TechAddikt Fotó Sony Új Sony α7R III, α7 III, valamint α9 firmware-frissítések érkeznek

Új Sony α7R III, α7 III, valamint α9 firmware-frissítések érkeznek

Jelentős mértékben javul a Sony forradalmi α9 fényképezőgépének díjnyertes autofókusz (AF) rendszere és képminősége, továbbá számos olyan új funkciót biztosít a frissítés, amely összességében javítja a fényképezőgép használatát a profi fotósok számára.

Az α7R III és az α7 III modellekhez is érkezik szoftverfrissítés, amely továbbfejlesztett „Real-time Eye AF” funkciót és szakaszos expozíciót kínál.

5.0 és 6.0 verziójú szoftver az α9-hez

Az α9 új 5.0 szoftververziójában újdonság a Sony most kifejlesztett, tárgykövetést biztosító Real-time Tracking funkciója. Ez a Sony legújabb, mesterséges intelligencián alapuló tárgyfelismerést is tartalmazó algoritmusára épül, és a színnel, tématávolsággal (mélység) és mintával (fényerő) kapcsolatos térinformációk feldolgozásával gondoskodik arról, hogy minden témát rendkívül nagy pontossággal lehessen megörökíteni. Az emberek vagy állatok fényképezésekor vagy videózásakor az arc és a szem helyzetére vonatkozó információk felismeréséről mesterséges intelligencia gondoskodik és a rendszer rendkívül nagy pontossággal valós időben követi a szemeket. A „Tracking On” segítségével bármikor aktiválható a Real-time Tracking funkció egy tetszőlegesen kiválasztott gombbal , valamint a Touch Tracking funkció az érintőképernyőn keresztülii.

A Sony díjnyertes α9 fényképezőgépének új 5.0 szoftververziójában megtalálható a Real-time Eye AF funkció is, amely a Sony különleges Eye AF technológiájának a legújabb változata. Ez az izgalmas, új funkció mesterséges intelligencia alapú tárgyfelismeréssel valós időben érzékeli és dolgozza fel a szem helyzetére vonatkozó adatokat, amely nagyobb pontosságot, sebességet és jobb követési teljesítményt tesz lehetővé az Eye AF számára. A fényképezőgép minden autofókusz-üzemmódban automatikusan érzékel-i a szemeket, és az Eye AF funkció aktiválódik, ha félig lenyomjuk az exponáló gombot. AF-C üzemmódban a fényképezőgép mindvégig folyamatosan követi a szemeket. Emellett az új szoftver lehetőséget nyújt arra, hogy fókuszpontként kiválaszthassuk a fényképezett személy egyik (bal vagy jobb) szemét.

Az új szoftver további élességállítási funkciói között megtaláljuk még a Touch Padet, a Touch Trackinget, az F11-ről F16-ra növelt fázisérzékelési AF rekesztartományt, valamint a Fast Hybrid AF-et, amely zökkenőmentes automatikus fókuszálást vagy filmfelvételt tesz lehetővé.

Az α9 új 5.0 szoftververziójával a képminőség is javul. Különösen a színvisszaadás, mivel a fényképezőgép pontosabban kezeli az apró fényváltozásokat finomabb, természetesebb tónusfokozatok, például az égbolt esetén. Az új AWB algoritmusnak köszönhetően kiegyensúlyozottabb képeket lehet készíteni sorozatfelvétel készítésekor. A hatékonyabb vezérlést és adatkezelést biztosító új funkciók között megemlíthetjük még a My Dialt és a Dual Slotot, amely az adathordozók kényelmesebb kezeléséről és védelméről gondoskodik.

Az új szoftver kompatibilitást biztosít a Sony új Imaging Edge Mobile alkalmazásával, amely a PlayMemories Mobile™ utódja. Az új alkalmazás számos új funkciót tartalmaz, például a Transfer & Tagging add-on mobilalkalmazást, amely a professzionális munkafolyamatokat támogatja azáltal, hogy lehetővé teszi a képek továbbítását a fényképezőgépről egy okostelefonra miközben további képeket készíthetünk , emellett támogatja az IPTC metaadatokat a továbbított képeknél. Ez egy sokak által várt kiegészítés az α9 4.0 szoftverváltozata után, amelynél jelentős mértékben javultak a fényképezőgép adatátviteli lehetőségei az FTP-adattovábbításnak köszönhetően.

Az α9 6.0 verziójú firmware-e az állatok szeménél is lehetővé teszi az Eye AF funkció használatát, amely egy rendkívül izgalmas újdonság a természetfotósok számára. A funkciók között megtaláljuk még a szakaszos expozíciót, mely segítségével time-lapse videók készíthetőkvii.

A rendszerszoftver 5.0 verziójú frissítése 2019 márciusában, a 6.0 verzió 2019 nyarán várható.

3.0 verziójú szoftver az α7R III-hoz és az α7 III-hoz

A Sony népszerű α7R III és α7 III full-frame fényképezőgépének új 3.0 szoftververziójában is megtalálható majd a továbbfejlesztett Real-time Eye AF funkció. Ezt AF-C üzemmódban lehet aktiválni, ha félig lenyomjuk az exponáló gombot.

A fényképezőgépek emellett szakaszos expozíciót is lehetővé tesznek, így nagyon egyszerűen készíthetők time-lapse videók . Az új funkciót 1 és 60 másodperc között, a képek számát 1 és 9999 között lehet beállítani. Az AE követés érzékenységénél a „High” (magas), „Mid” (közepes) és „Low” (alacsony) beállítások közül választhatunk szakaszos felvételnél, amely kisebb expozícióváltozást biztosít a felvétel során.

A rendszerszoftver 3.0 verziójú frissítése 2019 áprilisában jelenik meg.