TechAddikt Mobileszköz Asus ASUS ZenFone 2 Laser ZE500KL: hogyan teljesít gyakorlatban?

ASUS ZenFone 2 Laser ZE500KL: hogyan teljesít gyakorlatban?

Korábbi tesztünkben már részletesen bemutattuk olvasóinknak az ASUS ZenFone 2 Laser ZE500KL 5 col képátlós készüléket. Most viszont élesben tettük próbára, pontosan olyan felhasználási profillal, amelyre tervezték: sok-sok fotót készítettünk vele, rengeteg szituációban.

asus-zenfone-2-laser-foto-hotel-sonnenpark-techaddikt-009

A napokban stábunk az ausztriai Lutzmannsburg-ba, a Hotel Sonnenpark-ba, illetve a Sonnentherme fürdőkomplexumba látogatott, zsebünkben az ASUS ZenFone 2 Laser-rel. Ugyanis előre borítékolható volt: a helyszín bővelkedni fog változatos témákban, kompozíciós lehetőségekben, jó szituációkban egyaránt. S mivel sok éves fennállásunk óta kiemelt figyelmet szentelünk a fotózásnak, kizárólag felsőkategóriás professzionális Canon DSLR fényképezőgépeket használnunk munkánkhoz, ezért kiváló összehasonlítási és véleményezési alap állt rendelkezésünkre.

Mint ahogyan már korábban megjelent ASUS ZenFone 2 Laser tesztünkben is olvasható volt, az ASUS ZenFone 2 Laser fő attrakciója az a lézermalapú autofókusz rendszer, mely révén hihetetlen gyors átélezéseket és fókuszálásokat képes véghez vinni a telefon. Mindezt úgy, hogy alacsonyabb fényviszonnyal rendelkező helyszíneken is jó minőségű fotót lehessen készíteni, megfelelő kontrasztaránnyal és masszív színhelyességgel.

Viszonylag mostoha fényviszonyok mellett készítettük a cikkben szereplő első fotót az ASUS ZenFone 2 Laser-rel. Jól látszik, hogy a közepes, épp felszálló ködben a körvonalazás annak ellenére, hogy bizonytalan, a CCD által optimális korrekciót kapott, a maximálisan elérhető 13 megapixeles, azaz 4096×3072 képpont felbontású, 4:3-as arányú kép fényerő-kompenzációja valamivel magasabb, mint a valós tétel (tehát a téma életben kicsit sötétebb). Az 1/609 s expozíciós idő ellenére szintén egységes maradt az összhatás, ez megmutatkozik az ISO-50 fényérzékenységi értéken is – mint ahogyan a tényleges fényviszony is. Mivel nagylátószögben fotóztunk, ezért az automatikusan beállított 5 mm-es fókusztávolság is helytálló az egyébként fix 35 mm tekintetében.

asus-zenfone-2-laser-foto-hotel-sonnenpark-techaddikt-001

Természetesen számos beltéri felvételt is készítettünk az ASUS ZenFone 2 Laser fényképezőjével. Folytassuk a sort egy makró kompozícióval. Örök, klasszikus téma: virágcsokor. Itt alapvetően azt vizsgáltuk, hogy a ASUS ZenFone 2 Laser képérzékelője tud-e tényleges határvonalat húzni egyes fókuszpontok közt. Nos, a mellékelt képen jól látszik az egymástól kontrasztosan elkülönített témaegyüttes, a fő hangsúly az alsó virág-sziluetten van. Az 1/100 s expozíciós idővel készített fotó a fő hangsúlyos pont mellett szépen mossa el a háttérben szereplő környezetet, jelen esetben a többi virág-részt, úgy, hogy vakut értelemszerűen nem használtunk (az ASUS ZenFone 2 Laser valamilyen szinten képes deríteni is, de ennyire direktben ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen). Sötétebb környezetben automatikusan is optimálisan alkalmazkodó ISO-80 fényérzékenységgel, ugyanúgy, 4096×3072 pixeles felbontással készült a fénykép.

asus-zenfone-2-laser-foto-hotel-sonnenpark-techaddikt-002

Harmadik fotónk ideálisan mutatja, hogyan kell a túlexponálást előidéző háttérfény-jelenlétet kompenzálni. Itt a Hotel Sonnentherme lobbyjában fotóztuk a plafont a ASUS ZenFone 2 Laser segítségével, figyelembe véve, hogy az átlátszó felület plusz fényerő-hatást jelent a mesterséges beltéri fényviszonyokhoz képest. Ráadásul a kép nem sokkal sötétedés előtt készült, így az is kivehető, hogy az egyébként természetes forrás még ennek ellenére is jóval karakteresebben van jelen, mint a beltér többi részén lévő megvilágítás. Itt egyébként különösen nehéz dolga volt az ASUS ZenFone 2 Laser-nek, hiszen az összetett fénykorrekció megvalósítása mellett a tárgyak (gömbök) megjelenítése is zajmentes maradt. Úgy, hogy a körvonalazások – még többszörös nagyítások esetében is – erőteljesek, jól elkülöníthetőek maradtak. Nem beszélve a számtalan, egymástól független mintázat rajzolatáról. Mindezt 5 mm fókusztávolsággal, 1/556 s expozíciós idővel, ISO-50 fényérzékenységgel megspékelve.

asus-zenfone-2-laser-foto-hotel-sonnenpark-techaddikt-003

Következő, sorban negyedik tesztfotónk alapvetően az ASUS ZenFone 2 Laser CCD-jének részletgazdag érzékenységét, valamint a parányi 35 milliméteres fix optikájának minőségét hívatott bemutatni. No és persze azt, hogy az azonnali exponálás minden különösebb előkészület nélkül milyen részletes, tűéles és természetes színhűséggel bíró képalkotást eredményez. Főként, ha tudjuk: egy okostelefonról, nem pedig egy konkrét fényképezőgépről van szó. Ideális tehát a beltéri környezet – a Hotel Sonnenpark harmadik emeleti belső folyosójáról fotografált beállítás pontosan a minőséget és élethűséget hívatott reprezentálni. Jól látható, hogy az 1/50 s expozíciós idővel készített, ISO-110 fényérzékenységű, az előzőekéhez hasonló 13 megapixeles felbontással alkotott fénykép jól birkózik meg a több színteres variációkkal, nem mossa egybe az árnyalatokat, gyönyörűen izolálja el azokat egymástól. Úgy, hogy az élesség megmarad, a fókuszpontok fixek, a globális kompozícióra fektetik a hangsúlyt. Vakut itt sem használtunk.

asus-zenfone-2-laser-foto-hotel-sonnenpark-techaddikt-004

Ismét jöjjön egy kültéri felvétel, mely egy helyi borospince-lejáratot ábrázol. Itt 1/265 s expozíciós idővel dolgozott a ASUS ZenFone 2 Laser képalkotó egysége, az ISO érték 50, ami persze nem meglepő, hiszen nagyjából 5 perccel az első külső (szálloda) fotó után készítettük. Nincs konkrét fókuszpont, az egész téma hangsúlyt kellett, hogy kapjon, ennek megfelelően az épületet borító növényzet, a homlokzat terméskövei, a nyitott pinceajtó-szárnyak, valamint az egész környezet egyformán élezettek. A kontrasztarány itt is rendkívül optimális, nincsenek elmosások, életlen részletek. A nagylátószög itt is 35 mm-es optikával egyenértékű, fix gyújtótávolsággal, és persze vaku használata nélkül.

asus-zenfone-2-laser-foto-hotel-sonnenpark-techaddikt-005

Zárjuk a képek analizálását egy ételkompozícióval. A Hotel Sonnenpark egyik reggeli-fogásának pillanatképe ez, melyet szintén úgy készítettünk, hogy különösebben semmiféle előkészületet nem foganatosítottunk előtte. Tányér, ételek, fókuszálás, exponálás – ennyi, tömören. Várakozási idő nem is mérhető szinte, annyira gyors a rendszer, köszönhetően a ASUS ZenFone 2 Laser-be épített négymagos Cortex A-53 CPU-nak (is). A szintén sRGB színreprezentációval készült, 1/25 s expozíciós időt felvonultató kép alacsony fényviszonyoknál (lámpafény) készült, az automatika remekül vette a szituációt, s ISO-200 fényérzékenységet választott helyesen a fotó elkészítéséhez. Jól elkülöníthető részletek, a sajtgolyók, valamint a tükörtojás sárgája talán élesebben rajzolódik ki a többi, környezetében lévő megjelenített tárgy karakterisztikájától, de összességében teljesen komplex az egész téma.

asus-zenfone-2-laser-foto-hotel-sonnenpark-techaddikt-007

Konklúzióként elmondható, hogy az ASUS ZenFone 2 Laser tehát kifejezetten alkalmas, s még inkább ajánlott mindennapi fotózásra eredeti okostelefon rendeltetése mellett. Még az is megkockáztatható, hogy egész egyszerűen kiválthatjuk vele az alsó-középkategóriás, már-már a felsőbb szintek felé kacsintgató kompakt gépeket. DSLR minőséget nyilván nem, de az imént említett kompakt szegmens által hozott elvárásokat teljesítheti kompromisszumoktól mentesen.

Még több fotó, valamint a telefonnal készített képek teljes felbontásban: TechAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark III fényképezővel és ASUS ZenFone 2 Laser okostelefonnal készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, ASUS, Sony,  Canon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, ASUS