TechAddikt Tesztek PS4 játékteszt Little Big Planet 3 teszt

Little Big Planet 3 teszt

Emlékszem, 2008-ban, amikor az akkori kedvenc konzolboltomban rám akarták beszélni a Little Big Planet első részét legyintettem, mondván: hagyjanak már engem békén ilyen rongybabás ugribugri hülyeséggel.

ps4pro_eu_littlebigplanet3_techaddikt

Később mégis a kis gyűjteményembe került. Totálisan beszippantott az egész játékot körülvevő kreativitás, a közösség által kreált több millió (szó szerint több millió!!!) pálya és az a cuki báj, amitől újra gyereknek éreztem magam.

Habár a fejlesztők többször is elmondták, hogy ez a játék az első résszel véget is ért, kiadói nyomásra mégiscsak elkészült a folytatás, ami már első napos vétel volt. Most pedig majdnem 4 év elteltével itt a harmadik felvonás, amit már egy másik csapat fejlesztett… A Sumo Digital neve biztos sokaknak ismeretlen lehet, ez nem is csoda, hisz habár 2003tól aktívan fejlesztenek (leginkább PSP játékokat), legnagyobb címük az idén megjelent Forza Horizon 2 volt. Szóval azért volt bennem egy tonnányi kérdés, hogy mit hozhat magával egy olyan csapat, akit 10 évig szinte a kutya sem ismert és egy olyan játékot folytatnak, amit alapból egy részesre terveztek.

Hát… végül olyat hoztak, amire magam sem számítottam. Elhozták az eddig készült legjobb Little Big Planet epizódot.

A játékot elindítva egyből egy zseniális húzással kezdünk: amennyiben játszottunk már LBP játékokkal az ott megvásárolt tartalmakat pár lépéssel már importálhatjuk is. Egyszóval 3 perc alatt tulajdonosai lehetünk vagy 9 millió pályának és az összes kosztümnek, amivel akár már a kezdetektől fogva sokkal ismerősebbé tehetjük Sackboyt.

Óvakodj Newtontól!

Habár a történet kissé klisés, de az első pillanattól kezdve megával ragad. Az új gonosz, Newton ráveszi Sackboyt kihasználva kiszabadít egy ősi erőt, amivel elszeretné pusztítani a kreativitás paradicsomát. Na de mi sem ülünk sokáig babérjainkon: az ördögi erőt már egyszer magakadályozó 3 karakter kiszabadítása és segítségükkel Newton megállítása lesz a fő célunk.

A játékmenet alapvetően, akárcsak az előzőek egy platformer, azaz tipikus ugribugri. Azzal a különbséggel, hogy olyan kreativitással teszik mindezt, amit mutogatni kellene. Az ilyen mértékű kreativitással és odafigyeléssel elkészített pályákat példaként kellene mutogatni minden gyerekjátékokat készítő fejlesztőknek. Hihetetlen változatosak és olyan szinten alkalmazzák tökéletesen az innen onnan lopott játékelemeket, hogy nem hittem a szememnek. Nem akarok sok poént lelőni, de elárulom, hogy a kedvencem a Portal-ból ismerős portálkapukkal játszadozás.

Remekül adagolják a nehézséget is: szép lassan észrevesszük, hogy ügyességünkön kívül egyre inkább lesz szükségünk az eszünkre is a sikeres továbbhaladás érdekében. Nem mellesleg sok olyan pálya is van, ami nem platform jellegű.

Sok-sok felfújt lufi

A játék stílusjegyeiből adódóan rengeteg összegyűjthető tárgy (buborék) van a játékban, amit vagy arra használhatunk, hogy rejtett helyszínekre juthatunk be (matricázni kell a pályákat), vagy ruhatárunkat bővíthetjük. Hozzáteszem, sok esetben vissza kell majd mennünk az előzőleg végignyomott pályára, ha össze akarunk szedni mindent, mert a bejutáshoz szükséges tárgyakat csak a későbbi pályákon kapjuk meg.

A LBP egyik legnagyobb erőssége minden kétséget kizárólag a kooperatív játék lehetősége, melyet most még tökéletesebbre csináltak, mint korábban. A 3 feloldott karakter irányítható (így biztosítva nekünk az egy gépen történő akár 4 fős játékot) eltérő képességekkel rendelkezik, melyeket maximálisan ki is kell használnunk.

A kutyaszerű Oddsock a függőleges felületeket képes megmászni, Swoop madár lévén repülni tud és felemelni barátait és a tárgyakat, Toggle (olyan mint valami nagy zsák J ) pedig méretét tudja változtatni. Nem győzöm hangsúlyozni mennyire hangulatossá teszi a játékot ez a haverokkal, gyerekkel, barátnővel együtt játszva. Természetesen ezeknek a karaktereknek a külsejét is úgy változtatjuk, ahogy csak szeretnénk (ruhák, kiegészítők százai közül lehet válogatni).

Másokkal az igazi

A másik óriási lehetőségét a játéknak egyértelműen a Community teszi naggyá. Akárcsak előzőleg most is lehetőségünk van saját pályákat csinálni egy rövid kis bevezető után, melyet ingyenesen megoszthatunk a közösséggel. Kreativitásodnak innentől semmi nem szabhat határt. Több ezer pálya elérhető már most, melyet mind ingyen le lehet szedni.

A grafikára sem lehet semmi panasz: ahogy eddig is, most is tökéletesen passzol minden a hangulathoz. Ugye ez az első PS4-re megjelenő LBP rész, 1080p röccenés mentes sebességgel futott végig.

És azok a zenék… Rengeteget ad a hangulathoz. Magam előtt látom, ahogy a pályák hangulatához keresik a megfelelő zenéket a fejlesztők és egyszerre sikítva ugrálnak örömükben, hogy „igen! EZ az! Ez kell ide!”. Hibátlan, tökéletes.

Mit is mondhatnék végszónak erről a játékról… Totális meglepetés 3. alkalommal is. Bátran oda merném állítani bármelyik Mario, vagy Rayman játék mellé. Sőt! Sok esetben bőven túlszárnyalja azokat.

Vissza a gyermeki énünkhöz!

Legyen szó gyerekekről, gyermeteg lélekkel megáldott felnőttekről, fiukról, lányokról, szinte bárkinek szívesen merném ajánlani ezt a különleges, szórakoztató, végeláthatatlan játékot. Ha kreatív vagy, vagy fantáziád és szeretsz alkotni akár több száz órát eltölthetsz a pályaszerkesztővel is.

Vagy csak merülj el mások fantáziájának szüleményébe…
Remélem nem fognak elsiklani belőle a gyerekes családok, mert nem hiszem, hogy ennél jobb gyerekjátékot lehetne idén a karácsonyfa alá tenni. Ebben nem fogsz csalódni!

P.s: Bárcsak minden meséből készült játék ilyen színvonalat érne el… Sokkal több lenne a minőségi gyerekjáték…

Forrás: PS4Pro.eu / Herpai Gergely / Sonny Cavalera

Több fotó, cikk forrás: http://ps4pro.eu/hu/2014/12/04/little-big-planet-3-kicsiben-a-legnagyobb/