TechAddikt Fotó, videó, film Nikon Elhagyatott helyek Nikon felszereléssel megörökítve – David de Rueda 44 napos kalandja

Elhagyatott helyek Nikon felszereléssel megörökítve – David de Rueda 44 napos kalandja

A Nikon márkával összefogva David de Rueda városi felfedezéssel foglalkozó fotós olyan elhagyatott helyeket örökített meg Európa legkülönbözőbb pontjain 35 000 kilométeres útja során, melyek kapcsán eddig sosem látott képek tárulnak fel Európa elfeledett helyeiről – ezeket korábban ritkán vagy soha nem fényképezte le senki.

Legyen szó egy Douglas DC-3 repülőgép roncsáról, vagy két régen elfelejtett szovjet űrhajóról: ezek a képek a Nikon Project Spotlight: Abandoned Places (Reflektorfényben projekt: Elhagyatott helyek) sorozatának részei. David hat hetes utazása alatt kilenc országot látogatott meg Európa közelmúltjának emlékeit kutatva: érdeklődése középpontjában a hidegháború és az egykori Szovjetunió állt.

David összesen 44 napig volt úton azzal a céllal, hogy úgy fotózza le ezeket a helyszíneket, ahogy előtte még senki. Néhány különösen érdekes kép a sorozatból:
• A szovjet Burán űrsikló két prototípusa, amelyeket most először fotóztak le együtt, a kazah sivatag legmélyén egy elhagyatott raktárcsarnokban, a semmi közepén
• Egy Douglas DC-3 repülőgép rég elfeledett roncsa, háttérben az északi fénnyel, Izland déli partvidékén
• Egy használaton kívüli radarállomás Olaszországban, a hegyekben, amely három órás túrával közelíthető meg, több mint fél méteres hóban gyalogolva
• Csernobil és Pripjaty, a kísértetváros felderítése – képek a legmagasabb épületről, a pripjatyi kórház romjairól, az óriáskerékről és az atomerőmű hűtőtornyának belsejéből

Továbbá a Budapesten készült fotók David de Rueda tolmácsolásában:

Az időn túl (Beyond Time)

„Ebbe a Budapest közelében található használaton kívüli erőműbe alapos felderítés, kúszás és mászás után jutottunk be. Az épületet a 100 méter hosszú, meredeken emelkedő szénszállító aknán keresztül közelítettük meg, ami tele volt porral és dárdaként döfték át a napsugarak: ideális helyszín volt ennek a „jelenésnek” a megörökítésére, amely az épület örökségének kísérteteire utal.”

Az igazi (The One)

„A kép egy használaton kívüli erőműben készült Budapest közelében. Lenyűgöző hely hatalmas terekkel. Mindenhol régi gépeket látunk, és a csarnokok markáns, kísérteties hangulatot árasztanak. Olyan érzés volt, mintha egy sci-fi filmben lennénk, és ezzel a képpel a saját világomat akartam megalkotni.”

Időkapszula (Time Capsule)

„Ezt az elhagyatott vonattemetőt Budapesten derítettem fel. A csarnok egy ma is működő kocsiszín része, és úgy éreztem magam, mint egy gyerek, aki a valóságból kiszökve néhány óráig az acélszörnyetegek képzelt világában bolyonghat.”

„A Nikon lehetővé tette, hogy létrehozzam és befejezzem álmaim fényképészeti projektjét, amelynek csupán a képzeletem szabott határt” – meséli David de Rueda. „Lehetőséget adott arra, hogy bizonyítsak magamnak, és új szintre lépjek a városi felfedezés fényképészetében. Kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy Európa közelmúltjának elhagyott helyeivel fogok foglalkozni. A témát adó helyszínek rejtett oldalának felfedezését egyfajta modern régészetnek tekintem, ami a fényképezés művésziségével kombinálva sokak képzeletét hivatott megragadni.”

A Nikon Project Spotlight (Reflektorfényben projekt) kezdeményezése olyan fotósokra irányítja a figyelmet, akik valamilyen módon a fényképészet határait feszegetik. Olyan művészekre koncentrál, akik egyedülálló látásmódjukkal olyan fotókat akarnak megalkotni, amelyekhez hasonlók korábban még sosem készültek, támogatva őket álmaik fényképészeti projektjének valóra váltásában. David azért került a kiválasztottak közé, mert egyedülálló képességgel örökíti meg az elhagyatott épületek esztétikai szépségét. Titokzatos, hozzáférhetetlennek tartott helyekre jutott el, hogy lefényképezze és ezzel láthatóvá tegye azokat. A közelmúltban Amerika elnéptelenedett régiójába látogatott el, erős, hatásos képeken örökítve meg a szokatlan vidék titkos életét.

David útvonala:

Párizs – Milánó – Kijev – Pripjaty (Csernobil) – Moszkva – Szentpétervár – Tallinn – Budapest – Szófia – Reykjavík – Kizilorda (Kazahsztán) – Lárnaka (Ciprus) – Párizs

A felszerelés
A projekt során David a következő felszerelést használta:
• Nikon D810
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

David de Rueda biográfiája:

David de Rueda 1987-ben született Poitiers-ben. A francia-német művészcsaládból származó fotós-rendező tizenéves kora óta foglalkozik városi felfedezéssel. Autodidakta fotós, akinek a képeit 2013 végén mutatták be a La Samaritaine-ben az LVMH által rendezett verseny keretében. 2014-ben jelent meg az első, „Urban Escape” (Városi menekülés) címet viselő filmje. Emellett olyan művészekkel működött együtt videoklipek készítésében, mint Kery James vagy Maître Gims.