialakítás nem hordoz túl sok újdonságot, megszokott elrendezést láthatunk: a felső részen került elhelyezésre az 5 megapixeles, autófókusszal ellátott „szelfikamera”, mely F/1.9-es lencsét tartalmaz, valamint élő HDR funkcióval is el lett látva. A kameraegység mellett közvetlenül elhelyezkedő fülhallgató minősége briliáns, tiszta, fehérzaj- és pattogásmentes átvitelt biztosít (igaz, nem Telenor előfizetéssel használtuk); a képernyő alatti traktus pedig a fő funkciógombot (középen) vonultatja fel, két oldalon egy-egy érintőgomb kíséretében. Sajnos a káva szélére helyezett érintőfelület nem túl pontos, vagy inkább túl precíz, mivel akarva-akaratlanul működésre bírja az OS-t, még akkor is, ha mondjuk egy megosztott YouTube videót mutatnánk meg ismerősünknek úgy, hogy a telefont átadjuk a kezébe. Bár lockolni lehet, de nem célratörő megoldás, mivel plusz folyamatot kell indítani minden esetben, ha dolgozni szeretnénk a készülékkel.

A Samsung Galaxy S6 jobb bordáján helyezkedik el a nanoSIM foglalat, az almás márkánál meg megszokott kipattintós rekesszel. Közvetlenül e felett találjuk a ki- és bekapcsolásért felelős gombot, ezzel ki is fújt a jobb oldal – a szemközti balon viszont csak a hangerőszabályzó plusz és mínusz billentyűje helyezkedik el.

samsung_galaxy_s6_techaddikt_005

A felső szekcióban találkozhatunk az infraport aprócska infralámpával, ennek alapvető funkciója az, hogy a Samsung Galaxy S6-ot akár multifunkciós távirányítóként is használhatjuk egyéb okoseszközökhöz, nagy általánosságban véve például okostelevíziókhoz.

Az alsó rész kialakításánál megtaláljuk a 3.5 milliméteres kombinált jack aljzatot (headset), valamint a microUSB 2.0 szabványú csatolóját is (MTP, OTG, MHL 3.0), itt direktben tölthető a Samsung Galaxy S6, illetve szokás szerint az adatmozgatás is ezen a csatlakozón keresztül zajlik.

Ahogy említettük feljebb, a hátlap is Gorilla Glass 4 bevonatot kapott, így a horzsolódás és karcolások kialakulásának esélye redukált. A hátlapi kamera kiképzése a szokásostól eltérően szinteltéréssel van jelen, pár milliméterre kitüremkedik, így jobban ki van téve sérülésnek (például kopás), mint a telefon hátlapjának bármely része. A kamera 16 megapixel maximális felbontással lett felvértezve, s hasonlóan az előlapi egységhez, F/1.9-es lencsetaggal, autófókusszal, valamint élő HDR funkcióval rendelkezik. Remek felbontású videófelvételek is készíthetők a hátlapi kamera segítségével, akár 2160p felbontásban (30 fps), de támogatott az 1080p (60 fps), valamint a 720p (120 fps) is.

samsung_galaxy_s6_techaddikt_007

A Samsung Galaxy S6 központi, 5.1 hüvelykes, Super AMOLED kapacitív előlapi érintőkijelzője 1440×2560 (577 ppi) WQHD felbontásban képes megjeleníteni az adott képfolyamot, 16 millió színárnyalatban. Illusztris, nemdebár? Tűélesen, természetesen, elmosódás és lagmentesen, kiválóan színhelyes kontrasztokkal, masszív fényerővel.

Nyolc mag összesen kettő, egymástól akár függetlenül is dolgozni bíró processzorban: a Samsung Galaxy S6 az eddigieket felülmúlva duplaprocesszoros megoldást kínál. Az 1.5 GHz órajel-frekvencián üzemelő négymagos Cortex-A53, valamint a 2.1 GHz-es szintén négymagos Cortex-A57 kódjelű CPU-k teljesítménye több, mint elegendő, túlmutatnak bőven a jelenlegi normatívákon. Az erőteljes háttérnek köszönhetően nem létezik olyan jelenlegi mobilalkalmazás, vagy játék, amely ne indulna-futna gördülékenyen, zökkenésmentesen, az indítások pillanatok alatt végbemennek, csakúgy, mint mondjuk egy reset utáni OS visszaépülés. A processzorok 14 nm technológiára épülnek, ARMv8 utasításkészletet használnak. A beépített SoC a Samsung saját fejlesztésű Exynos 7420 kódjelű lapka erőforrásaira épít, s az egész egységet 3 GB LPDDR4 RAM egészíti ki, úgy tűnt, elegendő jelleggel, még multitask munkakörnyezetben is. A SoC egyébként Cat.6 4G/LTE hálózati supporttal is rendelkezik, tehát akár a 300 Mbps letöltési sebesség is rendelkezésre állhat, igaz, erre Magyarországon egyelőre még ne számítsunk – az alap maximum 42 Mbps, ez hozható is.

samsung_galaxy_s6_techaddikt_006

A tesztelt Samsung Galaxy S6 a jelenleg hozzáférhető legkisebb, 32 GB belső tárkapacitást kapta, létezik 64, illetve 128 GB verzió is (utóbbi kifejezetten mobilalkalmazás- és játék addiktoknak). Véleményünk szerint az arany középút mostanában a 64 GB lehet, bár az is bőven több, mint amennyire egy átlag felhasználónak szüksége lehet, de mai, rohanó világunkban mindenképp kelendő lehet (elég csak a tonnaszám érkező e-maileket figyelembe venni). Hátrány viszont, hogy a tervezőmérnökök elhagyták a microSD kártya bővítőhelyét, mondván, lassítaná a plusz adatforgalom az egész rendszert. Ez nem teljesen biztos, hiszen a memóriakártyás adatmozgatás, főként, ha nagyobb állományokról van szó, nem mindennapos tevékenység.

Köztudottan hardverigényes mobiljáték a Blizzard Hearthstone-ja, mely pár héttel ezelőtt jelent meg PC-s platform után okoseszközökre is. Nem voltunk hát restek, le is töltöttük minimális idő alatt köszönhetően a Telenor Hipernet mobilinternet-hozzáférésének a Google Play-ről, majd szintén röpke idő alatt be is izzítottuk. Az eredmény pontosan azt igazolta, amire számítottunk: remek fps ráta a játékon belül, szaggatásmentes váltások, azonnali reakciók (érintőképernyő), gyors indítás és kilépés. Közben párhuzamosan futtattunk négy, Chrome böngészőben megnyitott weboldalt, valamint két alkalmazást is.

samsung_galaxy_s6_techaddikt_004

Nyilván nem viccből került a Samsung Galaxy S6-ba a Mali T760MP9 kódjelű grafikus chipje, ugyanis maradéktalan képminőséget produkál, összenőve az összesen 8 magot számláló rendszerrel. Nagy valószínűséggel nincsen manapság olyan 3D alapú alkalmazás, amely megfeneklene a hardverrel, s borítékolható, hogy egyelőre nem is lesz.

Mire használható még kiválóan sok egyéb mellett a Samsung Galaxy S6? Hát persze, hogy navigálásra, illetve műhold alapú helymeghatározásra! Az A-GPS alapú egység az összes típusú, így az GLONASS műholdakat is érzékeli, tehát nem okozhat gondot a minimális időt igénybevevő helymeghatározás sem. Ahogyan említettük fentebb, az applikációk hihetetlenül gyorsan indulnak, így a Google Maps, vagy a futáshoz használt Nike Run applikáció elstartolása után azonnal rendelkezésre áll a pozíciónk, hogy éppen hol is tartózkodunk a térképen. Ez remek dolog, hiszen megannyi bosszúságot okoztak, illetve tudnak a mai napig is okozni a lassú, jelre váró GPS vevők a szoftver és a hardver lassúsága miatt. Nos, ilyesmivel a Samsung Galaxy S6 esetében nem igazán feltehető, hogy találkozzunk.

samsung_galaxy_s6_techaddikt_002

A Samsung Galaxy S6 leggyengébb pontja az akkumulátor, illetve annak a rendelkezésre álló töltöttsége. Sokan nem értették (mi sem), miért kellett leredukálni az akkumulátor kapacitását 2550 mAh-ra, így a felhasználható idő átlagosnál masszívabb használattal hozzávetőlegesen 1 nap körül alakul. Ez sajnos semmivel sem jobb, mint az agyonemlegetett konkurencia párhuzamosan futó termékénél, pedig alapvetően arra kellett volna koncentrálni, hogy a Samsung húzóterméke valami konkréttal megfogja a vásárlóközönséget. Persze az 5.0.2 verziószámú Android OS (Lollipop) kiválóan brillíroz, sok-sok újdonságot és extra funkciót kínál, így bőven van plusz az arányaiban elenyésző számú mínusz mellett.

Samsung Galaxy S6 specifikációk

Alkalmazott technológia: GSM/UMTS/LTE

SIM: 1xnanoSIM

Kijelző mérete: 5.1 col

Kijelző felbontása: 1440×2560 képpont (577 ppi)

Kijelző típusa: Super AMOLED kapacitív érintésérzékeny kijelző

Megjeleníthető színárnyalatok: 16 millió

Kijelző védelem: Gorilla Glass 4

Hátlap védelem: Gorilla Glass 4

SoC: Samsung Exynos 7420

CPU: 1×1.5 GHz Cortex-A53 négymagos, 1×2.1 GHz Cortex-A57 négymagos

CPU technológia: 14 nm

CPU utasításkészlet: ARMv8

Grafikus lapka: Mali-T760MP8

Fedélzeti RAM: 3 GB

Telefonkönyv/SMS memória: dinamikus

GPRS/EDGE: igen, mindkettő

LTE: Cat. 6

UMTS/HSDPA/HSUPA/LTE: igen, 42 Mbps, 5.76 Mbps, 300 Mbps

IrDA/Bluetooth: igen, 4.1 A2DP, LE, aptX

WiFi: 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot funkcióval

USB: microUSB 2.0 (MTP, OTG, MHL 3.0 videó)

További funkciók: ujjlenyomat-olvasó, pulzusszámmérő, SpO2 mérő, RSS, GPS, GLONASS GPS, Beidou, NFC

Szoftver platform: Android 5.0.2 Lollipop

Szoftverek: e-mail kliens, valutakonverter, S-Health, Private Mode, Intelligens Kezelő, Galaxy Apps, S Tervező, Filekezelő, Peel Smart Remote, OneDrive, OneNote, Zenelejátszó, Ekvalízer

Hátlapi kamera: 16 MP, autófókusz, F/1.9, élő HDR

Előlapi kamera: 5 MP, autófókusz, F/1.9, élő HDR

Videófelvétel felbontások: 2160p (30 fps), 1080p (60 fps), 720p (120 fps)

Akkumulátor: lítium-ion, 2550 mAh

Méretek: 143.4×70.5×6.8 milliméter

Tömeg: 138 gramm

Bővebb információ a Samsung hazai honlapján, IDE kattintva.

Még több fotó: TechAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS