TechAddikt Hardver Samsung MySelf: egyszemélyes műalkotás és technológia a Samsung közbenjárásával

MySelf: egyszemélyes műalkotás és technológia a Samsung közbenjárásával

Hét Samsung Galaxy S7-es, hét mini PC és hét monitor összehangolt működése révén jött létre a különleges művészeti projekt.

December 8-án egy rendhagyó művészeti kísérlet mutatkozott be a budapesti Király utca 11. szám alatt. A MySelf – az egyszemélyesműalkotás egy technológiára alapuló kiállítás, amely komoly hardveres és szoftveres háttérrel jött létre. Előbbit a Samsung Galaxy S7-es okostelefonjai és monitorjai, utóbbit a Drukka Startup Studio által fejlesztett Androidos alkalmazás biztosította. A kiállítás december 21-ig látogatható.

„A kiállítás alapkoncepciója a februárban bemutatott Galaxy S7 és S7 edge okostelefonok különleges tulajdonságaira épül: a víz alatti működés és azon képességük, hogy gyenge fényviszonyok között is jó minőségű képeket készítenek. Fő törekvésünk az volt, hogy a kiállításra látogatóknak igazán egyedi és emlékezetes élményben legyen részük” – nyilatkozta Nyilas Orsolya, a Samsung vállalati kommunikációs vezetője.

Már a kiállítás előterében két S7 edge van elrejtve, az egyik különleges módon egy akváriumban, a másik pedig a kiállítótérbe vezető ajtóban. Ennek köszönhetően, ahogy a látogató belép a belső szobába, a képkeretbe foglalt monitoron feltűnik a róla készült első fotó, miközben a újabb fotó rögzíti a reakcióját, amely egy másik monitoron jelenik meg. Ez a láncreakció addig folytatódik, amíg mind a hét kijelzőn megtekintheti a látogató önmagát, és a róla készült fotókra adott reakcióit.

A hardver mellett az installáció alapját egy Androidos mobilalkalmazás adja, amely a hét darab Galaxy S7-est, a hét monitort és a rendszerbe kötött hét mini PC-t vezérli. A Drukka Startup Stúdió által fejlesztett szoftver fő feladata az arcdetektálás, és ezáltal annak biztosítása, hogy a lehető legjobb képek készüljenek a kiállítás látogatóiról.

A folyamatot az indítja el, amikor feltűnik egy arc az S7-es fényképezőjének látóterében, ekkor a szoftver elkezdi elemezni azt, a hét fő érzelmi megnyilvánulás jelei után kutatva. A telefon kamerája folyamatosan képeket készít, amelyeket pontszámmal lát el, attól függően, hogy a képen szereplő mennyire mosolyog, milyen mértékben nyitott a szeme, vagy mennyire fordul szembe a kamerával. A szoftver mindig a legmagasabb pontszámú képet tartja meg mindaddig, amíg el nem veszíti az arcot (tehát amikor tovább halad a látogató), ekkor a legjobb képet továbbítja a hozzá tartozó monitornak. A folyamat automatikus működését hét darab mini PC szavatolja, amelyek wifin keresztül kommunikálnak egymással, a Galaxy S7-esekkel és a monitorokkal.

A rendszerhez tartozik egy tabletre tervezett kontroll felület is, amelyen a kiállításon dolgozó hostessek nyomon követhetik a folyamat útját, valamint leállíthatják, és újraindíthatják, ha szükséges.