TechAddikt Híradástechnika LG Így válasszunk televíziót – karácsonyi tippek az LG-től

Így válasszunk televíziót – karácsonyi tippek az LG-től

Sok család, háztartás időzíti karácsonyra a televízióvásárlást, a régi készülékek lecserélését, így a lapostévék hagyományosan az ünnepi szezon egyik legkeresettebb termékének számítanak. Az LG pedig segít a vásárlásban.

lg-43lf-630v-techaddikt

Ha megfontolja az alábbi tanácsokat, a lehető legjobb — igényeinek és le-hetőségeinek is megfelelő — készüléket választhatja ki.

Megfelelő helyiségbe a megfelelő tévét

Először is azt célszerű eldönteni, hogy a lakás melyik helyiségében fogjuk használni az új készüléket. Egyrészt egy kisebb szobába nem célszerű egy túlzottan nagy tévét elhelyezni, másrészt más igényeknek kell megfelelni akkor, ha a konyhába, a hálószobába, a gyerekszobába vagy a család min-den tagja által használt nappaliba keressük a legjobb megoldást.

Nem feltétlenül a leghatalmasabb készülék a legjobb választás.
Ha például túl közel ülünk egy túl nagy tévéhez, akkor hosszú távon nehe-zebbé, fárasztóbbá válhat a teljes kép befogadása, hiszen még a tökéletes kép is pixelessé, szemcséssé válhat. Érdemes a következő ökölszabályt al-kalmazni: körülbelül akkora tévét vegyünk, aminek a képátmérője fele an-nak a távolságnak, ahonnan nézzük. Ha tehát két méterről nézzük a tévét, 100 cm-es képátló az ideális méret. Persze minél jobb a felbontás, annál él-vezetesebb a kép közelről is.

• Konyhai elhelyezés esetén a kisebb méretű, ám széles betekintési szöget biztosító televíziók közül érdemes válogatni. Utóbbi követel-ményt az ún. IPS panellel szerelt készülékek teljesítik, amelyek oldal-ról nézve is torzításmentes képet adnak. Ez azért különösen hasznos, mert a konyha olyan helyiség, ahol az ember sürög-forog, vagyis nem egy fix helyről követi a műsort.
• A hálószobába full HD Smart TV-t, azaz okostévét célszerű beszerezni, például a legkorszerűbb, felhasználóbarát, többszörös tesztgyőztes webOS 2.0 operációs rendszerrel. Azért épp egy okostévé lehet a leg-jobb választás a hálóba, mert így az esti film, sorozat után még gyor-san, kényelmesen át lehet futni a híreket a neten, böngészni egy ki-csit, esetleg reggel, indulás előtt játszani egyet, illetve megnézni egy érdekes videót a YouTube-on.
• A nappaliba egy, a helyiség méretéhez — pontosabban a nézőtávol-sághoz — leginkább illeszkedő képátlójú OLED TV lehet az optimális választás a kifutó LCD és plazmatévék helyett. Az OLED-technológia — amely olyan fajsúlyú műszaki újdonság, ami a színes televíziózás vagy éppen a lapostévék megjelenéséhez hasonlítható — organikus fénykibocsátó képpontokat alkalmaz, amelyek saját maguk képesek fény kibocsátására és színek létrehozására, így a képeket megjelenítő kijelző külön háttérvilágítás nélkül tud működni. Érdemes ellátogatni egy nagyobb elektronikai áruházba, hogy a saját szemünkkel győződ-jünk meg arról, milyen élethű képet, végtelen kontrasztot jelenít meg egy OLED TV. „Mivel a nappalink a házunk, lakásunk középpontja, a dizájn sem mindegy: egy jól megválasztott vékony, kecses, ívelt mo-dell tovább emeli a helyiség fényét” — hívja fel a figyelmet Szili Krisz-tián, az LG Electronics Magyar Kft. szakértője.

Okostévé a sláger

Az okostévék multimédiás szolgáltatásokat, internetelérést és különböző okos alkalmazásokat vonultatnak fel és ezekkel válnak olyan sokoldalú in-formációs- és szórakoztató központtá, amelyek izgalmas és érdekes tartal-makat nyújtanak az egész családnak.

Sokan elsőre azt gondolhatják, hogy csak a fiatal vagy fiatalos embereknek ajánlhatóak az okostévék, de ez egyáltalán nincs így. A webOS okostévés platform használata olyan egyszerű, hogy egyik korosztály számára sem okoz nehézséget. Ezzel gyerekjáték rákeresni a neten egy új vagy egy bevált receptre — akár hangalapú kereséssel —, kiválasztani egy mesét a YouTube-on, híreket olvasgatni vagy éppen felvenni a kedvenc tévésorozatunk épp futó epizódját.

Drága lehet az olcsó készülék

A vásárlás során ne csak az árcédulát nézzük! Célszerű elismert, megbízha-tó gyártó készülékét választani, hiszen az ismeretlen márkákkal szemben ezek többnyire fejlettebb technológiát, terméktámogatást és könnyen elér-hető ügyfélszolgálatot és szervizhálózatot is kínálnak.

Legalább ennyire fontos a beszerzési forrás, azaz a tévét értékesítő keres-kedő gondos kiválasztása is. Gyanús lehet a túlzottan vonzó ár — az adott esetben szürkeimportban érkező készülék olcsóságára később könnyen ráfi-zethetünk, ha a garanciális problémánkkal később nem érjük el a kereske-dőt.

Ugyanígy célszerű óvatosan bánni a szépséghibásként értékesített készülé-kekkel is, hiszen azok nem egy esetben már javított termékek, csupán né-hány hónapra szóló garanciával.

Figyeljünk a műszaki paraméterekre!

Érdemes a lehető legkorszerűbb technológiát, a legjobb minőségi paramé-tereket választani. Ez azért fontos, mert bár nem csak a csúcskategóriás té-vék között vannak olyanok, amelyek sokkal többet tudnak, mint amit jelen-leg valóban ki tudunk használni, egy készüléket hosszú évekre választunk, vagyis az időközben megnövekedett igényeinket is ki kell szolgálnia a té-vénknek. Ha nem így választunk, könnyen lehet, hogy két év múlva már nem leszünk megelégedve az akkor még szinte új készülékünk tudásával, szolgál-tatásaival.

Éppen ezért érdemes a 4K (vagy Ultra HD, UHD) felbontású készülékeket vá-lasztani, amelyek a ma már elterjedt full HD felbontás négyszeresét tudják. „Mivel a tévécsatornák még csak legfeljebb HD-ben sugároznak, mindenkép-pen célszerű olyan tévét a kosárba tenni, amely rendelkezik az ún. felskálá-zást biztosító technológiával. Ez képes arra, hogy az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t közelítő mozgóképet hoz-zon létre” — mondta az LG szakértője.

Szili Krisztián az LG választékából a következő készülékeket ajánlja:
• Konyha: LF510, IPS panellel.
• Hálószoba: LF630 Smart TV, webOS 2.0 Smart rendszerrel.
• Nappali: OLED TV, a helyiség méretétől függő képátlóval, akár ívelt kivitelben.