TechAddikt Hírek Thomas Bach, a NOB elnöke részt vesz a vadonatúj sportolói városházi rendezvényen

Thomas Bach, a NOB elnöke részt vesz a vadonatúj sportolói városházi rendezvényen

A világ minden tájáról érkező sportolók jelenleg online gyűlnek össze a sportolói városházán, amely a NOB sportolói bizottsága által szervezett első ilyen jellegű esemény a 2020-as tokiói olimpiai játékokon és a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokon versenyző olimpikonok számára. Az első napon a résztvevők megvitatták tapasztalataikat és ünnepelték az említett játékokon elért eredményeiket, és egy exkluzív kérdezz-felelek keretében feltették kérdéseiket Thomas Bach NOB-elnöknek.

„Az Athlete365 egy több mint 130 000 sportolót és kísérő tagot tömörítő közösség” – magyarázta Emma Terho, a NOB Sportolói Bizottságának (AC) elnöke a városháza megnyitóján. „Több mint 30 000 olimpikon az Athlete365 tagja, és a weboldalunkon és a közösségi médián keresztül rengetegféle erőforrással, ajánlattal és támogatással állunk rendelkezésükre Önöknek, a sportolóknak, hogy segítsük a sikert a pályán és azon kívül is.””

Exkluzív kérdés-felelet Thomas Bach NOB-elnökkel

A kétnapos rendezvényt a brit olimpikon Jeanette Kwakye moderálja. Az első nap fénypontja egy exkluzív kérdezz-felelek volt a NOB elnökével, aki számos témában válaszolt a kérdésekre. A vívás olimpiai bajnokaként és a NOB AC alapító tagjaként Bach elnök úr alaposan ismeri a sportolók igényeit, és az elmúlt hónapok olimpiai mozgalmával kapcsolatos aktualitásokkal is szolgálhatott. A világ minden tájáról érkező sportolóknak lehetőségük nyílt arra, hogy a livestream-en keresztül közvetlenül tegyenek fel kérdéseket.

„Rendkívül megkönnyebbültem, hogy minden partnerünkkel együtt sikerült megvalósítanunk [Tokió 2020], és még mindig nagyon meghatott az a sok hozzánk forduló és ezt elismerő hozzászólás, amelyet oly sok sportoló tett, legyen szó Tokióról vagy Pekingről” – mondta Bach elnök, miután arról kérdezték, milyen kihívásokat sikerült leküzdeni a Tokió 2020 és Peking 2022 sikeres megvalósítása érdekében. Ezután arra kérték, hogy térjen ki az olimpiai játékok jövőjére, kezdve a 2024-es párizsi olimpiával.

„Ezek a játékok fenntarthatóbbak lesznek” – válaszolta Bach elnök. „Már most reméljük, hogy klímapozitívak lehetnek. Párizs örökségére fognak építeni, ahol a helyszínek mintegy 95 százaléka már létezik. A játékok befogadóbbak lesznek – vagy jobban mondva nyitottabbak. Ezek lesznek a történelem első, nemek közötti egyenlőségen alapuló olimpiai játékai.

„A 2024-es párizsi olimpiai játékok jövőjét jelzik majd, és ezért mondjuk, hogy ezek a játékok egy új korszakot fognak kezdeni”.

Az olimpiai játékok ünneplése

Az első napon lehetőség nyílt arra is, hogy megünnepeljük a 2020-as tokiói és 2022-es pekingi olimpián részt vevő sportolók eredményeit, és visszajelzéseket gyűjtsünk a sportolók ottani tapasztalatairól. A világméretű világjárvány idején megrendezett játékok e két kiadása rávilágított a sportolói közösség erejére, akik példátlan kihívásokkal küzdöttek meg, hogy kvalifikálják magukat a játékokra és részt vegyenek azokon.

A sportolói élményekkel foglalkozó panelbeszélgetésen a nyolcszoros olimpikon brazil Jaqueline Mourão, aki a 2020-as tokiói olimpián női hegyikerékpárban, a 2022-es pekingi olimpián pedig sífutásban indult, valamint az olimpiai aranyérmes olasz rövidpályás gyorskorcsolyázó, Arianna Fontana méltatta a szervezőket és a sportolókat, hogy alkalmazkodtak a különleges körülményekhez és látványos játékokat rendeztek.

„A világjárvány és a tornateremhez való hozzáférés hiánya, néha a karantén, Tokió 2020 nagy-nagy kihívás volt. A hála, hogy ott lehettünk és versenyezhettünk, ezt mindenki érezte” – mondta Mourão.

„Ez egy nagy utazás volt, egy hosszú utazás, egy folyamat, sok fel és le. De ezért szeretem az olimpiai játékokat” – tette hozzá Fontana. „Nem csak az eredményt, hanem az utat és a minden sportoló mögött álló történetet. Ezt jelentik az olimpiai játékok.”

Az olimpiai szolidaritás támogatása

Leilani McGonagle Costa Rica-i szörfös és Richard Thompson trinidadi sprinter egészítette ki a panelt, és mindketten arról beszéltek, hogy az Olimpiai Szolidaritás hogyan segítette őket olimpiai álmaik megvalósításában. A 2020-as tokiói és a 2022-es pekingi olimpiára összesen 64,5 millió dolláros sportolói ösztöndíjat osztott szét az Olimpiai Szolidaritás, a 2020-as tokiói olimpiára 186 nemzeti olimpiai bizottság 1836 sportolója, a 2022-es pekingi olimpiára pedig 80 nemzeti olimpiai bizottság 429 sportolója között. Amikor a COVID-19 járvány miatt el kellett halasztani a 2020-as tokiói programot, az Olimpiai Szolidaritás további egy évvel meghosszabbította a sportolóknak nyújtott támogatást.

„Úgy gondolom, hogy amit a NOB az évek során tett annak érdekében, hogy minden nemzetnek tisztességes esélyt biztosítson, az rendkívül fontos” – mondta Thompson, aki a 2008-as pekingi 4×100 méteres férfi csapat többi tagjával, Trinidad és Tobagóval együtt nemrég aranyérmet kapott a The Olympic Museumban tartott éremátadási ünnepségen.

„Mert tudjuk, hogy amikor az olimpiai játékokról van szó, és az olimpizmus szellemiségét tekintjük, az a tisztességről és a becsületességről szól. A szolidaritásról és a befogadásról szól. Jó látni, hogy ilyen programok vannak, amelyek biztosítják, hogy a sportolóknak lehetőségük legyen az optimális versenyzésre” – tette hozzá Thompson.

„Az, hogy [az Olimpiai Szolidaritás] támogatott minket ebben a ciklusban, kulcsfontosságú volt” – értett egyet McGonagle, aki a 2020-as tokiói olimpián a női szörfversenyen indult, amikor a sportág debütált az olimpián. „Fontos volt tudni, hogy valaki támogat minket és hisz bennünk.”

Thomas Bach NOB-elnök részt vesz a vadonatúj sportolói városházi rendezvényen

Új kezdeményezések a játékok idejére

A városháza résztvevői a NOB által a 2020-as tokiói és a 2022-es pekingi játékok idejére rendelkezésre bocsátott új ajánlatokról és szolgáltatásokról is elmélkedtek, hogy javítsák a játékok idejére vonatkozó élményeiket. Az Athlete365 Connect például lehetővé tette a sportolók számára, hogy a versenyen készült fotóikat azonnal megkapják a készülékükre, így készen álltak a közösségi médiában való megosztásra és a márkájuk erősítésére, míg az Athlete Moment lehetőséget adott arra, hogy a versenyek után azonnal videókapcsolaton keresztül kapcsolatba lépjenek szeretteikkel.

„Mindent jelentett számomra, hogy a versenyem után láthattam a családomat, mert ők mindig velem voltak az összes olimpiámon” – mondta a rövidpályás gyorskorcsolyázó Fontana, aki a női 500 méteren elért aranyérme után kapcsolódott össze családjával és szülővárosa sportklubjával. „Nagyon szomorú voltam, hogy nem tudtak ott lenni Pekingben. Így az a pillanat, amikor láthattam őket, még különlegesebbé tette az egészet”.”

A Tokió 2020 és Peking 2022 olimpikonjai és paralimpikonjai a játékok alatt és utána még három hónapig éjjel-nappal elérhetővé tették a mentális egészségügyi segélyvonalat, amelyen keresztül tanácsadásban részesülhettek. A Worldwide Olympic Partnersnek köszönhetően pedig minden sportoló egy limitált kiadású mobiltelefont kapott a Samsungtól és egy 500 USD értékű utazási támogatást az Airbnb-től, amelyet a játékok utáni kikapcsolódásra vagy a következő céljuk elérésére használhatnak fel.

„Az Airbnb-ösztöndíj nagyon jól jött az olimpia után a pihenéshez és a dekompresszió kihasználásához” – mondta az eritreai alpesi síelő olimpikon, Shannon Abeda, aki távolról tárcsázta be magát a sportolói városházára, hogy szóljon a résztvevőkhöz.