TechAddikt Hírek Energiatakarékos Panasonic LED fényforrások a Szent István Bazilikában

Energiatakarékos Panasonic LED fényforrások a Szent István Bazilikában

A Szent István Bazilika fenntartója a Panasonic-ot bízta meg azzal, hogy cserélje le az épület megvilágításra jelenleg használt hagyományos izzólámpákat és halogén égőket több mint 1000 darab LED fényforrásra. Az előzetes kalkuláció alapján a beruházás 74 százalékos energia- és költségmegtakarítást eredményez.

bazilika_panasonic_2_techaddikt

A Panasonic a világítási rendszer cseréje során a bazilikában található összes E27, E14, GU10 és GU5.3 villanykörtét lecserélte és több mint ezer Panasonic LED fényforrást szerel fel helyettük. Az új fényforrások elég erős fényt bocsátanak ki ahhoz, hogy bevilágítsák az óriási teret, ugyanakkor a hely szakrális, történelmi hangulatát is megőrzik. A Panasonic CMT technológiájának köszönhetően a Panasonic LED fényforrások fényereje ugyanolyan, vagy esetenként nagyobb, mint a tradicionális izzóké.

A Panasonic Nostalgic Clear LED körtéi 74 százalékos energia- és költségmegtakarítást kínálnak. Mivel az élettartamuk akár a 25 ezer órát is elérheti, nem kell majd őket olyan gyakran cserélni, mint a hagyományos izzókat, amelyek csak 1000 óráig üzemképesek. Ezért a Szent István Bazilika karbantartóinak jóval ritkábban kell majd cserélniük a fényforrásokat a sokszor magas és nehezen megközelíthető helyeken. A tervek szerint az új Panasonic LED fényforrásokat az elkövetkező tíz évben nem kell majd cserélni, így a Bazilika akár 30 millió forintot is megtakaríthat tíz év alatt.

A Szent István Bazilika a legfontosabb, egyben a harmadik legmagasabb templom Magyarországon, az egyik leglátogatottabb turista látványosság az országban – ráadásul egy fotós weboldal felmérése alapján a 10. leggyakrabban fényképezett épület az egész világon. A hagyományos izzók fénye károsíthatja a műemléket. A Szent István Bazilikában alkalmazott Panasonic LED fényforrások azonban nagyon kevés ultraviola és infravörös fényt bocsátanak ki, ezzel is csökkentve az épület károsodását.

Laurent Abadie, a Panasonic Europe elnök-vezérigazgatója és ügyvezetője elmondta: „A Szent István Bazilika különleges kulturális érték, ezért fontos volt, hogy az épület történelmi korokat idéző hangulata megmaradjon. A Panasonic díjnyertes ‘Nostalgic Clear’ fényforrásai nemcsak a történelmi örökség megőrzéséhez járulnak hozzá, hanem a költségtakarékos fenntartásához is, amely a Panasonic egyedülálló és innovatív LED technológiájának köszönhető.

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Sony, MSIKingston TechnologyCanon, Camera Kft.
Utómunka hardver: Acer, MSI