TechAddikt Híradástechnika Dyson Dyson Zone: légtisztítós, aktív zajszűréssel ellátott hi-fi fejhallgatót dob piacra a cég

Dyson Zone: légtisztítós, aktív zajszűréssel ellátott hi-fi fejhallgatót dob piacra a cég

A Dyson közzétette a Dyson Zone™ fejhallgató részletes műszaki adatait. Az eszköz Kínában januártól, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Hongkongban és Szingapúrban pedig márciustól kerül forgalomba.

Az év elején bejelentett Dyson Zone™ fejhallgató tiszta, magával ragadó zenei élményt és menet közbeni légtisztítást biztosít. Öt évnyi kutatás és fejlesztés eredményeként a fejhallgató akár 50 órányi üzemidőt, rendkívül csekély torzítást1, fejlett zajszűrést és hű, teljes spektrumú hangvisszaadást biztosít. A Dyson Zone™ a légszennyezés 99%-át már 0,1 mikronos2 méretben is észleli, míg a káliummal dúsított szénszűrők (K-Carbon) a városi szennyezéssel leginkább összefüggésbe hozható savas gázokat, köztük az NO2-t és az SO2-t célozzák meg.  

A városi szennyezés problémája

A világ népességének több mint fele városokban él. Ez a szám 2050-re várhatóan eléri a 10-ből 7-et3. A városi népesség növekedésével párhuzamosan terjeszkedik a kapcsolódó infrastruktúra – közlekedés, építkezés, forgalom –, amelyeknek minden eleme mind hatással van a környezetünkre, szennyezi a levegőt és zajterhelést okoz.

  • Becslések szerint a New York-i tömegközlekedésen utazók 90%-a van kitéve az ajánlott decibelhatárt meghaladó zajszintnek4. Az EU-ban a zajszennyezés minden ötödik polgárt érint5.
  • A légszennyezés szintén globális probléma. A világ lakosságának 99%-a olyan területeken él, ahol a szennyezettségi szint meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott biztonságos határértékeket6.
  • Számos földrajzi területen nem a helyi, ember okozta szennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt – Európában, Nyugat-Ázsiában és Afrikában az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a légszennyezés elsődleges forrása a szél által szállított por7.

A Dyson Zone™ megoldás

A Dyson Zone™ fejhallgatót a városi zaj és a városi légszennyezés párhuzamos kihívásainak kezelésére tervezték. A fejhallgató fejlett lítium-ion akkumulátorokkal és USB-C töltéssel működik. Csak hangvisszajátszás esetén 50 órányi üzemidőt1, légtisztítással kombinálva 4 órányi üzemidőt kínál, és akkumulátora alig 3 óra alatt feltölthető 100%-ra.

A Dyson Zone™ légtisztító fejhallgató a Dyson 30 éves, légáramlás, levegőszűrés és motoros technológiák terén szerzett tapasztalatának, valamint a bel- és kültéri levegőminőség alapos kutatásának eredménye. A fülhallgatókban található kompresszorok kétrétegű szűrőkön keresztül szívják a levegőt, és két tisztított levegőáramot vetítenek a viselő orrához és szájához, amelyet az érintésmentes, levehető maszkon vezetnek át.

Az elektrosztatikus szűrők a 0,1 mikron2 méretű részecskeszennyezés 99%-át, míg a káliummal dúsított szénszűrők (K-Carbon) a városok szennyezéséhez leginkább kapcsolódó savas gázokat, köztük az NO2-t és az SO2-t fogják fel.

A fejhallgatót úgy tervezték meg, hogy a lehető legjobb minőségű, magával ragadó hangzást biztosítsa rendkívül alacsony torzítással, széles frekvenciatartományban a basszus, a közép- és a magas hangok tisztasága érdekében. A Dyson Zone™ egy kiegészítő mikrofont is tartalmaz a telefonáláshoz, amely lehetővé teszi a hívásokat, a hangfelvételt és a hangvezérlést. A telefonos mikrofon a feed forward ANC mikrofonnal kombinálva duálmikrofonos sugárformálást biztosít. A sugárformálás nagyobb tisztaságú hangátvitelt eredményez azáltal, hogy az egyes mikrofonokból érkező jeleket úgy kombinálja, hogy a viselője mögül és oldalról érkező zajokat elnyomja.

A Dyson és a hangmérnökség 

A Dyson Zone fejhallgató kivételes, magával ragadó hallgatási élményt nyújt. Sok audiofejlesztő úgynevezett „ideális hallgatóra” támaszkodik: az iparágban általános gyakorlat, hogy egy képzett személy visszajelzései döntik el hogy mi számít „jó” hangzásnak. A Dyson mérnökei tudományosabb, kiterjedt kutatásokra alapozott megközelítést választottak, és az így kapott specifikációs célokat széleskörű felhasználói teszteléssel validálták.

  • Rendkívül alacsony torzításhoz tervezve: a hangszóró meghajtója és az elektronika, a mechanikai rendszer, az anyagok és az akusztika gondos tervezése a torzítás minimalizálására törekszik. A hangszóró kimenetét másodpercenként 48 000-szer intelligens jelfeldolgozás egyenlíti ki, amely a zajszűréssel kombinálva a teljes frekvenciatartományban hallhatatlan szintre semlegesíti a harmonikus torzítást (0,08% @ 94 dB @ 1 kHz).
  • Fejlett zajszűrés: a termékben 11 mikrofon található. A Dyson Zone ANC rendszer nyolc mikrofont használ, amelyek másodpercenként 384 000-szer figyelik a környezeti zajokat. A Dyson Zone akár 38 dB-nyi zajszűrést tesz lehetővé a 20 Hz és 20 kHz közötti tartományban.
  • Élethű, teljes spektrumú hangzás: a Dyson Zone túlmutat a hallható tartományon, és reprodukálja a 6Hz és 21kHz közötti frekvenciákat is, hogy minden hangjegy és szó kivehető legyen. A hangszórók frekvenciatartományának végpontjain nehezebb elérni a pontos hangvisszaadás, ezért azzal, hogy a Dyson a hallható tartományon kívül is pontosan reprodukálja a hangokat, a hallható tartományban tökéletes tisztaságot biztosít. A széles frekvenciatartomány az elektroakusztikai mérnöki rendszertechnika és az alapkomponensek érdeme: az audiorendszer szívét 40 mm-es, 16 ohmos, neodímium hangszóró meghajtók alkotják.
  • Tudományos igényességű hangolás, hogy több részletet halljon: a Dyson mérnökei mérések alapján és széles körű felhasználói teszteléssel igazolták, hogy sikeresen azonosították azt a specifikációt, amely a legtisztább és legrészletesebb hangzást biztosítja a teljes hangspektrumban. A Dyson olyan egyedi EQ-beállítást hozott létre, amely optimalizálja a frekvenciagörbét a tiszta hangzás érdekében a teljes hallható frekvenciatartományban a nagy hűségű hangélmény érdekében.
  • Magával ragadó hallgatás teljes kényelemben: nincs két egyforma fej, és a fejformák változatossága hatással van a viselési kényelemre és a hangteljesítményre egyaránt, beleértve a fejpánt szorítóerejét, a levehető maszk geometriáját és anyagát, a termék állíthatóságát és még sok mást. A passzív csillapítás és a kényelem érdekében a fülpárnák szándékosan laposabbak, mint a hagyományos fejhallgatókban, valamint úgy vannak elhelyezve, hogy a fülhöz igazodjanak.

Elsőosztályú szűrés valós körülmények között

Világszerte átlagosan 190 millió ember utazik a metrón – az utasok számos szennyező anyagnak vannak kitéve, beleértve a szálló port (PM2,5 és PM10), amelynek mennyisége egyes városokban az utcaszintnél jóval nagyobb magasságban is előfordul.

A városi légszennyezés elleni küzdelem fontos feladat, legyen szó munkába járásról, külföldi utazásról vagy a városon való átutazásról, ahol élünk. A Dyson Zone™ szűrőrendszerét és légterelő mechanizmusát kifejezetten az ilyen feladatok megoldására alkották. Precízen megtervezett, akár 9750 fordulat/perc sebességgel forgó kompresszorok szívják át a levegőt a kétrétegű szűrőkön. A negatív töltésű elektrosztatikus szűrőközeg 99%-os hatékonysággal szűri ki a legapróbb részecskéket, például az allergéneket, valamint a fékport, ipari égetésből, építőiparból származó részecskéket akár 0,1 mikron2 méretig. Ezek a részecskék okozzák a legnagyobb aggodalmat az egészségügyi szervek számára, és jelenleg is folynak a kutatásuk a hosszú távú egészségre gyakorolt hatásukról. A második réteg, a K-Carbon egy káliummal dúsított szénréteg, amely kifejezetten a városi gázszennyező anyagokat, például az NO2-t, SO2-t és O3-t, valamint a kellemetlen városi szagokat, például az építkezéssel járó szagokat, a szennyvizet vagy a metrórendszerek áporodott levegőjét fogja fel. A szűrők élettartama a földrajzi elhelyezkedéstől függően akár 12 hónap is lehet.

Érzékelés, csatlakoztathatóság és alkalmazásfejlesztés

Az NO2 az egyik legelterjedtebb gáznemű szennyezőanyag a városokban, az égés mellékterméke, amelynek legfőbb forrásai közé tartozik a közlekedés és az építkezések. Más savas gázokkal, például SO2-vel együtt a Dyson Zone™ káliummal dúsított szénszűrői kifejezetten ezeket a savas kémhatású gázokat célozzák meg, hogy kezelni tudják a városi levegő által okozott kihívásokat. A levegő NO2-szintjét fedélzeti érzékelő figyeli, és a MyDyson™ alkalmazásban élőben nyomon lehet azt követni – a valós idejű környezeti zajszintek mellett. A Dyson otthoni légtisztító készülékekhez hasonlóan a Dyson Zone™ is azonnali, használható és érthető információkat nyújt a felhasználó környezetéről, ami segíthet az egészségesebb szokásokok kialakításában. A fedélzeti gyorsulásmérő figyeli a felhasználó aktivitását, így amikor felveszi a maszkot, automatikusan elindítja a tisztított levegőáramlást. A fejérzékelés készenléti üzemmódba kapcsolja a terméket, ha nem viseli, és maszk megérintésével pedig bekapcsolható a beszélgetés üzemmód, amelyben leállít a tisztítást és szünetel a zenét, intelligens módon optimalizálva az akkumulátor élettartamát.

A MyDyson™ alkalmazás használható a Dyson Zone™ vezérlésére, a légáramlási sebesség és a zajszűrési mód beállítására, valamint a hangkiegyenlítés preferenciákhoz való igazítására. Három üzemmód választható: Dyson EQ (továbbfejlesztett), Bass Boost (több basszus) és Semleges (laposabb frekvenciaválasz-görbe). A MyDyson™ alkalmazásban a viselő a hangerő-korlátozást is beállíthatja a hallás-egészségügyi útmutatásoknak megfelelően.

A Dyson Zone™ légtisztító fejhallgatót az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, Malajziában és Kínában működő csapatok fejlesztették, a szoftver javasrészt a délkelet-ázsiai kampuszokon készült. Az app kifejlesztése és a fejhallgatóval való integrációja kiemelt fontosságú része volt a projektnek annak érdekében, hogy felhasználók maximálisan ki tudják használni az intelligens levegő- és zajszennyezettség-követési funkciókat.

Mint minden Dyson készüléket, a légtisztítással ellátott Dyson Zone™ zajszűrő fejhallgatót is a végletekig teszteltük – hőmérséklet-szabályozott kamrákban: ellenőriztük a cseppvédelmét, az anyag- és szövetkopást, a gombok robusztusságát és még sok mást. A Dyson malajziai fejlesztőközpontjában dolgozó tesztmérnökeink főszerepet játszottak ebben, és előnyös volt a központ elhelyezkedése is – az Egyesült Királyságban végzett tesztelés mellett melegebb éghajlaton és magasabb páratartalomban is próbára tudtuk tenni az eszközt. A felhasználói teszteket az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kínában és Szingapúrban végeztük.