TechAddikt Hírek Fujitsu: a HCI életciklus-kezelés gordiuszi csomója

Fujitsu: a HCI életciklus-kezelés gordiuszi csomója

A hiperkonvergens infrastruktúrák (HCI) sokat fejlődtek 2014-es megjelenésük óta. A FreeForm Dynamics elemzőcég által végzett felhasználói felmérés szerint a legjobban teljesítő IT-szervezetek 70%-a már jelentős HCI háttérrel rendelkezik. A felmérés további megállapításait infografikán  összegezte a Fujitsu magyarországi blogja.

A HCI előnyei az IT-szervezetek többsége számára világosak, ám a tervezés, az integráció, a tesztelés, a bevezetés, az üzemeltetés és a karbantartás hasonlóan jól ismert kihívásai gyakran visszatartják őket a hiperkonvergens infrastruktúra bevezetésétől.

Ha sikerült bevezetni és üzembe állítani a hiperkonvergens infrastruktúrát, vajon mennyi idő alatt avul el? 

Mindenki megteheti, hogy megkeresi preferált szerver- és HCI-szoftverszállítóját, vásárol néhány szervernode-ot és szoftverlicencet, összeszereli és az adatközpontban telepíti őket. A rendszerek bevezetésekor, a „0. napon”, még lehet, hogy minden jól működik. De a helyzet változhat az „1. napon” és később, amikor már csak komoly erőfeszítés árán lehet majd fenntartani az összes rendszer szoftvereinek és firmware-einek kompatibilitását.

Az IT-szervezetek többségénél ezután is meg kell majd küzdeni az eszközök komplexitásával és a gyakori frissítési vagy bővítési igénnyel. Ez rémálommá teheti az IT-rendszerek napi üzemeltetését azok számára, akiknek a teljes élettartam alatt garantálniuk kell a rendszerek egységes és szabályoknak megfelelő állapotát.

Mindez engem a gordiuszi csomó görög legendájára emlékeztet, amit gyakran használnak a megoldhatatlannak tűnő problémák metaforájaként. Aki nem ismerné a történetet: egy jós megjövendölte, hogy aki ki tudja bontani a csomót, az lesz Ázsia ura. Sok okos és erős ember próbálkozott, de egyiküknek sem járt sikerrel. A Perzsiába tartó Nagy Sándor épp ekkor érkezett Gordiumba, amely az időszámításunk előtti IV. században Phrügia fővárosa volt. Egyszerűen elvágta a csomót a kardjával, előrevetítve ezzel ázsiai hadjárata sikerét.

Mi lenne, ha Ön lenne Nagy Sándor, és birtokában lenne az ő kardjához hasonlóan erős fegyvernek, amellyel elvághatná az informatikai életciklus-kezelés gordiuszi csomóját? Ázsia meghódítására persze így sem lenne esélye, de valószínűleg sokkal jobban kézben tudná tartani IT-rendszereit.

A VMware HCI üzemeltetésének egyszerűsítése

PRIMEFLEX for VMware vSAN rendszerrel a Fujitsu olyan eszközt vezetett be, amely a VMware HCI környezet teljes életciklusát lefedi. A célgépet a VMware és a Fujitsu kifejezetten a VMware vSAN környezetek bevezetésének, integrálásának, felügyeletének, frissítésének és bővítésének ésszerűsítésére fejlesztette ki.

A VMware technológiáját és a Fujitsu infrastruktúra-felügyeleti szoftverét szorosan integráló PRIMEFLEX for VMware vSAN célgép rendkívüli mértékben egyszerűsíti a VMware-alapú hiperkonvergens infrastruktúra teljes életciklusát – a bevezetéstől az üzemeltetésen és a skálázáson keresztül a karbantartásig.