TechAddikt Hírek Tíz éve Magyarországon a Huawei

Tíz éve Magyarországon a Huawei

Magyarországi jelenlétének 10 éves évfordulóját ünnepelte a Huawei 2015. május 21-én.

huawei_10_eves_evfordulo_magyarorszag_2015_techaddikt

A világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója 200 millió eurót (mintegy 65 milliárd forint) fektetett be eddig hazánkban, amivel a második legnagyobb kínai befektetővé vált. A kezdetben 4 fővel működő cég jelenleg már több mint 2500 munkavállalót foglalkoztat, és közel 600 beszállítóval áll kapcsolatban hazánkban. A Huawei nevét ott találjuk a TOP 500 magyarországi adófizető cég listáján is.

A Magyarországon működő leányvállalat az egyik legfontosabb fogaskerekévé vált a Huawei globális világának: a 2009-ben hazánkban létrehozott Európai Ellátó- és Logisztika Központ (ESC) a világon a legnagyobb, anyaországon kívüli Huawei ellátó központtá fejlődött. Itt gyártják, és innen szállítják ki az okostelefonok kivételével a Huawei portfóliójában szereplő valamennyi terméket Európába, Észak-Afrikába, Oroszországba és a Közel-Kelet országaiba. Az ESC-ben dolgozók tevékenysége, a nyújtott szolgáltatás hatékonysága és minősége mintául szolgál a Huawei többi – Kínán kívüli – ellátó központjának működéséhez. A magyar leányvállalat három, európai régiós feladatot is ellát: itt folyik az európai kontinens visszáru kezelése, alkatrész-ellátása és a javítása is.

A Huawei aktív gazdasági tevékenységén túl jelentős szerepet vállal a hazai felsőoktatás támogatásában is: 5 évvel ezelőtt hirdette meg először ösztöndíj programját, amely keretében 75 fiatal magyar szakember továbbképzését támogatta, mintegy 200 millió forint értékben. A Huawei elkötelezettségét mutatja Magyarország és a hazai szakértelem iránt az is, hogy itt kezdte meg működését a vállalat internet alapú televíziózás technológiai megoldásainak fejlesztésével foglalkozó nemzetközi innovációs központja 2014-ben.

„Magyarország gazdasági sikereiben igen nagy része volt azoknak a nálunk működő vállalatoknak, amelyek bizalommal voltak irántunk. Ezek közül is külön megbecsüléssel fordulunk a Huawei Technologies Magyarország Híradástechnikai Kft. felé, amely magas technológiai elvárásaival hozzájárul Magyarország gazdasági fejlődéséhez. A vállalat stratégiai partnerünk, ezért külön örülök annak, hogy a megállapodás megkötése óta a cég teljesítménye 30 százalékkal emelkedett” – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

„Nem minden embernek van egyenlő hozzáférése az IKT és a telekommunikáció által nyújtott előnyökhöz.” – mondta el Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. „Pedig a Huawei szerint a digitális összeköttetés nem kiváltság, hanem létfontosságú szükségszerűség. Az információs és a kommunikációs technológia hatását ugyanis az alapján szabad mérni, hogy hány ember javát szolgálja. Egy jobban összekapcsolt világban az emberek számára jelentősen több információ és tudás válik hozzáférhetővé, így lehetőségeik is megsokszorozódnak. A Huawei ezért elkötelezett amellett, hogy az eddiginél hatékonyabb, integráltabb információs ellátási rendszert hozzon létre, hálózatot, megoldásokat és eszközöket fejlesztve annak érdekében, hogy egy jobban összekapcsolt világot (Better Connected World) teremtsen. Az információs társadalom egy olyan visszafordíthatatlan trend, amely a jövőnk. A Huawei küldetése ezért az, hogy ebbe a jövőbe Magyarországot bevezesse, egy jobban összekapcsolt országot építve.”

A Huawei termékeit és szolgáltatásait jelenleg Magyarország lakosságának több mint a fele használja és az ügyfelei között tudhatja hazánk valamennyi nagy távközlési szolgáltatóját. A cég számos fogyasztói terméket értékesít itthon, beleértve a routereket, a tableteket, valamint az okos kiegészítőket és telefonokat, úgymint a prémium kategóriás Mate7-et és a P8-at.