TechAddikt Hírek Az Atos támogatja a sportolókat és a technológiai innovációt a Párizs 2024-ig...

Az Atos támogatja a sportolókat és a technológiai innovációt a Párizs 2024-ig vezető úton

Egy évvel a 2024-es párizsi olimpiai játékok előtt az Atos, a világszintű olimpiai partner (TOP) egy hatalmas műveletet vezet a különböző érdekeltekkel, hogy tesztelje a játékokon alkalmazott technológiát, miközben új módszereket keres a sportolók támogatására.

Az Atos 1989 óta az olimpiai mozgalom kulcsfontosságú technológiai szolgáltatója, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető integrátoraként az a feladata, hogy biztosítsa, hogy az olimpiai játékok teljes mértékben összekapcsoltak, biztonságosak és digitálisan támogatottak legyenek. A 2024-es párizsi olimpiai játékok számára az Atos ismét biztosítja az alapvető olimpiai játékok rendszereit, például az akkreditációk és a hivatalos eredményszolgáltatás kezelését, valamint olyan alkalmazásokat, amelyek a sportolók versenyekre való jelentkezését, a versenyek menetrendjét, a munkaerő-kezelést és a NOB Sportolói Bizottságának választására vonatkozó szavazást foglalják magukban.

Egy több mint 700 fős, a helyszínen és távolról dolgozó csapat fogja biztosítani ezt az összetett, a játékok ideje alatt 24 órában, 24 órában működő műveletet, amely az olimpiai érdekelt feleket szolgálja ki, a sportolóktól és a szurkolóktól kezdve a műsorszolgáltatókon, a médián, a munkaerőn és az önkénteseken át. Az egyik kulcsfigura, aki ezt a hatalmas erőfeszítést felügyeli, Nacho Moros, az Atos Major Events részlegének üzemeltetési igazgatója, aki már most szorosan együttműködik a Párizs 2024, a NOB, az Olimpiai Műsorszolgáltató Szolgálat (OBS) és a Nemzetközi Szövetségek (IF) munkatársaival egy átfogó programon, amelynek keretében több mint 150, az olimpiai játékokon használt informatikai alkalmazást tesztelnek.

Az integrációs tesztelés laboratóriumának belseje

A tesztelési program központja egy 1000 négyzetméteres épület Madridban (Spanyolország), az Integrációs Tesztlabor, ahol mintegy 60 Atos-szakértő vezeti a tesztelési kampányokat az egyes sportágakhoz és versenyhelyszínekhez rendelt operatív egységekből.

„Az eredményekre és az elosztási rendszerekre összpontosítunk, és biztosítjuk, hogy minden, az adatokkal kapcsolatos dolog megfelelően tesztelve legyen, és készen álljon az olimpiai játékokra” – magyarázza Moros.

Ennek érdekében az Atos számos forgatókönyvet tesztel a korábbi olimpiák valós adatai és a Párizs 2024-es tesztversenyprogram segítségével, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a rendszer képes kezelni a csúcsidőszakokat. A 2024. július 26-i megnyitó ünnepségig az Atos arra számít, hogy az Integrációs Tesztlaboratórium több mint 250 000 órányi tesztelést hajtott végre.

Az Atos hatáskörrel rendelkezik az önkéntes portálon történő regisztrációk rögzítéséhez

Az Atos már 2021-ben megkezdte a munkát a Párizs 2024-es olimpián, amikor a 2020-as tokiói és a 2022-es pekingi olimpiával egy időben három olimpiai játékot is kiszolgált, amire eddig nem volt példa. Moros a Párizs 2024-es önkéntes portálra, mint korai sikertörténetre és példára mutat rá, hogy az Atos milyen innovációkkal segítette a szervezőbizottságot.

A portál idén indult, 300 000 ember regisztrált, és az Atos új intelligens rendszere segít abban, hogy az önkéntesek a 45 000 elérhető pozíció közül a számukra legmegfelelőbb feladatot kapják.

„Korábban ez a feladatmegosztás rengeteg kézi munkát és megbeszélést igényelt, de most számításaink szerint a technológia használatával az idő 40 százalékát sikerült megtakarítanunk” – mondja Moros. „Ha ennyi emberről és az olimpiai és paralimpiai játékok szervezésének összetettségéről beszélünk, a szervezők számára ez nagy segítséget jelent.”

Innováció a Párizs 2024 felé vezető úton

Moros a 2023. június 21. és július 2. között a lengyelországi Krakkó-Małopolska városában megrendezett Európai Játékokról beszélt a IOC.org-nak, ahol az Atos volt a hivatalos digitális technológiai partner. Az esemény számos sportág európai sportolói számára kulcsfontosságú lehetőség arra, hogy kvalifikálják magukat a 2024-es párizsi olimpiára – így például a törés, ahol a B-fiú Dany (Franciaország) és a B-lány India (Hollandia) a férfiaknál és a nőknél is lefoglalta jegyét a 2024-es párizsi olimpiára, és ahol az Atosnak lehetősége nyílt arra, hogy a jövő évi olimpiai debütálás előtt tökéletesítse rendszereit és munkakapcsolatot építsen ki a sportág technikai tisztségviselőivel.

Az Európai Olimpiai Bizottságokkal (EOC) – Európa 50 nemzeti olimpiai bizottságának (NOC) irányító testületével – és az Európai Műsorszolgáltatási Unióval együttműködve az Európai Játékok lehetőséget adtak az Atosnak arra is, hogy kipróbáljon néhány új innovációt a sportolók támogatására és személyes márkájuk erősítésére.

Ezek közé tartozott a személyre szabott videoklip-szolgáltatás, amelynek keretében a sportolók az Európai Játékok alkalmazáson keresztül rövid videókat kaptak a verseny közben, amelyeket megoszthattak a közösségi médiaprofiljukon. A szolgáltatást a nemzeti olimpiai bizottságok és a sportági szövetségek is igénybe vehették, naponta mintegy 850 klipet szerkesztett és terjesztett az Atos 30 fős csapata az esemény közvetítőközpontjában, és több ezer klipet tettek közzé, amelyek több millió nézőhöz jutottak el, növelve az esemény iránti elkötelezettséget.

Az Európai Játékok másik Atos-innovációja az volt, hogy a blokklánc-technológia segítségével az Európai Játékok alkalmazáson keresztül minden érmesnek eljuttatta az NFT-érmeket, és mind a 6500 sportoló, aki részt vett az eseményen, egy digitális gyűjteményes tárgyat is kapott egy NFT-részvételi oklevél formájában.

Az Atos olimpiai szponzorációjának középpontjában a sportolók állnak

Az Atos a sportolók támogatását a TOP Partner egyik legfontosabb feladatának tekinti, és a technológiai vállalat még egy olimpiai bajnokot is a munkatársai között tart számon. Matthieu Androdias francia evezős 2018-ban csatlakozott az Atoshoz elemző-fejlesztőként, és az Atos támogatta őt azon az úton, amelyen Hugo Boucheron oldalán aranyérmet nyert a férfi kétpárevezősök között a 2020-as tokiói olimpián.

Androdias rendszeresen inspirálja Atos-kollégáit azzal, hogy megosztja nézeteit a magas teljesítményről és arról, hogy önmagunk legjobb verziója legyünk, és most a 2024-es párizsi olimpiára készül Fatia Benmessahel francia bokszolóval együtt, aki ipari mérnökként dolgozik az Atosnál, és nemrég csatlakozott a NOB #LetsMove kampányához a 2023-as olimpiai napra.

Androdiashoz és Benmessahelhez hasonlóan az Atos is élsportolók módjára készül Párizs 2024-re, átfogó tesztelési programot folytat, miközben az innovációra összpontosít, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen a játékok idején. Moros pedig úgy véli, hogy ha technológiáról van szó, akkor erre a célra külön csapata van.

„Természetesen vannak informatikai mérnökeink, de vannak a sport világából érkező embereink is, így a különböző készségek nagyszerű kombinációja, és a Párizs 2024-re 17 nemzetiséget képvisel a csapatunk” – mondja. „Vannak olyan embereink, akik 1992 óta dolgoznak az olimpián, és az az érzésem, hogy az embereink büszkék arra, hogy a NOB-nak szállíthatnak.”