TechAddikt Autóipar Valós időben tájékoztat a dugókról, az időjárásról és akár a földrengésekről is...

Valós időben tájékoztat a dugókról, az időjárásról és akár a földrengésekről is a Toyota új online térképe

Egyelőre még csak Japánról érhető el az ingyenes szolgáltatás, amely az adatait a hálózatba kapcsolt, Toyota által gyártott járművektől nyeri. Később azonban globálisan is elérhető lesz a Toyota új fejlesztése.

Az okostelefonról, számítógépről és tabletről is elérhető térkép segítségével bárki előre megtervezheti az útját Japánban, és megbizonyosodhat afelől, hogy számítania kell-e közben bármilyen hátráltató körülményre, például torlódásra, útlezárásra vagy kedvezőtlen időjárásra.

A rendszer képes figyelmeztetni, ha az adott területen baleset történt, vagy lerobbant autóra kell számítani, de arra is, ha jeges az út, szakad a hó, sziklaomlás történt, vihar tört ki, tájfun söpört végig, cunami vagy árvíz árasztotta el vidéket, tűz ütött ki, esetleg földrengés, vulkánkitörés történt, mindezt akár másodperceken belül, ugyanis a rendszer a többi autós jelentésén felül, műholdfelvételek valós idejű adataiból is dolgozik. Alapbeállításként a Tokiót magába foglaló Kantó régiót mutatja a térkép, de természetesen a szigetország bármelyik régióját képes megjeleníteni, egy esetleges természeti katasztrófa során pedig azonnal az érintett területre fókuszál.

A felhasználók az elmúlt 1, 3, 6 és 24 óra forgalmi adatait hívhatják le egy kiválasztott útvonal kapcsán, ami nemcsak a napi rutinhoz tartozó utak megtervezésekor hasznos, hanem akkor is, ha minél hamarabb kell elhagyni egy természeti katasztrófa helyszínét. Ilyenkor nemcsak az aktuális forgalmi adatok jelennek meg a térképen, hanem a forgalmi változások, sőt, a katasztrófa helyszínéről készített műholdas felvételek is, amelyeket a Pasco vállalat biztosítja.

Teszt üzemmódban arról is tud információt biztosítani a térkép, hogy aktuálisan hol esik az eső, amire egy adott pont közelében, öt kilométer átmérőjű körön belül, tíz percnél nem régebben járt járművek ablaktörlőjének mozgásából következtet. Még az eső intenzitását is képes megjósolni a rendszer az ablaktörlők átlagos sebességéből, de arra is képes, hogy egy elárasztott úton a vízmagasságot megbecsülje. Természetesen a funkciók csak akkor működnek, ha épp vannak az adott területen hálózatba kapcsolt Toyota, illetve Lexus modellek. A térkép valós idejű adatai ugyanis a T-Connect/G-Book telematikai szolgáltatás információin alapulnak, amelyeket a kommunikációs modullal rendelkező navigációs rendszerrel szerelt, Toyota-gyártmányú járművek biztosítanak.

A Toyota új térképszolgáltatása bárki számára ingyenes, semmilyen applikációt nem kell hozzá letölteni, vagy regisztrálni, ellentétben a közösségi és más típusú navigációs rendszerekkel.