TechAddikt Tesztek Sencor Sencor SLE 43F12 – tartsuk alacsonyan a költségeket

[TESZT] Sencor SLE 43F12 – tartsuk alacsonyan a költségeket

Let’s live! szlogennel hirdeti a Sencor LED televízió portfólióját. Tulajdonképpen stílszerűen mostanra tényleg elkezdett élni a műfaj a gyártónál, bár igen erős a konkurencia. Teszteltük a Sencor SLE 43F12 modellt.

sencor-sle-43f12-teszt-techaddikt

109 centiméter képátlójú LED tévé sok van a piacon, azonban 100 ezer forint alatt már viszonylag nehéz megfelelő alternatívát találni. Nos, a Sencor SLE 43F12 pont ilyen; igaz, be kell játszani azért némi kompromisszumkészséget annak érdekében, hogy felhőtlen legyen örömünk. Viszont marad másra a családi költségvetésben, ha a beszerzése mellett döntünk.

A Sencor SLE 43F12 aránylag kicsi dobozban érkezik, egyemberes mutatványként nyugodtan felcipelhető akár a negyedikre is, lift nélküli házban. Nem mellesleg egy átlagos méretű 5 ajtós vagy kombi kialakítású autóban is jól szállítható, súlyra sem vészes, mindössze 7.8 kilogramm.

Kicsomagolás után előtűnik kettő, jobb és bal alsó szélre felszerelhető láb, vagy inkább talp, ezekhez természetesen mellékel a gyártó megfelelő csavarokat is. Küllemre a Sencor SLE 43F12 átlagos, kategóriájához mérten szintén, ár-érték arányához képest viszont meglepően kellemes. Ahogy írtuk feljebb, a D-LED alapú LCD panel átlója 109 centiméter, vagy ha jobban tetszik: 43 col, ami bőségesen elegendő akár közepes méretű helyiségekhez is. A maximális felbontás teljes HD, azaz 1920×1080 pixel, ami mára átlagosnak számít, viszont teljes mértékben kiszolgálja az alapvető igényeket (messze még az UHD tényleges elterjedése).

A megjelenítés jó, telt színeket, éles kontrasztokat kapunk. Bár a gyári adatok szerint a kontrasztarány 1 000 000, néha azért tapasztaltunk egybemosásokat és életlenebb rajzolatokat, de ez lehet, hogy a 8 milliszekundumos válaszidőnek tudható be inkább – nagy valószínűséggel magasabb, olyan 12-16 ms lehet méréseink szerint.

Fényerő-eloszlás tekintetben sem szégyenkezhet a Sencor SLE 43F12, 240 cd/m2 értékkel szintén hozza a nagy átlagot. Optimális betekintési szöget is kapunk, ami 150/150. Tehát ha mondjuk a négytagú család körbeüli a készüléket, nem lesz probléma a láthatósággal, ugyanakkor a betükröződésekre kifejezetten rosszul reagált a panel (csillogás) a fényes felület miatt.

Három HDMI bemenettel rendelkezik a Sencor SLE 43F12, így párhuzamosan több eszköz is csatlakoztatható. Mi egy PlayStation 4 konzolt, valamint egy FHD beltéri vevőegységet kötöttünk a készülékhez, mindkettőt automatikusan fel is ismerte a rendszer annak rendje, s módja szerint. Ha egy eszköz kerül csak érzékelésre, akkor egyértelműen azt a bemenetet választja a televízió bekapcsolás után, de az eszközök közötti váltások is gyorsak, késedelem nélküliek.

Más modellekhez hasonlítva a Sencor SLE 43F12-t feltűnhet, hogy mindössze csak 1 darab USB 2.0 aljzat található. Itt csatlakoztatható pendrive (64 GB-s verziót FAT32-re és NTFS-re formázva is gond nélkül felismert), ezen adathordozón különféle formátumú videófolyamok érkeztek – mindegyikkel megbirkózott – .avi, .mkv, .mp4. Az .srt felirat-fájlok olvasása nem automatikus, hozzá kell rendelni a videóhoz, a nem túl bonyolult menürendszerben hamar kiismeri magát az ember. ANSI és UTF kódolás tekintetében viszont vannak hiányosságok, sajnos a fals karaktermegjelenítést nem sikerült kiküszöbölnünk, .txt-nél viszont remekül olvasott a Sencor SLE 43F12.

Lehetőség van USB-n keresztül történő rögzítésre is. Itt szintén pendrive, vagy külső HDD/SSD a nyerő – mindkét típusú külső winchestert felismerte a készülék. Ez szintén jópont.

Hangzás tekintetében sajnos nem remekel a Sencor SLE 43F12. A kétszer 7 Watt kimenő teljesítmény nyilván névlegesnek értendő, s hangszínszabályozó ide, vagy oda, egyszerűen nem sikerült épkézláb hangzásvilágot előcsalogatni a tévéből. Semmi dinamika, semmi telítettség, hiába viszünk a képletbe némi mélyet, némi középmagasat, nem történik érdemleges változás. Azaz történik, ha a basszust maximumra húzzuk, az egész hangkép szétesik, torzít. Úgyhogy középállásban hagyva a csúszkákat viszonylag élvezhető teljesítményt kapunk. Viszont trükközhetünk külső hangrendszer beiktatásával, bár digitális kimenet nincs, viszont a 3.5 milliméteres sztereó fejhallgató jacken át csatlakoztathatunk külső erősítős megoldást. Így máris ég és föld a különbség.

Amellett, hogy kifejezetten olcsónak számít a Sencor SLE 43F12, a teljesítményfelvétele sem elhanyagolandó. Ez 75 Wattot jelent óránként használat mellett, a készenléti mód mindösszesen 0.5 Watt körüli értéket igényel.

Sencor SLE 43F12 specifikációk

Képátló: 109 cm (43 col) full HD

Kijelző típusa: D-LED

Felbontás: 1920×1080

Fényerő: 240 cd/m²

Tuner: HD DVB-T/C

Dinamikus kontrasztarány: 1 000 000:1

Panel válaszideje: 8 ms

Látószög: 150°/150°

Szabványok: DVB-T, DVB-C, PAL/SECAM BG/DK/I/L
Opció: felvétel és lejátszás az USB aljzaton keresztül

Hangszórók kimenő teljesítménye: 2×7 W

Kimenetek, bemenetek: 3x HDMI, SCART, AV bemenet, YPbPr, VGA, Coaxial, USB 2.0, fülhallgató kimenet

Felvétel USB-re: (PVR – formátum TS) / Lejátszás USB-ről

Támogatott formátumok: MKV, AVI, MP4, WMV, FLV, MOV, DivX, XviD, MP3, WMA, JPEG, JPG, TXT

Tápellátás: AC 230 V

Teljesítményfelvétel: 75 W / <0,5 W készenléti üzemmódban

Méretek állvánnyal együtt: 969 x 231 x 604 mm

Méretek, állvány nélkül: 969 x 76 x 572 mm

Tömeg: 7.8 kg

Együttműködő partnereink: Acer, ASUS, Camera Kft., Canon, Gigabyte, EPSON, Sony PlayStation, Nintendo, G DATA, Konzolvilág

Utómunka hardver: ASUS, Acer, Gigabyte

ÉRTÉKELÉS
Megjelenés
70 %
Képminőség
73 %
Hangminőség
34 %
Funkciók és kezelhetőség
60 %
Ár-érték arány
72 %
Előző cikkInnovációs díjat kapott a Samsung Smart UX Centere
Következő cikkEzek a legnépszerűbb weboldalak a fiatalok körében
teszt-sencor-sle-43f12-tartsuk-alacsonyan-a-koltsegeketJó ár-érték aránnyal rendelkezik a Sencor SLE 43F12: ideális vétel lehet, ha alacsonyabb büdzsével rendelkezünk tévévásárlás tekintetében. Szép színek, telt, opitmálisnak tűnő kontrasztok jellemzik. A hang gyenge, de szokható, illetve alternatív megoldásokkal kiküszöbölhető. A két alsó részen elhelyezkedő talp átlagos tévéállványhoz túl szélesre húzott.