TechAddikt Híradástechnika Dyson A Dyson bemutatja legerősebb HEPA szűrős, vezeték nélküli porszívóját, a Gen5Detect-et, amely...

A Dyson bemutatja legerősebb HEPA szűrős, vezeték nélküli porszívóját, a Gen5Detect-et, amely 0.1 mikron méretű vírusokat és részecskéket is képes magába zárni   

Az újgenerációs Hyperdymium motorral felszerelt első Dyson-porszívója akár 135 ezres fordulatszámon pörög, és páratlanul erős szívóerőt biztosít.

A Dyson bemutatja a Dyson Gen5detect™-et, a legerősebb vezeték nélküli porszívóját, amely az új, ötödik generációs Hyperdymium motorral van felszerelve, és így páratlanul erős szívóerőt biztosít. A porszívó egy teljesen zárt, egész gépre kiterjedő HEPA szűrőrendszerrel rendelkezik, amely megszűri és magába zárja a részecskék 99,99%-át 0,1 mikron méretig – akár a vírusokat is! A mérnökök az új Fluffy Optic™ tisztítófejet is újratervezték, ami így kétszer annyi mikroszkopikus port fed fel, így még nagyobb fényerőt és látótávolságot biztosít – ezáltal pontosan látható, hol kell még takarítani.

Új generációs Hyperdymium motor

A motor kisebb, gyorsabb és erősebb, mint elődje, 135 000 fordulat/perc fordulatszámon pörög – akár kilencszer gyorsabban, mint egy Forma-1-es motor. Ez a teljesítmény lehetővé teszi, hogy a Gen5detect™ porszívó a Dyson vezeték nélküli készülékei közül a legerőteljesebb szívóerővel rendelkezzen, amely képes megkötni a vírusokat is. A mérnökök a motort egy rövidebb tengely köré építették, és több alkatrészt egyesítettek, ami kompaktabb kialakítást tesz lehetővé: az egyetlen darabból álló, precíziósan öntött keret a maximális energiahatékonyságot szolgálja.

Teljes HEPA rendszerszűrés – a por és a vírusrészecskék a tartályban maradnak

A Dyson Gen5detect™ a Dyson legfejlettebb vezeték nélküli porszívója, teljes rendszerre kiterjedő HEPA-szűrőrendszerével rendelkezik.  A gép teljesen zárt, biztosítva, hogy csak a szennyezett levegő haladjon át a szűrőn, és csak tiszta levegő jusson ki a porszívóból. 

Az 1,9 méter hosszúságú, 145-szörösen összehajtogatott szűrőanyag a potenciálisan káros részecskék 99,99%-át kiszűri 0,1 mikron méretig. A készülékbe beépített 14 ciklon a port is eltávolítja a légáramból, így a szívóerő nem csökken, ennek köszönhetően minden alkalommal optimális teljesítményt biztosít.

James Dyson, a Dyson alapítója és főmérnöke szerint:

“A Gen5detect jelenti a Dyson tisztítási technológiájának következő generációját. Olyan innovációkat vonultat fel, mint „porfényoptikai” technológiánk, a porszemcsék számlálása és méretük precíz mérése, az úttörő új motor és az egész gépre kiterjedő HEPA-szűrés. Mindez lehetővé teszi, hogy elérjük az eddigi legnagyobb mélytisztításunkat.”

Charlie Park, a Dyson padlóápolásért felelős alelnöke szerint:

“A legjobb szűrő sem tud tiszta levegőt biztosítani, ha a piszkos levegőnek lehetősége van kiszivárogni a gépből – ezért mérnökeink keményen dolgoztak azon, hogy minden Dyson porszívónk a teljes gépet lefedő szűréssel rendelkezzen. A Gen5detect porszívónkban egy lépéssel még tovább mentünk a HEPA-szűréssel, hogy még a 0,1 mikronos vírusrészecskék is a gépben maradjanak.”

Kétszeres megvilágítás – ha látjuk, elhisszük

A 2022-es Dyson Global Dust Study, a vállalat nagyszabású nemzetközi tanulmánya kimutatta, hogy a COVID-19 járvány következtében az emberek 95%-a ugyanannyit, ha nem többet takarít, mint egy évvel korábban, hogy otthona tiszta és egészséges maradjon. Az emberek 40%-a ugyanakkor csak akkor motivált a takarításra, amikor az otthona poros, vagy amikor látható por és piszok volt a padlón, míg 2020-ban ez az arány csak 33% volt.

A Dyson 2021-ben bevezetett „világító por” technológiáját azért fejlesztették ki, hogy a felhasználók láthassák az otthonukban rejtőző mikroszkopikus részecskéket. Ez azt jelenti, hogy a padlófelületen elrejtett por, amely egyébként szabad szemmel nem látható, egy fénysugár segítségével észrevehetővé válik.

A Gen5detect™ porszívó az újratervezett Fluffy Optic™ tisztítófejjel rendelkezik, amely kétszer nagyobb fényerővel rendelkezik, így még nagyobb területet világít be a padlón. A Dyson mérnökei úgy tervezték az új fényforrást, hogy a Fluffy Optic™ a porszívófej fejrészében a lehető legalacsonyabban helyezkedjen el, és egy fénysugarat vetítsen ki, amely csak a padlón lévő részecskéket világítja meg. Ez hatalmas tervezési kihívást jelentett – hogy az optika, a nyomtatott áramköri lap (PCB) és a hőtechnikai megoldások kis helyen elférjenek anélkül, hogy a szívóteljesítmény csökkenne.

Új felhasználói felület, szoftveres fejlesztések –megmutatja, mikor tiszta a szoba

Inspirációt merítve abból, ahogyan a megvilágítási technológia megváltoztatta az emberek takarítási szokásait, a Dyson Gen5detect™ egy teljesen újratervezett felhasználói felületet (UI) vezet be, amely mostantól valós időben mutatja a felhasználóknak, ha a felület tiszta. A piezoszenzor akusztikus módszerrel számolja és kategorizálja a részecskék méretét, az LCD-képernyőn megjelenő sávok pedig a valós időben eltávolított részecskék mennyiségének megfelelően emelkednek és csökkennek – így a felhasználók tudják, hogy tovább haladhatnak, vagy kell még adott területet tisztítaniuk.

A felhasználói felület szoftverfrissítésein kívül a Gen5 motorhoz a mérnököknek új szoftvert kellett fejleszteniük a motor fordulatszámának, teljesítményének és hőmérsékletének ellenőrzésére és szabályozására – ez kéz a kézben működik az új felhasználói felülettel, lehetővé téve az esetlegesen felmerülő problémák elhárítását és a gépek önálló karbantartását.

Chunrui Zhang, a Dyson beágyazott szoftverekért felelős vezetője szerint:

“A szoftverek egyre fontosabb szerepet játszanak a Dyson technológiai fejlődésében – mind a gépeink belső funkciói, mind a tulajdonosnak nyújtott információk terén. A Gen5detect porszívó egyrészt rendelkezik a Dyson legfejlettebb vezeték nélküli szoftverkezelő rendszerével, másrészt egyedülálló módon valós időben tájékoztatja a tisztítási teljesítményről a használóját, így biztosítva, hogy jobban fel tudja mérni otthona állapotát egészségügyi szempontból.”

A Dyson Gen5detect™ porszívó további főbb jellemzői:

·         Beépített por – és résszívó eszköz: a gép átalakul a legerősebb kézi porszívónkká. A porszívócső belsejébe rejtett, beépített por – és résszívó időt takaríthatunk meg a padló- és a kézi tisztítás között.

·         Egygombos vezérlés: a készülék a kényelmesebb, folyamatos tisztítás érdekében a klasszikus kioldó ravasz helyett bekapcsológombbal rendelkezik. Ez azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az akadályok közötti navigálás közben kezet cseréljenek, ami megkönnyíti a takarítást.

·         Egyenletes teljesítmény, nagy energiasűrűségű akkumulátor: akár 70 perces, az eddigi leghosszabb üzemidő egy Dyson vezetéknélküli porszívóban.

·         Tíz lítium-ion cella biztosítja az egyenletes, erőteljes szívást.

·         Igazán nagy takarításokhoz: a legerősebb akkumulátoros porszívó súlya 3,5 kg, és mostantól 0,77 literes tartállyal érkezik.

·         Egyszerű, érintés nélküli portartályürítés: az egyenes, vékony tartályban forgó zárral ellátott kioldó mechanizmus van, amely egyetlen mozdulattal üríti ki a port. A hálós burkolatot gumigyűrű törli le, hogy a port a kezünk összekoszolása nélkül távolíthassuk el.

A Dyson Gen5detect™ vezeték nélküli porszívó 2023. szeptember 4-től elérhető a Dyson online áruházakban és a Dyson Demo üzletekben 379.990 forintos áron.

– VÉGE –