TechAddikt Híradástechnika Philips A Philips OLED+936 szerezte meg az első helyet az OLED TV-k 2021-es...

A Philips OLED+936 szerezte meg az első helyet az OLED TV-k 2021-es képminőségi versenyében

Az AVForums olvasói a Philips OLED TV-re szavaztak a Sony, a Panasonic és az LG OLED TV-kel vívott shoot-out* négyes versengés értékelésekor.

*A shoot-out a kijelzők képminőségének szubjektív összehasonlító értékelésére használt módszer, amelynek során az egymás mellé helyezett kijelzőkön a nézők ugyanazokat a tesztképsorokat látják különféle beállításokban.

Pontosan három évvel a legutóbbi shoot-out – és szintén egy Philips OLED TV győzelme – után most a vezető AVForums.com weboldal szakértő olvasói a Philips OLED+936-ost választották győztesnek egy különleges TV shoot-out során, amelyben négy vezető gyártó legjobb OLED készülékei vettek részt.

A shoot-out-ra a legendás Abbey  Road Studios ikonikus 2-es stúdiójában került sor, ahol a szavazáson az AVForums 27 tagja vett részt, a négy fő OLED TV-gyártó képfeldolgozási technológiáit közvetlenül össze-hasonlítva.

A négy 65”-es TV mindegyike a legújabb és legjobb 2021-es OLED panelt használja. Az OLED+936 mellett a Sony AF90J, a Panasonic HZ2000 és az LG G1 versenyzett.

Mind a négy készüléket egy kiskereskedelmi üzletben vásárolták, és gondosan álcázták (vakteszt), hogy az AVForums 27 olvasója közül senki ne tudja, melyik modellre szavaz – a tárgyilagos eredmény elérése érdekében, amely mentes a márkák iránti elfogultságtól.

Az egyenlő versenyfeltételek további biztosítása érdekében a tesztek úgy kezdődtek, hogy az AVForums szerkesztőségének szakértői mind a négy készüléket külön-külön, ugyanazon szabvány szerint kalibrálták – ez hatékonyan minimalizálta az egyedi jelfeldolgozás lehetőségét, lehetővé téve a márkák közötti alapszintű technológiai különbségek észlelését.

A teszt résztvevőinek 11 klipből álló sorozatot mutattak be, először kalibrált, majd Vivid/Dynamic módban. Minden klipsorozatot kétszer játszottak le, és a nézőket arra kérték, hogy változtassák ülőhelyüket, a betekintési szög hatásának minimalizálása érdekében.

A kalibrált beállításban kapott véleményeket tekintve, a résztvevők 28%-a azt a választ adta, hogy „nincs preferenciája”, hasonló pontszámot adva mind a négy TV-nek.

Ezután a készülékeket „Vivid” vagy „Dynamic” üzemmódba kapcsolták, mivel ez az az üzemmód, amelyet mindegyik gyártó a teljes PQ (képminőség-javító) jelfeldolgozás legjobb teljesítményének bemutatására használ, és amely lehetővé teszi az egyes gyártók PQ-technológiájának közvetlen összehasonlítását.

Vivid/Dynamic beállításban a különbségek sokkal markánsabbak voltak: a lelkes közönség 53%-a a Philips OLED+ 936-ost tartotta a legjobbnak, míg 22%-a szavazott a második helyezett Panasonicra.

Az összesített eredmény a Philips győzelmét hozta 36%-kal, a Panasonic pedig 23%-kal szerezte meg a második helyet.

Danny Tack, a Philips TV termékstratégiai és tervezési igazgatója a teszt eredményét kommentálva elmondta: 

„Különösen kemény küzdelem volt, mivel mind a négy televízió kiváló, és a piac legjobbjait képviseli, ami még értékesebbé teszi a Philips győzelmét, és a nagyon tájékozott közönség bizalmának elnyerését. Immár ötödik alkalommal nyertünk OLED TV vakteszt vetélkedőt az Egyesült Királyságban, Németországban, illetve Hollandiában. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a nézők minden alkalommal határozottan érzékelték a P5 jelfeldolgozó engine kiválóságát.”

Phil Hinton, az AVForums szerkesztője a következőket nyilatkozta az AVForums nevében: „Örülünk, hogy a Philips ismét az AVForums tagjait választotta közönségként a harmadik brit OLED TV shoot-outhoz, és minden résztvevő nagyon élvezte az eseményt. Mély benyomást tett ránk, hogy egy gyártó hajlandó nyilvánosan is alávetni a készülékét egy ilyen tárgyilagos tesztelésnek, mind vakteszt formájában, mind pedig az általunk külön-külön kalibrált készülékekkel. Mind a négy készülék kiváló, de a vélemények összesítése azt mutatja, hogy a 65OLED+936 a leginkább lenyűgöző OLED TV”.

Előző cikkEgymilliónál is több The Frame tévé kelt el 2021-ben
Következő cikkT-Mate lett az új, összefoglaló neve a Toyota biztonsági és vezetéstámogató rendszereinek