TechAddikt Hírek Bemutatkozott az Opel OnStar Magyarországon is: új szintre emelt csatlakoztathatóság és gépjárműbiztonság

Bemutatkozott az Opel OnStar Magyarországon is: új szintre emelt csatlakoztathatóság és gépjárműbiztonság

Kettős premiert vezényelt le az Opel magyarországi képviselete: bemutatkozott a megújult és átalakult Zafira modell, valamint felfedték az Opel OnStar szolgáltatást.

opel-onstar-zafira-techaddikt-003

Az Autóaddikt.hu részletesen foglalkozott (több ízben is) az új Opel Zafira modellel, így most mi, itt a Techaddikt.hu-n leginkább a dolgok technológiai részleteire koncentrálunk. Egy mindenre kiterjedő hazai menetpróba keretein belül próbálhattuk az OnStar-t, az autózást kellemesebbé, de alapvetően biztonságosabbá tevő személyes online- és szolgáltatási asszisztensét.

Az autózás végcélja Fehérvárcsurgó volt, a Károlyi-kastély konkrétan. Bár az idő és maga az útvonal relatíve rövidsége nem tette lehetővé, hogy teljes mivoltában kivesézzük a rendszert, mégis számos új tapasztalattal felvértezve szálltunk ki az új Opel Zafira-ból.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy az Opel OnStar szolgáltatása a regisztrálástól számított első tizenkét hónapban ingyenesen, teljes szolgáltatási portfóliójával lesz elérhető. Elméletileg mától, bár a tegnapi eseményen már élesben lehetett pedzegetni például a call center felkészültségét (teljesen képben volt mindenki), illetve az élesített opciókat is elérhettük.

opel-onstar-zafira-techaddikt-001

Ha netán vészhelyzet adódna, mindig lehet számítani az Opel OnStar szolgáltatásra – hangzott el a sajtóértekezleten. Akár tudnak maguk segítséget kérni az autó utasai, akár nem, a megfelelő gomb(ok) megnyomásával pillanatok alatt összehangolható a rendszer, kiépíthető az összeköttetés.

opel-onstar-zafira-techaddikt-002

Súlyos baleset esetén, amikor például az autó szenzorai nagymértékű lassulást, légzsák nyitást, borulást jeleznek, az Opel OnStar automatikusan kapcsolatba lép a központ kiképzett asszisztensével – nem géphanggal, hanem élő emberrel –, aki megkérdezi, kell-e segítség, és milyen. Ha senki sem felel, azonnal a helyszínre küldi a mentőket.

opel-onstar-zafira-techaddikt-009

Az Opel OnStar munkatársai az angliai Luton modern szolgáltatási központjában az év minden napjának mindegyik órájában ügyeletet tartanak. Hívás után mindaddig vonalban marad valaki, míg meg nem érkezik a segítség a helyszínre. Az Opel OnStar szolgáltatási központ értesítésére szolgáló SOS gomb, modelltől függően, a tetőkonzolon vagy a belső tükör házán található. Ugyanezzel a rendszerrel lehet vészhelyzetben az SOS gomb megnyomásával segítséget kérni.

opel-onstar-zafira-techaddikt-010

Természetesen nem csak akkor segít az OnStar, ha baj van. A konzolon lévő kék gombbal bárhol, bármikor teljesen hétköznapi segítséget is kérhetünk az OnStar munkatársaitól. Például külföldön, ismeretlen helyen szeretne pihenőt tartani az opeles, csak megnyomja az OnStar gombot és jelentkezik a magyarul beszélő kolléga. A központi adatbázisból pillanatok alatt megmondja, hol van a legközelebbi pihenő, benzinkút, étterem vagy szálloda és, ha az autósnak beépített navigációja van, akkor a kiválasztott célt távolból letölti a navira.

opel-onstar-zafira-techaddikt-006

Az Opel OnStar 4G/LTE-kapcsolata gyors adatcserét biztosít (a Vodafone szolgáltatja), támogatja az egyidejű telefonálást, illetve adatátvitelt, ezáltal új szintre emeli a mobil kommunikációt és az utasok szórakoztatását. A külön előfizetéshez kötött nagy teljesítményű WLAN-Hotspothoz akár hét készülék is csatlakozhat egyszerre, így az autóban ülők cseveghetnek, játszhatnak ismerőseikkel,  filmeket vagy tévét kedvenc alkalmazásukkal, és természetesen dolgozhatnak is menet közben. Gyakorlatban kicsit nehézkes volt az összehangolódás, de ezt betudtuk annak, hogy még igencsak új az egész koncepció, lehet, hogy az iOS alapú applikációnak vannak még gyerekbetegségei (iPad 6). Mindenesetre Android alapú ASUS Zenfone 2, illetve ASUS ZenFone Selfie készülékekkel minden zökkenőmentesen ment, úgy látszik, az OnStar hotspotja jobban komálta ezt az OS-t. Itt minden stabilan futott, frissítettünk, neteztük, maileztünk, posztoltunk is Facebookra, Instagramra aktívan.

opel-onstar-zafira-techaddikt-007

A Wi-Fi architektúra az autó elektronikájának szerves része. Maximális hatótávról, kiváló csatlakozásról és stabil internet-kapcsolatról speciális külső antenna gondoskodik, így az ügyfél okostelefon nélkül is igénybe veheti a felkínált szolgáltatásokat. A Wifi hotspot szolgáltatás bevezetése Magyarországon rövidesen várható és az első három hónapban illetve 3 GB adatmennyiségig ingyenes lesz.

opel-onstar-zafira-techaddikt-008

Összefoglalva: az okostelefon tulajdonosok applikációk révén is kapcsolatot teremthetnek autójukkal (elérhető iOS, illetve Android OS-re). A távvezérlési rendszer a következő funkciókra terjed ki:

–        Kapcsolat felvétele bárhonnan az Opel OnStar csapatával

–        Üzemi adatok, például abroncsnyomás vagy olajszint lekérdezése

–        Az autó kinyitása vagy bezárása, bárhonnan

–        A jármű lokalizálása

–        A kürt és a világítás aktiválása

–        Úti cél beadása a fedélzeti navigációs rendszerbe

–        WLAN-Hotspot-beállítások

Az Opel OnStar támogatása eltulajdonított jármű esetén a tulajdonost és a rendőrséget segíti az autó pillanatnyi helyének megállapításával és közlésével. Lehetőséget ad a bejelentett jármű újraindításának megakadályozására a távirányítású indításgátlóval. Ha csak valaki megkísérli az autót feltörni és a riasztó jelez, a tulajdonos az OnStaron keresztül sms és mail értesítést is kap.

Kívánságra havi állapotjelentést küld e-mailben az Opel OnStar az autó fontos üzemi és mérési adatairól. Az ellenőrzési listát soron kívül is le lehet kérni egy gombnyomással.

opel-onstar-zafira-techaddikt-005

Az Opel OnStar felhasználói teljes mértékben kontrollálhatják adataikat, és eldönthetik, mit, milyen mértékben akarnak igénybe venni, megosztani. A Magánszféra-gomb megnyomásával elrejtik az aktuális tartózkodási helyet az Onstar központ „szemei” elől, de súlyos balesetkor vagy ha az autós az SOS gombot megnyomja, az autó automatikusan megadja a GPS koordinátákat, hogy a lehető leggyorsabban odaérhessen a segítség. Ilyenkor az életmentésé az elsőbbség!

Különböző Opel-típusok magasabb felszereltségi szintjein széria az Opel OnStar, ami belépőmodellekbe 150.000 forintért rendelhető opcióként. Az első tizenkét hónapban ingyenes a teljes szolgáltatási csomag használata. Az ingyenes periódus után az OnStar szolgáltatás éves díja 32500 forint.

Hamarosan teszteket közlünk az Autóaddikt.hu-n a megújult Opel Zafira révén – előtérbe helyezve az Opel OnStar szolgáltatásával. Mindenestre kétségkívül az Opel új szintre emelte a járműbiztonságot és a csatlakoztathatóságot a középkategóriában. Nem véletlen, hogy a márkaarculat megújulásával (lásd Opel Astra K) ténylegesen a prémiumszegmens felé kacsintgatnak Rüsselsheimből.

Még több fotó: Autóaddikt.hu Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.

Az online (Instagram, Facebook, Twitter) és egyéb kommunikációhoz ASUS Zenfone okostelefonokat használunk.

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte