TechAddikt Hírek Ezek a legnépszerűbb weboldalak a fiatalok körében

Ezek a legnépszerűbb weboldalak a fiatalok körében

A Gemius megvizsgálta, melyek a legnépszerűbb weboldalak a 15-24 évesek körében Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban, Romániában, Fehéroroszországban és Ukrajnában.

fiatalok-internet-felmeres-legnepszerubb-weboldalak-techaddikt

Az említett országokban élő fiataloknak sok mindenben társa az internet – információt gyűjtenek, híreket olvasnak, barátaikkal kommunikálnak, médiát fogyasztanak és mindamellett vásárolnak is. Vessünk egy pillantást arra, milyen a fiatalok online élete. A kutatás a személyi számítógépekről (PC) érkező adatokra reflektál.

A három nagy

Az uralkodó trió a Google, a Facebook és a YouTube. A 15-24 éves internetezők körében ez a három brand szerepel a legnépszerűbb weboldalak dobogóján, különböző sorrendekben Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban és Romániában. Ukrajnában és Fehéroroszországban a Facebook helyett a Vk.ru, a Facebook orosz nyelvű megfelelője szerepel.

Tuds az internetről

A top 10-es listán a fiatalok körében globális és lokális keresőmotorok szerepelnek (Google illetve Yandex Törökországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban). Több országban szerepel a ranglistán a Wikipédia. A kutatásban szereplő országok fiataljai használnak helyi, általános információkat kínáló szolgáltatásokat is (Onet.pl, Op.pl, Mail.ru, Origo.hu, Milliyet.com.tr, Tut.by és Onliner.by), amelyek közül a legtöbb e-mail fiókot is kínál. Az említett oldalak közül a Mail.ru vonzza a legtöbb látogatót a 15-24 évesek körében (a fiatal ukrán internetezők 68.6%-át).

Szórakozás és online vásárlás

A YouTube népszerűségét néhány versenytárs veszélyezteti. A magyar és lengyel fiatalok szívesen használják a helyi megfelelőit, pl. az indavideo.hu-t (a magyar fiatalok 35%-a használja), illetve a Cda.pl-t (a lengyel fiatalok 39%-a használja). A Kinogo.club filmes weblap népszerű Ukrajnában (37%) és Fehéroroszországban (35%).

Az online vásárlás kifejezetten fontos a fiatalok körében. Négyből hat vizsgált országban a legnépszerűbb oldalak között szerepelnek webshopok és aukciós oldalak, mint pl. a nemzetközi Alibaba és OLX, továbbá az Allegro.pl, Rozetka.com.ua és a Jófogás.hu. A lengyel fiatalok a legfogékonyabbak az online vásárlás iránt (48.6%-uk használja az Allegro.pl-t). Mindamellett sem Törökországban, sem Fehéroroszországban nem szerepelnek online boltok a tízes ranglistán a fiatalok körében.

Érdekes kivételek

A vizsgált országok közül az egyetlen Törökország, ahol a legnépszerűbb weboldalak (10) között szerepel az Instagram.com és a Twitter.com. Ott van ugyanakkor Románia, az egyetlen ország, ahol a Netbet.ro online szerencsejáték oldal bír nagy népszerűséggel a fiatalok körében, a 15-24 éveseknek több mint fele látogatja azt. A kutatás szerint Magyarországon a Wikipédia örvend nagy népszerűségnek a fiatal nők körében – a 15-24 éves látogatói korosztály 66%-a nő. Az Alibaba.com e-kereskedelmi oldal kifejezetten népszerű a fiatal román férfiak körében, a 15-24 éves látogatói korosztály 60%-át teszik ki.

Online fiatalok

Az UNESCO szerint a ‘fiatal’ a 15 és 24 év közöttieket jelenti. A legtöbb vizsgált országban a nemek aránya nagyjából 50-50%. Az egyetlen kivétel ez alól Törökország, ahol az említett korcsoportban az internetező nők aránya 63%. A városiak felülreprezentáltak Törökországban, Magyarországon és Ukrajnában, átlagosan 77.5% a városiak aránya, szemben a vidékiek 23.5%-val. Lengyelország és Románia kiegyensúlyozott e téren – a fiatal internetezők aránya átlagosan 53% szemben a vidéki 47%-kal.

A kutatás egyébként a PC-s adatforgalomra épült.