TechAddikt Híradástechnika LG LG és Qualcomm közös fejlesztés: autók, hálózatba kötve

LG és Qualcomm közös fejlesztés: autók, hálózatba kötve

Az LG bejelentette, hogy a Qualcommal közös fejlesztésbe kezd, hogy új megoldásokat dogozzon ki a következő generációs hálózatba kapcsolt autós rendszerek számára.

A két cég közös kutatóközpontot is létrehoz Dél-Koreában, hogy autókba építhető 5G kapcsolatot és olyan, C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything, azaz sokoldalúan hálózatba köthető tüzelőanyag-cellás jármű) technológi-ákat fejlesszenek, melyek a következő generációs önvezető autók kulcs-fontosságú elemei lesznek.

A mobil innovációban vezető LG és a Qualcomm több évtizednyi kutatás-fejlesztési tapasztalatát és 5G mobiltechnológiával kapcsolatos tudását hasznosítja az együttműködésben. Az 5G kulcsfontosságú az összekapcsolt jármű platformok kialakításánál: ötször sebesebb kommunikációt és tízszer rövidebb késleltetést biztosít a leggyorsabb LTE technológiánál, így képes arra, hogy kellő gyorsasággal szolgáltasson adatokat egy valós vezetési szi-tuációban.

A Harmadik Generációs Együttműködési Projekt (Third Generation Part-nership Project, 3GPP) részét képező C-V2X a DSRC-hez (azaz a rövid ható-távú Dedicated Short Range Communications technológiához) képest ala-csonyabb költséggel jár, miközben megduplázza a működési időt, így min-den létező mobilkommunikációs hálózatnál gyorsabb. Európa és Ázsia egyes részein a tesztelések és a szabványosítási eljárások már a 2020-as be-vezetést szem előtt tartva zajlanak. E folyamatban fontos szerepet kap az LG Electronics, mely úttörő V2X innovációkat szállít, és 2013 óta piacvezető a gyorsan növekvő telematika (azaz a számítógép vezérlésű irányítástech-nika) területén.

“Az LG célja, hogy vezető pozíciót szerezzen a következő generációs autó-ipari komponensek piacán — e célunkat segíti, hogy a járműipari technológi-ákban szerzett tapasztalatunkat a Qualcommnak az LTE-től az 5G-ig terjedő korszerű összekapcsolt megoldásaival egyesítjük” — mondta Kim Jin-yong, az LG intelligens járműalkatrészek üzletágának ügyvezető alelnöke. “Hi-szünk benne, hogy a Qualcomm és az LG kutatási képességeit kombinálva olyan eredmények születnek majd, melyekre külön-külön nem lennénk képe-sek.”

“A C-V2X technológia továbbfejlesztését célzó együttműködés az LG-vel ki-alakított, hosszú időkre visszatekintő partnerségen alapul; azt demonstrálja, mennyire fontosnak tartjuk, hogy megbízható, fejlett technológiák kerülje-nek az egymással és a világgal összekapcsolt önvezető autókba” — mondta Nakul Duggal, a Qualcomm Technologies termékmenedzsment alelnöke. “Az autóipar egyértelműen az 5G felé halad; izgatottan várjuk a közös munkát az LG-vel, hogy a sofőrök minden elvárásának megfelelő megoldásokat szál-líthassunk, és hogy a C-V2X technológiát elterjeszthessük a következő gene-rációs járművekben.”

Az együttműködés központja Szöulban, az LG Electronics tudományos park-jában lesz.

Előző cikkBemutatkozott a Huawei okos város koncepciója
Következő cikkMobilszámlájukkal rendezhetik App Store, Apple Music, iTunes és iBooks vásárlásaikat a Telenor ügyfelei