TechAddikt Hírek A SUSE kibővíti Linux, felhőnatív virtualizációs és menedzsment megoldásait

A SUSE kibővíti Linux, felhőnatív virtualizációs és menedzsment megoldásait

A SUSE, az innovatív, megbízható és biztonságos vállalati felhasználásra szánt nyílt forráskódú megoldások világszinten vezető szállítója olyan új funkciókat jelentett be Linux, felhőnatív és edge megoldásainak kínálatában a ma záruló SUSECON konferencián, amelyek segítenek kihasználni a vállalatok számára a nyílt forráskódban rejlő lehetőségek szinte végtelen tárházát.

A generatív mesterséges intelligencia, illetve a felhőnatív és peremhálózati technológiák új módszereket kínálnak az alkalmazások fejlesztésére és működtetésére a felhős, edge és helyszíni környezetekben. A SUSE által nyújtott új funkciók támogatják a szervezetek üzletfejlesztési törekvéseit azáltal, hogy gyorsabb értékteremtést és csökkentett működési költségeket tesznek lehetővé.

„A választás lehetősége a mai összetett IT-környezetben alap kell, hogy legyen. Ugyanakkor a közelmúlt piaci konszolidációs fejleményei sok vállalatot megfosztanak ezektől a lehetőségektől. Egyedülállóan nyílt és ökoszisztéma-fókuszú megközelítésével a SUSE továbbra is elkötelezett aziránt, hogy ügyfelei számára biztosítsa az üzleti eredmények eléréséhez szükséges rugalmasságot az adatközponti infrastruktúrában” – mondta Dr. Thomas Di Giacomo, a SUSE technológiai és termékfejlesztési vezetője.

Üzletkritikus Linux

A vállalati szintű Linux az alapja az üzletkritikus informatikai szolgáltatások futtatásának. A SUSE Linux Enterprise-t mindig is szívesen választották azok a szervezetek, amelyek számára fontos az agilitás, a megbízhatóság és választási lehetőség az IT-infrastruktúrájuk hatékony működtetéséhez. A SUSE üzletkritikus Linux portfóliója továbbra is biztosítja a támogatást az üzleti innovációkhoz és a hatékony működéshez. Miközben sokan kínálnak Confidential Computing megoldásokat, kulcskérdés a végponttól végpontig terjedő és az előírásoknak is megfelelő maximális biztonság biztosítása. A SUSE még nagyobb szerepet vállal a Confidental Computing területén a SUSE Linux Enterprise and SUSE Manager legújabb verzióival, valamint az Intel TDX (Trust Domain Extensions) és AMD SEV (Secure Encrypted Virtualization) technológiák támogatásával, beleértve a legnagyobb felhőszolgáltató partnerek virtuális gépeit, valamint a SUSE Manager segítségével történő távoli hitelesítést. A SUSE a mai napon az alábbi innovációkat és jövőbeli terveket jelentette be:

  • SUSE Linux Enterprise Server 15 Service Pack 6: Az ebben a verzióban elérhető új Long Term Service Pack Support Core garantálja az IT-szolgáltatások naprakészségét, a leghosszabb távú támogatást biztosítva a vállalati Linux piacon, egészen 2037-ig terjedően. Az adatközpontokban, a felhőben és az edge környezetekben futó informatikai szolgáltatások egyszerűbb üzemeltetésére tervezett SUSE Linux Enterprise Server 15 Service Pack 6 jelentősen mérsékli az új technológiák bevezetésének kockázatát és költségeit, valamint biztosítja az üzletmenet folytonosságát mind a tervezett, mind pedig a váratlan szolgáltatáskimaradások minimalizálásával. A megoldás frissített, 6.4-es kernelverziót és új könyvtárakat is tartalmaz, köztük az OpenSSL 3.1-et. A SUSE Linux Enterprise biztonságát és a szabályozásoknak való megfelelőségét tanúsított szoftverszállítók és a legszigorúbb szabványok követése biztosítja.
  • SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications 15 SP6: A SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications 15 SP6 a legnépszerűbb biztonságos és megbízható Linux platform az SAP-ügyfelek és partnerek számára az SAP szolgáltatások futtatásához, az adatközpontoktól a felhőig. Az új verzió hozzáférést biztosít a SUSE által fejlesztett nyílt forráskódú webes alkalmazás, a Trento legújabb funkcióihoz, így lehetővé teszi az SAP környezetek még jobb védelmét a leggyakoribb konfigurációs hibák észlelésével, valamint a SUSE által ajánlott legjobb beállítások használatának lehetőségével.
  • SUSE Linux Enterprise Micro 6.0: A SUSE Linux Enterprise Micro 6.0 kis méretű és biztonságos, nyílt forráskódú hoszt operációs rendszer, amelyet kifejezetten a konténeres és virtualizált informatikai szolgáltatások igényeinek megfelelően alakítottak ki. A megoldás leegyszerűsíti a hálózatfüggetlen konténeres telepítéseket, beágyazott és integrált eszközökre optimalizálva azokat, miközben megbízható platformot biztosít a Kubernetes telepítésekhez. A legfrissebb kiadás már teljes lemeztitkosítást is tartalmaz, még erősebb adatbiztonságot kínálva az ügyfeleknek az adatközpontokban, illetve azokon kívül is. A SUSE Linux Enterprise Micro 6.0 bárhol futtatható, így lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy túllépjenek a földrajzi és működési korlátokon, és könnyedén alkalmazkodjanak a különféle telepítési forgatókönyvekhez.
  • SUSE Manager 5.0: Több mint 16 különböző Linux disztribúció támogatásával a SUSE Manager 5.0 az iparág vezető multi-Linux menedzsmentmegoldása, amely egyetlen eszközről biztosítja bármely Linux-rendszer automatikus frissítését, valamint a konfigurációk megfelelőségének kezelését, mérettől és helyszíntől függetlenül. A SUSE Manager maga is konténerizált a megnövelt reziliencia, skálázhatóság és hordozhatóság, valamint az egyszerű telepítés érdekében. Az 5.0 kiadás távoli hitelesítési képességeket is kínál a SUSE Linux Enterprise Server 15 SP6-hoz, így az ügyfelek bizonyítani tudják, hogy távoli infrastruktúráik Confidential Computing környezetekben futnak, ami még nagyobb megfelelőségi szintet tesz lehetővé számukra.

A SUSE továbbra is teljes mértékben elkötelezett a SUSE Linux Enterprise Server mellett, és további innovatív vállalati Linux-funkciók bevezetésén dolgozik, beleértve első számú üzletkritikus Linux platformjának 2025-ben várható következő fő verzióit, a SUSE Linux Enterprise Server 16 és a SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications 16 termékeket.

Vállalati konténermenedzsment

Ahogy egyre több vállalat használja a Kubernetest és a konténereket az üzletkritikus szolgáltatásokhoz, egyre nagyobb az igény a biztonságos és jól skálázható működési megoldásokra a felhőnatív technológiák terén. A SUSE megoldásai támogatják ezeket a modernizálási törekvéseket, és lehetővé teszik az innováció felgyorsítását és az infrastruktúrák napra készen tartását. A piaci elvásároknak megfelelően a SUSE újabb fejlesztéseket jelentett be vállalati konténermenedzsment-, felügyeleti, konténerbiztonsági és virtualizációs kínálatában.

  • Rancher Prime 3.1 – Az új kiadás a StackState felvásárlásán alapuló piacvezető felügyeletet biztosít. A 3.1 verzió virtuális klaszterek biztosításával növeli a mesterséges intelligencián (MI) alapuló támogatást, támogatja a klasztermegosztást, miközben továbbra is lehetővé teszi a független működést, és optimalizálja az erőforrásokkal, például a GPU-kal kapcsolatos költségeket. Ezenkívül a Kubernetesre optimalizált Rancher Prime’s Application Collection alkalmazásgyűjtemény most már tartalmazza a KubeFlow-t, biztonságos MI-eszközöket kínál, biztosítja az adatok ellenőrzését és a közösség által ajánlott megoldásokat. A legújabb kiadás 24 hónapra terjeszti ki az életciklus-támogatást, és egy 3 éves Extreme opciót kínál a RKE2 and k3s disztribúciókhoz.
  • NeuVector Prime 5.4 – Az év elején kiadott Rancher Prime UI bővítményre alapozva a NeuVector Prime 5.4 a szkennelést indító gomb révén már közvetlenül is beágyazza a szkennelési eredményeket az olyan Rancher Prime erőforrásokba, mint például a podok és node-ok. Az 5.4-es kiadás új megfelelőségi jelentési keretrendszert alkalmaz, felgyorsítva az új, illetve frissített megfelelőségi jelentések (pl. DISA-STIG) elérhetőségét. Ezenkívül a friss verzió elosztott túlterheléses támadás elleni védelmet is biztosít, riasztásokat generál, valamint igény szerint blokkolja a rendszert, amikor a kapcsolatok száma vagy a sávszélesség-használat túllép egy maximális küszöbértéket.
  • Harvester 1.3.1 – A SUSE felhőnatív virtualizációs platformjának legújabb kiadása fejlesztési lehetőséget ad az ügyfelek kezébe, lehetővé téve a hagyományos VMware-alapú és egyéb virtuális gépeken futó szolgáltatások átültetését modern felhőnatív megoldásokra. A mesterséges intelligenciát használó, illetve más munkafolyamatok teljesítményének fokozására, továbbá a Harvester képességeinek kiterjesztésére tervezett új verzió még több hardverplatformon biztosítja a zökkenőmentes integrációt és az erőforrások optimális kihasználását a különféle számítási környezetekben. A Harvester 1.3.1 fontos fejlesztéseket tartalmaz az MI-funkciók és a hardverkompatibilitás terén, beleértve a legújabb virtuális GPU (vGPU) és ARM architektúrák támogatásának növelését.

Edge

Napjainkban egyre fontosabbá válik az azonnali hozzáférés az adatokhoz, a hálózathoz, valamint a kommunikációs szolgáltatásokhoz, így a kommunikációs szolgáltatók (CSP) és a vállalatok számára kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy gyorsan tudják összegyűjteni és feldolgozni az intelligens eszközökből, érzékelőkből és vezérlőkből származó adatokat. Az információ birtokában a szervezetek hasznos üzleti adatokhoz jutnak, melyek alapján új, innovatív szolgáltatásokat kínálhatnak a felhasználóknak. A SUSE Edge igény szerinti kapacitást kínáló, speciális számítási platformot biztosít a peremhálózati eszközök kezeléséhez azok teljes életciklusa alatt, ami lehetővé teszi a felhőnatív technológiákra történő egyszerű átállást. Emellett a SUSE SUSE Adaptive Telco Infrastructure Platform (ATIP) a SUSE Edge-re építkezve a telekommunikációs iparágra optimalizált edge computing platformot kínál a CSP-k számára, hogy felgyorsíthassák a konténerizált hálózati funkciók (CNF-ek) telepítését a telekommunikációs hálózati környezetekben. A SUSE ma bejelentette a SUSE Edge és a SUSE ATIP legfrissebb újításait:

  • SUSE Edge 3.0: SUSE Edge 3.0 megoldást kifejezetten az erőforrásszegény, instabil internetkapcsolattal rendelkező, távoli helyszíneken történő futtatásra fejlesztették ki, így ideális beágyazott peremhálózati eszközökhöz. A SUSE Edge a SUSE Linux Enterprise Micróra épül, és kihasználja a Cloud Native Computing Foundation (CNFC) által tanúsított Kubernetes disztribúciók előnyeit, valamint támogatja a konténerek, virtuális gépek és mikroszolgáltatások kezelését, illetve végrehajtását. Az Edge 3.0-ban a SUSE egyesíti a Rancher Prime Kubernetes-menedzsment, a NeuVector Prime felhőnatív konténerbiztonsági, továbbá egy teljesen validált, peremhálózati feltételekhez kialakított és integrált felhőnatív stack képességeit, amely az edge eszközök teljes életciklus-menedzsmentjét biztosítja a kívánt méretezésben.
  • SUSE Adaptive Telco Infrastructure Platform 3.0: A megoldás legújabb verziója a Linux Foundation Europe Sylva projektjének gyakorlati megvalósulása kereskedelmi használatban, amely lehetővé teszi a kommunikációs szolgáltatók számára az alacsonyabb energiafogyasztást és az open source alapú működést. A friss kiadás tartalmazza az Edge Image Builder funkciót, amellyel egyedi, testre szabott telepítési megoldások alakíthatók ki az edge klaszterek létrehozásához akár a legtávolabbi helyszíneken is. Az ATIP 3.0 emellett zero trust kockázati megközelítést alkalmazó bare metal klaszter kiépítését is lehetővé teszi a Cluster API (CAPI) és a Metal3 (metal kubed) segítségével.

A vállalatok növekvő számú lehetőségeket fedeznek fel a mesterséges intelligencia használatában, a trenddel összhangban ezért a SUSE bemutatta MI-stratégiáját és ütemtervét, amely az nyílt, biztonságos és a szabályozásoknak megfelelő vállalati használtara tervezett mesterséges intelligencia iránti elkötelezettségére összpontosít. Ez magában foglalja a SUSE AI Early Access Programot is, az ügyfelek és partnerek olyan jellegű együttműködését, amely kijelöli a biztonságos nyílt forráskódú MI jövőjét a vállalati környezetekben.