TechAddikt Tesztek Lenovo Lenovo Yoga Tablet 2 teszt

Lenovo Yoga Tablet 2 teszt

Nyilván visszatérő dilemmát és fejtörést okoz minden vásárlónak, amikor az egyébként kifejezetten tág- és széles körben mozgó felhozatal kapcsán kell döntést hozniuk, amennyiben új táblagépet szeretnének vásárolni. Persze akkor sem könnyű a választás, ha az első ilyen jellegű készüléket kell beszerezni.

lenovo_yoga_tablet_2_techaddikt_001

Korábban már számos alternatívát bemutattunk olvasóinknak, most folytassuk a sort a Lenovo Yoga Tablet 2 elnevezésű táblagépével. Hogy mennyiben lehet más, vagy a megszokottól eltérő, megpróbáljuk kideríteni legfrissebb tesztünkben.

Szolid, minimalista csomagolás, letisztult, lényegre törő részletek – nagy valószínűséggel e két alapvető gondolat juthat eszünkbe, miután kibontogattuk újdonsült Lenovo Yoga Tablet 2 eszközünket. A gyártó próbált igen egyedinek tűnő, már-már formabontóba hajló megvalósítást eszközölni a Yoga Tablet 2 megalkotásánál, ugyanis a kiemelt vékonyság, a 10.1 col képátlós, ám viszonylag szélesre húzott kerettel rendelkező, 1920×1200 képpont felbontású IPS kijelző alatt megbúvó ezüstös tónusú burkolatelem lehet minden kétséget kizáróan a tablet elsőszámú figyelemfelkeltésre leginkább alkalmas részlete. Az alumínium-műanyag kombinációjú tokozás ugyanis itt ténylegesen érezhetően fémes jelleget kap, az előlapi sarkokon egy-egy apró, ám hangsúlyos hangszóró kapott helyet, míg a lekerekített alsó él gömbölyded alakzatban végződik. Ez sokak szerint ergonomikus, sokak szerint viszont egyáltalán nem – tény, hogy kézben tartva az eszközt néha kényelmetlennek, csúszósnak tűnhet a fogás, nem beszélve arról, hogy a Lenovo Yoga Tablet 2 fentiekből adódóan nem egyenletes súlyelosztású. Viszont ha a praktikus oldalát vizsgáljuk a dolgoknak, akkor máris ott a kihajthatóság, az akár képkeretként is használhatóság, és egyebek. Vagy inkább közelítsünk onnan, hogy a kezek felszabadulnak, és egyfajta kis érintőképernyős monitorként is használhatjuk a táblagépet. Hivatalosan a Lenovo mindezt négy módú felhasználásnak definiálja, kézi, döntött, álló és függő módként – nekünk legjobban még mindig a klasszikus értelemben vett felhasználás mikéntje tetszett.

lenovo_yoga_tablet_2_techaddikt_002

A Lenovo Yoga Tablet 2 bővíthetősége tekintetében átlagos, konkrétan a mellékelt micro USB kábel segítségével biztosítható az adatátvitel, vagy akár a készülék feltöltése is (akár USB 2.0 kimenetről, akár a mellékelt USB aljzatos adapterről). A tokozás jobb oldalán található a ki- és bekapcsolásért felelős gomb, ötletesen a gömbölyű, vagy inkább kerek alsó részre applikálva, a hangerőszabályzó szintén itt kapott helyet, igaz, a bal oldali gerincen. A túloldali rész sem maradt kihasználatlanul, ide a 3.5 milliméteres sztereó kombinált jack aljzat, valamint a mikrofon került. Előlapi kamera és hátlapi kamera is rendelkezésre áll, ezek közül nyilvánvalóan a hátoldali egység készíti a jó minőségű képeket, videostreameket. Ragadjuk ki a fotózáshoz köthető specifikációkat: a kamera 2.8 megapixel részletességű fotókat képes készíteni, f2.2 rekesznyílással, BSI 2 érzékelővel ellátva, az objektív fedőüvege pedig tükröződésgátló bevonattal lett ellátva.

lenovo_yoga_tablet_2_techaddikt_005A zökkenőmentes adatfeldolgozást, megjelenítést az Intel Z3745 quadcore processzora végzi, méghozzá 1.86 Ghz sávszélességen. A társított fedélzeti memória 2 GB-s mérete is megfelelő a magasabb szintű, bonyolultabb applikációk, multimédiás alkalmazások, vagy épp játékok futtatásához. Mint ahogyan olvasóink már megszokhatták, az applikációs tesztek során – ha PC-ről, vagy notebookról esik szó – mindig a Blizzard World of Warcraft játékához nyúlunk. Mivel sajnálatos módon Android OS-re, illetve tabletre még nem fejlesztettek ilyesmit, ezért a szintén Blizzard által fémjelzett Hearthstone című nagyszerű kártyajátékát vettük alapul, mely szintén újdonságnak számít: néhány héttel ezelőtt jelent meg az Androidos átirat, így a Google áruházból le is tölthető a mobileszközökre optimalizált változat, ráadásul teljesen ingyenesen. Mivel igen CPU, illetve GPU igényes játékról van szó, ezért kíváncsian vártuk a végeredményt futtatásnál – alapvetően a folyamatosság (kihagyás nélküli FPS megjelenítés, lagmentesség, stb.), valamint az akkumulátor-üzemidő tekintetében. Teljesen feltöltött akkumulátorral vágtunk tehát neki a folyamatnak, mely közel hat órán át tartott, úgy, hogy a játék befejeztével még körülbelül 22 százalékos rendelkezésre állás volt látható. Ez mindenképp jó erdemény, hiszen a gyártó is kiterjesztett akkumulátor-üzemidőt ígér, akár 18 óra tekintetében használhatjuk a Lenovo Yoga Tablet 2-t. Persze ez relatív, sok külső tényező befolyásolhatja a működést, de tény, hogy teljes terheléssel is meggyőző a henger alakzatú akkumulátor teljesítménye. Egyébként a henger-alakzat az egyik fő oka annak, hogy a Lenovo Yoga Tablet 2 akkujának üzemideje ennyire kiterjesztett, hiszen a tervezésnél így sokkal több hely állt rendelkezésre a részegység elhelyezéséhez, a nagyobb kapacitásért.

lenovo_yoga_tablet_2_techaddikt_006

Akár mozizni szeretnénk, akár egy családi videót néznénk szívesen, vagy akár a már többször hangsúlyozott játékra használnánk a Lenovo Yoga Tablet 2-t, a tűéles, tiszta, színhelyes és kiváló kontrasztarányú IPS alapú megjelenítő minősége mellett a Dolby rendszerű, térhatást modellező hangzás is tökéletes a kategóriában. Mindehhez hozzájárul a Wolfson Master HiFi hangképzési technológia is, mely kettősség által ténylegesen nagyszerűnek definiálható a hangélmény.

Miután a Lenovo Yoga Tablet 2 támogatja a 4G LTE kapcsolódási lehetőséget is, így kiváló lehet a gyors mobil adatforgalom is – ez opcionális, a tesztkészülék nem tartalmazott ilyen kiegészítőt. Viszont a kétsávos WiFi meggyőzően produkált, az imént vázolt Hearthstone teszt kapcsán a lagmentes adatátvitel is biztosított volt általa.

lenovo_yoga_tablet_2_techaddikt_004

Lenovo Yoga Tablet 2 specifikációk

Megjelenítő: 10.1 col aktív mátrixos IPS full HD TFT színes LCD, LED háttérvilágítású panel

Maximális felbontás: 1920×1200 képpont

CPU, CHIPSET: Intel Z3745 quadcore @ 1.86 GHz

RAM: 2 GB DDR3

Belső tárhely: 16 GB

Hálózat: IEEE 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0

Aljzatok: micro USB, 3.5 sztereó jack kombinált

Akkumulátor: lítium-ion akkumulátor, 9600 mAh

Méretek: 255 x 183 x 7.2 mm

Súly: 619 gramm

Még több fotó: TechAddikt Facebook oldal

A cikkhez tartozó fényképeket Canon EOS 5D Mark II fényképezővel készítettük.
Együttműködő partnereink: Acer Hungary, Gigabyte, Sony, MSI, Epson, Canon, Camera Kft., Nike
Utómunka hardver: Acer, Gigabyte, MSI